zaterdag 8 oktober 2011

Kokos-maissoep met een vleugje pinda

Niet de beste foto, ik was per
ongeluk al begonnen met eten:-)
Na een heerlijke nazomer is het herfst, heeeel erg herfst. De extra sokken gaan weer aan, de dekentjes op de bank komen weer te voorschijn. Eigenlijk best lekker als je er in berust. Bij echt herfstweer is er niets lekkerders dan een kop soep. En dit is zo'n soep waarvan de reacties zijn: goh lekker, o verassend, mmmmm, ......en ff tussen ons...zóóóó makkelijk en snel. Dus haast je door de regen naar de winkel (frisse lucht is goed voor een mens) en maak deze heerlijke soep.

Duur: 20 min
Ingredienten:

  • olie om in te bakken;
  • 1 gesnipperde uit;
  • 2 tenen geperste knoflook;
  • 3 cm geraspte (of fijn gesneden) gember;
  • 1 theelepel sambal naar keuze;
  • 1 blikje kokosmelk van 400 ml;
  • 700 ml. groentenbouillon (dus blokjes);
  • 1 rode paprika;
  • blikje maiskorrels (300 gr);
  • 1 el. pindakaas;
  • peper;
  • zout;
  • minimaisjes;
  • grof gesneden koriander;
  • 1 el. bloem;
  • 1 lente-ui in ringetjes;
  • een handje vol pinda's in grove stukken gehakt.
Bereiding:
  1. Verhit 2 eetl. olie in een soeppan en fruit de ui knoflook en gember. Op de sambal meebakken waarna vervolgens de bloem. Laat de bloem 2 min. meebakken.  
  2. Voeg de kokosmelk en groentenbouillon toe en laat het binden door te koken. Voeg de paprika en uitgelekte maiskorrels toe.
  3. Laat 10 min op laag vuur koken.
  4. Haal de pan van het vuur en pureer het daana met de staafmixer.
  5. Voeg tot slot de pindakaas toe en breng de soep op smaak met peper en (indien nog nodig) zout.
  6. Verwarm de soep weer.
  7. Snijd de minimaisjes doormidden en voeg deze aan de soep toe.
  8. Voeg voor het opdienen de koriander, wat pinda's en lente-ui toe.
Serveer eventueel met een tosti van meergranenwraps gevuld met kaas, tomaat en lente-ui.

Tips:
  • Ik had minimaisjes van bonduelle. Deze hebben een zout/zure smaak en dit past niet bij de soep. Je hebt dus een merk nodig wat de smaak neutraal laat. Ik denk een simpel goedkoop merk.
  • Houd je van pittig? Voeg dan wat verse peper toe!
  • Je kunt de minimaisjes eventueel ook vervangen voor wat maiskorrels.

Kook jij met mij mee? Eet lekker!

woensdag 5 oktober 2011

Mijn blog is 1 maand in de lucht!

Ja het is zo ver, ik ben nu 1 maand aan het bloggen. 1 maand in de lucht, en in die lucht zit CO2. En daar is het allemaal mee begonnen en is het cirkeltje weer rond. Met vegetarisch eten kunnen we de CO2-uitstoot verminderen, dat was mijn voornaamste drijfveer om minder vlees te gaan eten, samen met het feit dat het de honger in de wereld kan doen afnemen. En zo zijn er tal van redenen en heeft ieder zijn eigen prioriteit in deze redenen wat weer mede bepaalt of men flexitariër wordt, vegetariër, veganist of heel hard zijn of haar best wil doen af en toe geen vlees te eten. 


Ik ben best intensief met het blog bezig, met name in gedachten: Wat wordt het volgende gerecht? Wat moet er op uit de koelkast? Wat zijn de seizoensgroenten? Wat is biologisch verkrijgbaar? Wissel ik voldoende af? Dit soort vragen houden mij tegenwoordig bezig op de fiets, voor t slapen gaan, onder het koken, etc. etc. Intussen wordt ik door mijn omgeving overspoeld met recepten, boeken, etc. Ik verslind alles wat mijn denkproces alleen maar ingewikkelder maakt. Ik heb meer recepten die ik wil uitproberen dan tijd! Een maand klinkt dus korter dan het voelt. 


Hoe kijk ik er op terug? Zeer positief! Ik had eigenlijk geen enkele verwachting maar had mijzelf voorgenomen alleen door te gaan als het blog gelezen wordt, mijn doel blijft anderen te inspireren hoe te koken zonder vlees. Want zelf kom ik er wel uit. Gelukkig heb ik alleen maar positieve reacties ontvangen (mensen die anders van mening zijn houden waarschijnlijk wijselijk hun mond). Wel vinden veganisten het jammer dat ik regelmatig kaas gebruik. Ik wil het blog graag toegankelijk maken voor iedereen. Mensen die nog moeite hebben met vegetarisch koken en/of eten of flexitariër zijn waarderen de kaas vaak erg. Ik houd er daarentegen wel rekening mee dat er ook gerechten langs komen zonder kaas. Deze maand was dat de Gallo Pinto, de Pompoen gevuld met Curry en het spinaziestampotje (waar overigens wel zuivel bij wordt gebruikt maar dat is, heb ik mij laten vertellen, te vervangen). Stuk voor stuk heerlijke recepten zonder kaas. 
Wel had ik gehoopt dat lezers een reactie plaatsen na het uitproberen van een recept (liefst met foto :-)), ook dat kan anderen weer inspireren of leuke tips opleveren. Ik nodig iedereen dus uit zijn of haar reactie te plaatsen!


Even wat feitjes: het blog is in deze eerste maand bijna 350 keer bekeken. Het blog wordt naast Nederland ook bekeken in the US, UK, Rusland, Duitsland, Canada en Frankrijk. De meeste bezoekers vinden mijn site op facebook of twitter en 21% leest het blog vanaf de I-phone. De 4-kleuren lasagne is het meest populair (maar staat er ook het langs op) waarna de kaasfondue. En op 3 staat de Gallo Pinto. En dat komt overeen met mijn eigen mening over de gerechten van deze maand. Ik vond de Lasagne en de Gallo Pinto het lekkerst, de Gallo Pinto is nog veganistisch ook! Het minst lekker vond ik de Savooierolletjes, maar toch het vermelden waard want vies was het allerminst! 


Natuurlijk ook in de volgende maand weer nieuwe gerechten. Ik streef naar 2 gerechten online per week. En ik kom met een nieuwe rubriek, eens per maand kook ik met JOU mee! Ik nodig mijzelf uit bij een ander om samen zijn of haar favoriete vegetarische recept te maken. 


Wel kan ik nog wat PR gebruiken. Zeg het nog eens voort, mail, facebook, twitter! Je kunt mij op twitter volgen via @kookvegamee. 


Mariel

savooiekoolrolletjes met blue brie



Ik had  heb een Savooiekool gekocht bij AH. Geen groente die vandaag de dag vaak op het menu staat.  Dat vormt een uitdaging! De bladeren zijn zeer stevig wat zich prima leent voor het maken van rolletjes. Maar waarmee vullen?? Na wat gegoogle heb ik mijn eigen vulling samen gesteld. Spannend! De kool is nu dus te koop bij AH en komt van Hollandse bodem, ook nog eens redelijk duurzaam dus (redelijk want hij is helaas niet biologisch bij de AH, vast wel op de biologische markt maar die hebben wij helaas niet in de buurt). 


En het resultaat beschrijft zich het beste als: eens wat anders als anders, complete maaltijd, heel snel en gemakkelijk en ...tja ik moet eerlijk bekennen....er was niets mis met deze maaltijd maar het is niet helemaal mijn smaak. Gezegd moet worden dat de ingrediënten zelf allemaal vrij neutraal van smaak zijn en er geen sterke kruiden worden gebruikt. De kaas in het gerecht maakt het hem, wees hier dus niet zuinig mee. Al met al voor de vleesliefhebber die toch eens een dagje vega wil proberen denk ik niet het beste startrecept. Voor de groentenliefhebber en doorgewinterde vegetariër wel! Maar smaken verschillen dus ik heb besloten jullie het recept niet te onthouden. Ik ben benieuwd naar jullie reacties!


Duur: 15 minuten. (en 20 min. wachttijd)
Ingrediënten (voor 4 personen):
  • 1 savooiekool;
  • 1 bakje biologische kastanjechampignons;
  • 1 kleine ui;
  • 2 tenen knoflook;
  • peper en zout;
  • halve (moes)appel;
  • 250 gram rösti;
  • 2 biologische eieren;
  • 125 ml. biologische crème fraiche;
  • 1 groot stuk blauwader-brie (overal verkrijgbaar van Aldi tot C1000);
  • hand vol walnoten;
  • cocktailprikkertjes;
  • keukenmachine (je kunt e.a. ook zelf fijn snijden maar dan duurt het wat langer)
Bereidingswijze:
Het is wel een prachtige groente!
  1. Haal 8 grote bladeren van de buitenkant van de kool. 
  2. Stoom deze 3 minuten en leg ze daarna in koud water. 
  3. Dep de bladeren droog tussen een schone theedoek.
  4. Hak in een keukenmachine in kleine stukjes: de halve kool, de champignons, de ui, de knoflook, de ui en 2/3 van de kaas. 
  5. Voeg hier de  rösti aan toe. 
  6. Roer de eieren en de crème fraiche door elkaar en voeg peper en zout toe naar smaak. Roer dit door het groentenmengsel. 
  7. Vul de bladeren met ongeveer 3 eetlepels mengsel en zet vast met een cocktailprikkertje.
  8. Verkruimel hierover de rest van de kaas en de walnoten.
  9. Zet het geheel 20 min in de oven. 

Tips
  • Volgens Wikipedia is kool mogelijk anticarcinogeen, dat wil zeggen hij kan mogelijk bescherming tegen kanker geven. 
  • Laat de rösti weg en serveer de rolletjes als bijgerecht bij pasta of knolookspaghetti. 
  • Vervang de kaas bovenop voor oude geraspte kaas voor een knapperig korstje. 
  • De walnoten in dit gerecht voorzien ons van Omega 3, 6 en 9! Ideaal dus voor de vega's die geen vis eten!
KOOK JIJ VEGA MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!



maandag 3 oktober 2011

Broodjes op stok boven het vuur

Broodjes op stok bakken, dat doen wij bij subtropische temperaturen als deze. Een zeer gezellig alternatief voor BBQ-en. Wij hebben een weekendhuisje in het bos en bij goed weer is dit vaste prik en erg gezellig. Iedereen die bij de scouting heeft gezeten of is opgevoed met kamperen kent dit...toch trekken we nogal eens wat bekijks met onze gewoonte. Eerlijk is eerlijk: dit is geen culinair hoogstandje maar wel erg lekker, en:... Wel een tip voor een gezellige avond!

Men neme een pak wit broodmix en bereid deze volgens de verpakking. Je zoekt twee stokken en maakt de punten schoon of snijd de bast af met een zakmes. Vervolgens stook je een kampvuurtje en wikkel je een stuk deeg om de stok. Doe dit zo dun mogelijk want het deeg rijst boven het vuur. Vervolgens laat je de broodjes in 15 tot 20 minuten gaar en bruin worden. Ze moeten gemakkelijk van de stok los laten. Vul de broodjes met:
- roomboter, kaneel en rietsuiker (mijn favoriet);
- jam;
- een vegawordtje;
- een frans kaasje;
- etc. etc. 

EET SMAKELIJK, KOOK JIJ VEGA MET MIJ MEE? PLAATS OOK JOUW REACTIE!