vrijdag 3 mei 2013

Tyrotrigona: Griekse kaasrolletjes


Een simpel lekker hapje dat je kunt serveren bij een griekse maaltijd zoals moussaka of als borrelhapje. Ook kun je het met gemak vooraf maken.

Duur: 50 minuten (20 stuks)
Ingredienten:
  • 150 gram feta;
  • 150 gram geraspte parmazaanze kaas (of: geitenkaas en/of old amsterdam, en/of goudse);
  • peper uit de molen;
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie;
  • 2 eetlepels fijngehakte verse munt;
  • 2 eetlepels yoghurt;
  • 1 theelepel komijn;
  • 1 pak loempiavellen (of filodeel van C1000 eigen merk die in werkelijkheid ook rijstevellen zijn);
  • een kop olijfolie.
Bereidingswijze: 
  1. verwarm de oven voor op 200 graden;
  2. verkruimel de feta boven een kom;
  3. voeg de overige kaas, peterselie, munt, yoghurt, komijn, en peper naar smaak toe en meng alles door elkaar;
  4. Snijd de vierkante filodeegvellen door midden zodat langwerpige smalle vellen ontstaan. 
  5. Vet de vellen in met olie door middel van een kwastje en maak minirolletjes met steeds een theelepel van het mengsel (door de randen naar binnen de vouwen en strak te rollen) 
  6. bak de rolletjes goudbruin in een voorwerwarmde oven.

Kook je vega met mij mee? Eet smakelijk!


donderdag 2 mei 2013

Nostalgisch bakken: Knijpertjes

 
 
Knijpertjes... wie maakt ze nog...sterker nog: wie kent ze nog? Wij hebben er vroeger heeeeeeel veel gemaakt voor het goede doel. In mijn famillie, afkomstig uit het oost-Nederland wordt er kniepertjes gezegt. Of zelfs: knieperties.
Je hebt er wel een wafelijzer voor nodig. Wie weet heeft die oude tante of de lokale kringloop er nog wel één staan!

Nu krijg ik op de zoete blogberichten nog wel eens kritiek: want het is té logisch om deze gerechten te maken zonder een plofkipje. Dus voor iedereen die overweegt om mij dit mede te delen: ik weet dat de menig carnivoor de knijpertjes niet vult met vlees en dat iedereen van dit recept kan genieten en dat je daar inderdaad niet pe se vegetarisch voor hoeft te zijn.... zo dat moest er even uit. Geniet van het recept! :-)


Smelt in pannetje:
-1,5 dl. water
-200 gr. suiker
-125 gr. ( room)boter

Mix daarnaast in een kom:
-250 gr. bloem
-1 zakje vanillesuiker
-wat zout
-kaneel
-1 ei
-de gesmolten (beetje afgekoelde) inhoud van het pannetje.
  1. Meng de mix in de kom met dat van het pannetje. 
  2. Het knijpertjesapparaat op 2 zetten en voorverwarmen.
  3. Steeds 1 juslepel beslag in het midden schenken en apparaat dichtknijpen.
  4. Knijpertje lichtbruin laten worden.
  5. Vervolgens op theedoek koud laten worden: plat of(nog warm) opgerold rond steel pollepel.
  6. Je kunt ze vullen met slagroom en eventueel vers fruit.