vrijdag 11 mei 2012

Kindertraktaties: kokosbroodjes


Ouders komen met steeds uitgebreidere en mooiere traktaties aan. Soms lijkt het wel een wedstrijd. Maar soms zit de truck hem in de eenvoud en je niet laten meeslepen in de competitie. Dit is een gezonde, feestelijke traktatie die vaak erg in de smaak valt bij de kinderen.

Smeer bruine boterhammen met wat smeerboter. Beleg deze met een plak kokosbrood. Steek uit het brood vormpjes met een koekjesvormpje. Versier deze met een half druifje en prik er een prikker of vlaggetje in. (serveer nog de zelfde dag)

Tips:
  • wissel eens af met jam in plaast van boter;
  • wissel voor het feestelijke effect eens af met verschillende kleuren kokosbrood en verschillende stukjes fruit, of plakjes kaas voor de kinderen die hier niet van houden;
  • bij AH en de natuurvoedingswinkel is vegetarisch kokosbrood te koop;
  • gooi de restjes niet weg maar bewaar deze in een broodtrommel. Vaak vinden de kinderen het juist heel leuk om boterhammen met de daaruit gesneden de vormpjes tussen de middag op te eten.

woensdag 9 mei 2012

Tomaten-linzensoep



Tomatensoep is bij ons favoriet want de kinderen lusten het en het is een gemakkelijke manier om er veel groenten in te krijgen. Laatst zei mijn zoontje: mama, zullen we eens tomatensoep maken? Het was 7 uur in de ochtend maar ik wilde zijn initiatief tot het eten van groenten aanjuichen. Dus om 7:05 zat hij op het aanrecht vele tomaten te snijden. We maakten eerst een basis tomatensoep. Daarnaast maakte ik een linzenstoofpotje dat ik voor de volwassenen mengde met de soep. Een heerlijke combinatie met een oosterse smaak. Als je nog iets over houdt van het linzenstoofpotje dan kun je dit gemakkelijk eens bij de rijst serveren, zo sla je twee vliegen in 1 klap! Voor de kinderen kun je eventeel wat basissoep in een pannetje apart houden. Hoewel een aantal toegevoegde linzen wel goed zou zijn als vleesvervanger.


Duur: 1 uur
Ingrediënten:
·         750 g tomaten;
·         4 teentjes knoflook;
·         2  uien;
·         1 el olijfolie;
·         500 ml groentebouillon;
·         2 laurierblaadjes;
·         1 stukje foelie;
·         zout;
·         versgemalen peper;
·         3 takjes bladselderij;
·         90 gram linzen;
·         1 aubergine in blokjes;
·         2 aardappels in blokjes.;
·         1 afgestreken tl. Korianderpoeder;
·         1 tl. karwijzaad;
·         1 afgestreken tl. komijnzaad.

Bereidingswijze:
·         Pel en snijd 4 tenen knoflook en 1 ui en fruit deze aan. Bak de reepjes aubergine
     mee. Voeg vervolgens de linzen, de aardappel en een klein laagje water toe.
·         Breng de linzen op smaak met de kruiden en laat het geheel ongeveer 20 minuten
     koken.
·         Snijd intussen de tomaten in stukjes.
·          Pel en snijd vier teentjes knoflook en een ui.
·         Verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook op halfhoog vuur. Voeg de
     tomaten toe en verhit al roerend circa 3 minuten op hoog vuur.
·          Schenk de bouillon in de pan en voeg de laurier en foelie toe (doe de foelie
      eventueel in een thee-ei zodat je deze later weer gemakkelijk kunt verwijderen).
      Laat de soep circa 25 minuten koken.
·         Verwijder de laurier en foelie en pureer de soep. Voeg het linzenmengsel toe en
     breng op smaak met zout en peper.

Tip: voeg indien wenselijk op het einde van de kooktijd nog wat vermicelli toe. Ook lekker
met (Surinaamse) tomatensamba welke te koop is in de tokol!

EET SMAKELIJK! KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?

dinsdag 8 mei 2012

Buffetgerecht: bladerdeegbakjes met champingnonragout


Ook lekker in de o zo bekende ragoutbakjes of in een rond knapperig broodje die je uitgehold hebt. En dan ineens heb je in een handomdraai een lekker buffethapje!

Worteltjestaart



Er was eens een konijn en die ging naar de bakker. Hij vroeg: bakker heeft u worteltjes taart??? Nee zegt de bakker en sipjes ging het konijn naar huis. De volgende dag ging het konijn weer naar de bakker bakker: heeft u worteltjes taart?? Nee zegt de bakker en sipjes ging het konijn naar huis. Toen dacht de bakker ik ga worteltjes taart bakkken. En hij was twaalf uur lang bezig met worteltjes taart bakken de volgende dag kwam het konijn weer naar de bakker bakker: heeft u worteltjes taart? Ja zegt de bakker, ik heb worteltjes taart! Zegt het konijn: vies he????
DE mop waarmee ieder kind van mijn generatie de volwassenen tot in den treuren mee lastig viel. Veel mensen die worteltjestaart niet kennen trekken een vies gezicht bij het idee. Zou de mop onbewust toch wat met onze overtuigingen hebben gedaan? Gelukkig heb ik mijn omgeving na het serveren van deze heerlijke worteltjestaart kunnen laten kennis maken met de heerlijkste taart die er is.
Er zijn vele recepten voor worteltjestaart. Van het eerste recept dat ik jaren geleden probeerde ben ik nooit meer afgeweken. Hij is namelijk perfect en zonder andere recepten te hebben uitgeprobeerd weet ik instinctief: beter dan dit wordt het niet.
Dus: op veler verzoek het recept van worteltjes taart! Uiteraard wel vegetarisch, niet veganistisch. Daar kun je mee aankomen op Moederdag!
Duur: 1.45 (inclusief 1.15 minuten oventijd)
Ingrediënten (voor een cakevorm, voor de taart op de afbeelding 3 keer onderstaande):
·         1 sinaasappel;
·         75 gr. gekraakte walnoten;
·         150 gr. boter op kamertemperatuur + iets om de bakvorm mee in te smeren;
·         150 gram rietsuiker + een kopje om de bakvorm mee te bestuiven;
·         175 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met bakpoeder);
·         1 el. Koekkruiden;
·         3 gesplitste eieren op kamertemperatuur;
·         200 gram geraspte wortel;
·         3 zakjes vanillesuiker;
·         1 eetlepel kaneel met kop;
·         Een handvol geweekte rozijnen;
·         Snufje zout.
Voor de topping:
·         1 bus poedersuiker / 250 gram;
·         200 gr. roomkaas;
·         Schil van 1 sinaasappel;
·         1 tl. Vanille essence of een zakje vanille suiker;
Bereidingswijze:
·      Verwarm de oven voor op 160 graden;
·      Vet een bakvorm in met boter en bestuif hem met suiker;
·      Rasp de schil van de sinasappel (maak eerst goed schoon, gebruik hiervoor het liefst  
      biologische). Doe dit samen met de noten in de keukenmachine en maal dit fijn;
·      Klopt de boter, de suiker, de koekkruiden, de kaneel, de vanille suiker en een snufje
  zout tot een romig mengsel.
·      Klopt de eierdooiers er vervolgens 1 voor 1 doorheen.
·      Schep het meel er doorheen, die dit met een lepel maar liever niet met de mixer.
·      Klopt het eiwit stijf (let op: gebruik metalen of glazen spullen die volkomen vetvrij
  zijn, bijvoorbeeld door ze in te wrijven met citroen) en schep hierdoor vervolgens de
  walnoten en geraspte wortel.
·      Spatel het geheel door de rest van het beslag samen met de rozijnen.
·      Doe alles in de vorm en bak het geheel 1 uur en 15 minuten. Laat de cake daarna in
  een uitgeschakelde oven 15 minuten afkoelen. Stort hem daarna voorzichtig op een
  rooster en laat hem verder afkoelen.
·      Intussen kun je de topping maken door alle ingrediënten simpelweg door elkaar te
  mixen. Je kunt deze over de taart verdelen als deze is afgekoeld.
Tips:
·     Wil je dat de topping meer opstijft? Meng er dan 30 gram ongezouten roomboter
 doorheen.
·      Maak (eventueel met de kinderen) eens mini worteltjes van oranje en groene
  marsepein. Leuk ter decoratie. Zoek via Google Afbeeldingen eens op ‘wortel
  marsepein’ voor inspiratie.
·      4 Kids? Maak muffins in plaats van een taart en kleur de topping eventueel met
  oranje kleurstof (te koop in de toko).

EET SMAKELIJK! KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE?