zondag 7 april 2013

Rabarber, wat doe jij ermee?


Rabarber doet mij altijd denken aan de lente …. en wat hulp bij het lentegevoel kunnen we dit jaar wel gebruiken, toch? Laten we vast een beetje mijmeren. Tijd voor een berichtje over een van de eerste groenten die geoogst kan worden in de moestuin (maar ook bij de groentenwinkel en (bio)markten prima verkrijgbaar als het eenmaal echt warmer wordt).  
Rabarber is heerlijk bij (soja) yoghurt met wat in de pan gebakken muesli met pittenmix en een snufje kaneel. Dit jaar ontdekte ik dat als ik de rabarber na het maken even laat uitlekken in de vergiet dit twee voordelen heeft:


1) De rabarber wordt steviger wat prettig is als je het gebruikt bij toetjes;
2)
 Het opgevangen vocht is prachtig roze en kan worden gebruikt om ijsjes te maken of samen met wat water, wat ijsklontjes, honing en een takje verse munt of citroenmelisse om te toveren tot een verfrissende limonade.





Toch zijn er veel mensen die nog nooit zelf rabarber hebben gemaakt. Ik zou zeggen: doen!
Rabarber maken is simpel en in een kwartiertje klaar.


Snijd de rabarber in grove stukken en kook deze in een pan met een klein laagje water om aanbranden te voorkomen (net zoal appelmoes) . Roer het na 10 minuten koken even door, de rabarber zal uit elkaar vallen. Als de rabarber naar jouw idee voldoende fijn is geworden kun je het vuur uitdraaien. Voeg een mespuntje krijt toe (te koop bij de apotheek) of soms bij een natuurvoedingswinkel. Krijt wordt toegevoegd om het oxaalzuur te neutraliseren. Hoewel tegenwoordig wordt gezegd dat het toevoegen van krijt niet meer nodig is doe ik het toch nog altijd trouw, toevoegen kan ook geen kwaad denk ik dan.

Verder kun je de rabarber op smaak brengen met van alles en nog wat (dit is overigens niet per se nodig). Denk eens aan: kaneel, rasp van een sinasappel of citroenschil, vanille, honing, etc. Ook kun je tijdens het koken ander rood fruit toevoegen, aardbeien, frambozen, bramen, etc.
Rabarber is ook heerlijk en prachtig met hangop. Serveer met een blaadje munt en je hebt een eenvoudig maar prachtig zomers gerecht! Deel ook jouw rabarber-tip met mij!

                          EET SMAKELIJK, KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?