zaterdag 17 september 2011

Kaasfondu met choco-gemberijs na

Mijn broertjelief woont sinds kort in Londen en kwam dit weekend over. Reden genoeg voor een etentje met zijn allen. Broertjelief houdt eigenlijk van vlees, maar kaasfondu....dat is altijd goed. Het is een gerecht dat wij vroeger vaak aten op een regenachtige zondagavond. Ik maak het wel eens als ik eters krijg en verbaasde me er over dat er mensen zijn die het niet kennen of die niet weten dat je het in 10 minuten zelf kunt maken. Het is een gezellig en gemakkelijk gerecht om met een grotere groep te eten. Bovendien ervaren ook vleeseters het gerecht vaak als lekker en gezellig!

Duur: 10 minuten
Ingredienten:
  • 100 gram bloem;
  • 100 gram boter;
  • 1 pak melk;
  • 1 fles droge witte wijn;
  • 2 pakjes geraspte oude kaas (of Gruyere of andere kaas naar keuze);
  • 1 ui;
  • 3 teentjes knoflook;
  • bouillonblokje.
Bereidingswijze:
  1. Voeg de boter aan een grote pan toe;
  2. Snipper de ui heel fijn en pers de knoflook. Fruit het geheel aan;
  3. Voeg de bloem toe en laat dit geheel 5 min. gaar worden onder voortdurend roeren op laag vuur;
  4. Voeg nu beetje bij beetje 300 cc melk toe en het bouillonblokje en vervolgens 300 cc wijn. Roer tot het goed bindt. Het bindingsproces is sterk afhankelijk van een aantal factoren. Voeg nu wijn of melk naar wens toe totdat het yoghurtdikte bereikt.
  5. Voeg nu 1 zakje kaas toe (of andere kaas naar keuze). Proef en voeg kaas bij totdat de juiste kaassmaak is bereikt.
  6. Breng eventueel op smaak met zout en peper. 
Tips:
  • De verhoudingen lijken misschien wat vaag. De ervaring leert dat je toch echt het beste kunt werken door te proeven en te zien of de juiste dikte is bereikt. Dit is echt niet moeilijk. De aangegeven hoeveelheden bovenstaand zijn ruim genoeg. Het belangrijkste is dat je steeds op laag vuur blijft roeren zodat je aanbranden voorkomt. Blijf er dus bij. En goed is goed. Direct serveren of af laten koelen en op een laag pitje al roerende opwarmen als je gaat eten.
  • Voeg eventueel een snufje nootmuskaat toe.
  • Zonder alcohol? Vervang de wijn voor appelsap of gebruik gewoon alleen melk. 
  • Serveer met groenten en (stok)brood. Ik gebruikte: kort gestoomde champignons, broccoli, bloemkool, spruitjes en rauwe tomaatjes en paprika. Allemaal biologisch verkrijgbaar bij AH. 
  • Fondupan / fonduprikkers en een theelichtje zijn leuk maar zeker niet nodig. Je hoeft hier dus geen speciale pan voor aan te schaffen. 
  • Voeg eens een beetje blauwe kaas toe. 
Choco-gemberijs
Hoewel dit blog zich niet op desserts richt (het vinden van een vegetarisch dessert is namelijk niet zo ingewikkeld) kan ik jullie dit niet onthouden. Het bereiden van dit toetje duurt slechts 10 minuten en je kunt het lang van te voren maken zodat je op de dag zelf niet zo druk bent. Het viel zeer in de smaak bij alle eters. Vooral de subtiele smaak van gember maakt het verassend (maar weinig mensen konden de smaak thuis brengen :-) ). 

Ingredienten:
  •  1 liter vanilleijs;
  •  4 choco chip cookies;
  • 5 kletskoppen;
  • 4 bokkepootjes;
  • 1 potje gemberbolletjes op siroop;
  • 1 flesje chocosaus.
Bereidingswijze:
  1. Haal het ijs vast uit de vriezer;
  2. Breek alle koekjes in kleine stukjes (houd 2 kletskoppen achter voor de garnering)
  3. Snijd 3 gemberbolletjes zeer fijn.
  4. Meng nu alles met het ijs in een mooie schaal, voeg hieraan 4 eetlepels gembersiroop uit het potje toe;
  5. Schenk er choco-saus over en trek dit in mooie strepen. 
  6. Garneer het met kletskoppen, dek het af met huishoudfolie en zet het weer in de vriezer.

    Eet smakelijk! Kook je vegetarisch met mij mee?
     




donderdag 15 september 2011

Nu op twitter!

Direct op de hoogte zijn van nieuwe berichten op het blog? Volg mij op Twitter: kookvegamee of vindt mij via #vega. 


Bietenpannenkoekjes met salade

Ik kreeg twee grote rode bieten uit de moestuin van mijn ouders. En wat is lekkerder dan verse groenten uit de grond. Daarom gebruikte ik er één voor dit gerecht. Nu nog een creatief idee voor de andere :-) 
Oké toegegeven, het lijkt misschien een wat alternatief gerecht en misschien klinkt het voor de beginnende (parttime)vegetariër niet het echt aantrekkelijk, een bietenpannenkoekje. Toch is dit een makkelijk maar ook heerlijk en gezond gerecht! Het is wel een licht recept. Prima voor een avondmaaltijd maar ben je gewend zwaar te eten dan is een maaltijdsalade misschien minder geschikt.


Ingrediënten voor 4 personen (bij minder naar verhouding verminderen)
  • ca. 450 g bieten, geschild en geraspt;
  • 1⁄2 ui, geraspt;
  • 3 tenen knoflook;
  • 1 ei, losgeklopt;
  • ca. 125 g bloem;
  • zout en versgemalen peper;
  • creme fraiche naar behoefte;
  • kaas naar smaak (ik gebruikte goudse kaas maar gebruik bijvoorbeeld ook geitenkaas, feta of blauwe kaas);
  • 1 eetlepel fijngehakte verse tijm of 1 eetlepel mierikswortel (kan en klaar verkrijgbaar in de supermarkt);
  • 2 el gesmolten boter of olijfolie plus wat extra voor de pan;
  • Tzatziki;
  • Ingredienten voor een salade naar keuze (ik gebruikte een zakje salade van AH, pitten en zaden kort aangebakken, een eitje van de kinderboerderij, home made spruitgroenten, wat dressing en wat peper en zout)
Bereidingswijze
  1. Rasp de bieten en de ui met de hand of in een keukenmachine en knijp de knoflook er boven uit. 
  2. Meng de groenten met de ui, ei, bloem en kaas. Bestrooi het mengsel met zout en peper. Voeg dan net voldoende creme fraiche toe dat het mengsel gemakkelijk van een grote lepel valt. Roer er 2 eetlepels gesmolten boter of olijfolie door.
  3. Smelt een lepel boter of olie in een grote koekenpan of op een hete plaat. Schep er enkele lepels beslag op; strijk de groenten glad met een vork. Bak ze circa 15 minuten, tot ze aan beide zijden mooi bruin zijn.
  4. Dien op met tzatziki en een salade naar smaak. 
Tips:
  • Ook lekker met een bonensalade (ook dat komt vroeg of laat nog een keer op mijn blog) en gebakken aardappeltjes. 
  • Je bakt deze pannenkoeken een beetje langzamer dan gewone; geef de bieten de kans om zacht te worden en wat bruin te kleuren. Maak ze om deze reden ook zo dun mogelijk.
  • Andere groenten die je kunt gebruiken, zijn gele courgette, wortels, pastinaak, knolselderij of lente-uitjes; gekookt, uitgeknepen en gehakt zijn ook spinazie en andere bladgroenten een optie.
  • Deze pannenkoekjes laten zich heel gemakkelijk invriezen. Na een drukke werkdag even opbakken, kant en klaar salade erbij, een gezonde maaltijd in 5 minuten!
  • Ik heb de bietenpannenkoekjes gemaakt met een kookring waardoor ze meer zijn gaan lijken op een soort hamburgers. Ik weet niet of ik het gebruik van een kookring bij dit gerecht zou herhalen maar het voordeel was dat ik er twee op elkaar heb gestapeld met Tzatziki er tussen en ze aan mijn kinderen verkocht heb als hamburger....het werkte! Toegegeven: ik stond er zelf ook van te kijken. Er is dus een behoorlijk portie bietjes naar binnen gegaan, en dat is weer een hele prestatie bij peuters!

dinsdag 13 september 2011

Hazelnotenpasta

Hazelnoten... ze zijn er weer! Er heb ineens vele hazelaars ontdekt vlak bij mijn huis. Dus vanaf vandaag moet het hele gezin er aan geloven, iedere avond het zelfde ommetje en rapen maar! Omdat wij als gezin weinig vlees eten, eten we iedere dag wat rauwe onbewerkte noten. Deze zijn niet alleen duur maar zo blijkt, ook niet altijd fair trade. EenVandaag laat ons dit  zien: http://www.eenvandaag.nl/binnenland/36527/turkse_kinderen_werken_voor_onze_hazelnoten.

Gelukkig vind ik ieder jaar wel een plekje om hazelnoten te rapen en doen we hier vaak het hele jaar mee. Ze liggen bij ons in een schaal met een notenkraker. Hazelnoten zijn prima te bewaren en ze zijn zeer gezond!
Hazelnoten werden door Grieken en Romeinen al geprezen om hun geneeskrachtige eigenschappen, en Chinese teksten van meer dan 5000 jaar oud noemen hen heilig voedsel. Hazelnoten behoren tot de meest voedzame noten, en bevatten veel mineralen, gezonde vetten en vitamine E.

Dat je ook lekker kunt koken met hazelnoten, dat heb ik al eens uitgevonden. Deze zojuist geraapte hazelnoten moeten nog een tijdje narijpen, dus later in dit blog laat ik jullie zien hoe ik de hazelnoten toepas in warme hoofdgerechten.
Wel deel ik graag vast een leuke tip voor een gezond alternatief voor hazelnootpasta. Vooral leuk voor kleine kinderen, eerst zelf vinden, dan samen kraken en er dan ook nog eens je eigen chocopasta van maken!
Als je hazelnootpasta zelf wilt maken bevatten recepten vaak gecondenseerde en gesuikerde melk. Ik heb een variant bedacht met 100% natuurlijke ingrediënten. Het resultaat is en smaakt echt wel wat anders dan de versie uit de winkel of de zelfgemaakte met gecondenseerde melk maar mijn kinderen hebben toch liever onze natuurlijke versie.

Duur: 10 minuten 

Ingredienten:
  • honing (liefst gekocht bij een imker uit de buurt om zo de schaarse maar o zo belangrijke imkers in Nederland te steunen);
  • fair trade cacao;
  • zelf gevonden hazelnoten;

De hazelnoten vormen de basis voor de pasta, pak er dus zo veel als dat je pasta wilt. Doe de hazelnoten in de keukenmachine en maal ze zo fijn mogelijk. Doe ze in een bakje en voeg honing toe totdat je een dikte hebt die smeerbaar is. Voeg nu gezeefde cacao toe totdat het de gewenste kleur en smaak heeft. Dit kan lastig te mengen zijn (vandaar de zeef, dit scheelt iets). Maak de pasta eventueel even au bain marie warm waardoor de honing de cacao makkelijker opneemt (je kunt dit ook met een klein beetje honing en veel cacao in een apart bakje doen om dit later bij elkaar te voegen).
Giet het mengsel in een leuk potje en maak je eigen sticker!


Tips:
  • In bijna ieder park en in iedere woonwijk staan wel hazelaars. Je oog moet even vallen op de struiken of op de hazelnoten op de grond. Dit is de tijd (tot eind september) om eens goed op te letten. 
  • Plaats zelf een hazelaar in de tuin of in een stukje gemeentegrond bij het huis. Hazelaars zijn voordelig in aanschaf. Het duurt wel een aantal jaren voordat ze vruchten dragen. Kies voor een ras met grote noten, dit scheelt veel 'kraak-frustratie' (weet ik uit ervaring).

zondag 11 september 2011

Gallo Pinto

De ingrediënten van 5-pices poeder

In 2007 maakte wij een reis door Costa Rica. En wat hebben we genoten van de gerechten bij de 'soda's'. Een soda is een soort eethuisje met simpel maar heerlijk eten. Er worden veel bonen geserveerd, laat ik daar nou toevallig gek op zijn. . .
Gallo Pinto is het nationale gerecht van Costa Rica en wordt gegeten bij ontbijt, lunch en diner. Gallo Pinto is ook gemaakt met bonen, een gezonde vleesvervanger. Diverse studies hebben aangetoond dat rasechte boneneters gemiddeld een kleinere taille en een 22 procent lagere kans op overgewicht hebben....nou als dat geen argument is :-). 
Er zijn in heel Zuid America versies op dit gerecht te vinden. Op de Antillen wordt dit gerecht bijvoorbeeld ook met kaneel gegeten, Arroz Moro. Ik heb een combinatie van deze invloeden gebruikt door 5 -spices aan het gerecht toe te voegen. Een gemengd kruid dat in de Toko verkrijgbaar is maar sinds kort ook bij alle supermarkten, gewoon bij de droge kruiden (dus geen zakje wok-mix) tussen de vertrouwde nootmuskaat en de de paprikapoeder.

Verder bevat het gerecht verse koriander, dit wordt in Costa Rica veel gebruikt. Niet iedereen houdt hiervan,  je kunt het ook weglaten of los serveren. Koriander bevordert de eetlust en is op velerlei manieren nuttig voor onze spijsvertering, het voorkomt een opgeblazen gevoel. Kijk en dat combineert dan weer goed met bonen! Koriander werkt ook vochtafdrijvend en bij verkoudheid , griep of in een periode van stress kan koriander verlichten.

In Costa Rica wordt het recept aangevuld met allerlei bijgerechten. Ik serveer deze maaltijd graag met gebakken bakbanaan, gegrilde mais en avocadosalade. 

 

Gallo Pinto

Duur: 45 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 gram gedroogde bonen (of een blik*). Traditioneel worden zwarte bonen gebruikt maar alle bonen kunnen hiervoor worden gebruikt, ik gebruikte black eyed beans omdat ik deze nog in huis had maar voor de kleur staat een andere boon leuker;
  • 2 laurierbladeren;
  • 1 theelepel chinese 5 spices ;
  • 2 teentjes knoflook, heel (geschild);
  • 1 maggieblokje of bouillonblokje;
  • zout;
  • het groene gedeelte van 2 a 3 lente uitjes;
  • 250 gram (zilvervlies) rijst (tip: Basamati zilvervliesrijst van Ekoland, verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel. Heeft de smaak van witte rijst maar is veel gezonder. De kleine ronde korrel laat zich goed bakken zoals bij dit gerecht van pas komt);
  • 3 eetlepels (olijf)olie;
  • 1 ui, fijngehakt;
  • versgemalen zwarte peper;
  • verse koriander (naar smaak);
  • 1 spaanse peper;
  • 3 kruidnagels.
     
  • 1 bakbanaan (verkrijgbaar bij grotere supermarkten, toko's, Marokkaanse en Turkse winkels, markten);
  • 2 verse of voorgekookte maiskolven (biologisch verkrijgbaar bij de supermarkt);
  • 1 avocado;
  • 2 tomaten;
  • sap van een citroen of een scheutje citroensap uit een flesje; 

Bereiden

Nog maar net 1 jaar en nu al mais!
  1. Als je bonen uit blik gebruikt kun je deze stap overslaan. Was de bonen en week ze een nacht in koud water. Spoel ze daarna en zet ze op met 1 liter vers water, de ui, het laurierblad, de kruidnagel en de knoflook. Breng langzaam aan de kook en laat ze – zonder deksel – gaar worden op een laag vuur (1 a 1,5 uur). Voeg zout toe naar smaak (niet tijdens het koken, want dat tast de vitamine B aan). Doe de bonen in een vergiet/zeef, spoel ze af met water en laat uitdruipen. 
  2. Indien je verse mais hebt laat deze dan 30 tot 45 min koken (prik met je vork en beoordeel of de mais gaar is)
  3. Kook ondertussen de rijst en laat staan tot het mooie droge rijst is. 
  4. Snijd de bakbanaan schuin in plakken.
  5. Snijd de groene gedeeltes van de lente uit schuin in dunne ringen evenals de Spaanse peper; 
  6. Maak de salade door de tomaat en de avocado te mengen en er een kwart van de lenteui en wat koriander aan toe te voegen. Breng het op smaak met wat peper en zout en eventueel een scheutje citroensap. O
  7. Verwarm de olie in een grote koekenpan/wok en bak de gehakte ui en een geperst knoflook op een middelhoog vuur.
  8. Voeg de droge kruiden en de spaanse peper direct toe en bak deze even mee.
  9. Bak ondertussen de bakbanaan in de olie. Laat deze hierna uitlekken op keukenpapier.
  10. Voeg de bonen en daarna de rijst toe als de ui glazig is. Bak totdat de rijst een beetje gebruind is, de kruiden zich goed hebben vermengd en de rijst en bonen geurig zijn. Doe er zout en peper bij naar smaak en de gehakte koriander. Bak alles snel en op hoog vuur zodat het geen natte rijst wordt. Voeg de rest van de  lenteui op het einde toe en vak deze maar 1minuut mee. Direct serveren is het lekkerst.
  11. Warm (als je voorgekookte mais hebt gekocht) de mais op in de magnetron, pan of grill ze ze even in de grillpan/-plaat. Halveer ze.
  12. Bonen zijn er in vele soorten.
  13. Serveer de rijst met bakbanaan, de mais, de salade en garneer met verse koriander.


Tips:
  • Rijst is gemakkelijker te bakken als het geheel is afgekoeld. Ik maak dit gerecht daarom vaak als ik de dag ervoor een rijstgerecht heb gegeten en gebruik de rijst dat over is voor deze maaltijd. Verder kook ik zo wie zo graag veel rijst in 1 keer en vries van wat over is bakjes rijst in. Zo tover ik snel een lekkere nasi of Gallo Pinto op tafel als ik eens restjes groenten op wil maken. Als je dan ook nog eens voorgekookte bonen hebt en voorgekookte mais dan is dit gerecht ineens in 15 minuten klaar!
  • Twijfel je tussen droge of ingeblikte bonen? Onbewerkte bonen zijn goedkoper, maar moeten eerst nog geweekt en gekookt worden voordat ze klaar zijn voor consumptie. Wel zijn ze minder milieubelastend omdat ze in grotere hoeveelheden kunnen worden getransporteerd en er minder verpakkingsmaterialen worden gebruikt. Ingeblikte bonen besparen tijd en deze zijn net zo voedzaam als de onbewerkte bonen. Let er op dat de ingeblikte bonen niet te veel zout bevatten. Zoutarme bonen in blik zijn even duur als gezouten bonen, maar bevatten tweederde minder aan zout. Door het omspoelen van de bonen in een vergiet kan zelfs nog een kwart van de hoeveelheid zout weggewassen worden.
  • Wissel de bonen die je gebruikt eens af. Alle bonen bevatten weer andere heilzame stoffen. In de supermarkt vindt je verschillende bonen maar bij een Natuurvoedingswinkel, toko of Marrokaanse of Turkse winkel vindt je ook veel soorten bonen. Op de gedroogde bonen van Ekoland (merk dat verkocht wordt bij de meeste natuurvoedingswinkels) is bovendien te lezen wat het verschil is tussen de bonen en waarom ze zo gezond zijn.  
  • Heb je gedroogde bonen gekocht of in huis maar weet je niet hoe ze te bereiden? Kijk hier voor de soorten bonen en zie of ze geweekt moeten worden en hoe lang de kooktijd is: http://www.dekooktips.com/warenkennis/peulvru/peul-koken.htm
  • Geen natuurvoedingswinkel in de buurt? Bestel eens online en sla een aantal basisingrediënten in. Leuk om mee te experimenteren! 
  • Als je nog nooit met bakbanaan hebt gewerkt dan heb je misschien de neiging om een bakbanaan met gele schil te kopen. Vaak zijn deze nog te hard. Een bakbanaan moet je enigszins kunnen indrukken en moet dus zacht zijn. Vaak gebeurd dat pas als de banaan zwarte vlekken op de schil gaat vertonen of zelfs helemaal zwart is. Dan is de banaan goed. 
  • Als je een bakbanaan te lang hebt laten liggen en de banaan is van binnen erg papperig (de schil vertoont dan zelfs wat schimmelvlekken) kan je de banaan nog steeds bakken. Om te voorkomen dat het snijden een bede wordt, snijd en bak de plakken dan met schil! Dit houdt de boek bij elkaar. Na het bakken kan je de schilletjes gemakkelijk verwijderen. Zo voorkom je dat je voedsel onnodig weggooit!
  • Ik gebruik in dit gerecht zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst is stukken gezonder dan witte rijst. Omdat we de rijst heerlijk kruiden proef je weinig verschil met witte rijst. Zoals eerder aangegeven gebruik ik erg graag Basamati Zilvervliesrijst door zijn heerlijke smaak en geur. Tot nu toe heb ik deze alleen in natuurwinkels kunnen krijgen. Zilvervliesrijst ofwel bruine rijst is de populairste soort ‘hele rijst’ van Nederland. Alleen het niet-eetbare kaf is van de korrel gehaald. Zilvervliesrijst wordt verder niet geslepen of gepolijst. Zilvervliesrijst bevat zodoende maar liefst 3,5 gram vezels per kopje t.o.v. 0,6 gram bij witte rijst.

    Kook je met mij mee? Eet smakelijk!