zaterdag 30 juni 2012

Italiaanse broccolisoep





Ik had een broccoli over die nodig op moest. Ik maakte uit de losse pols een soep op basis van rode pesto en de restjes uit de koelkast. Het bleek heerlijk en hij zag er ook nog eens verrukkelijk uit. Een prima soepje bij zomerse temperaturen, want: soep kan altijd!
Duur: 20 minuten
Ingrediënten (voor 4 personen):
·         1 grote gesnipperde ui;
·         4 teentjes gesnipperde knoflook;
·         1 eetlepel Italiaanse kruiden;
·         Scheutje olie;
·         1 kleine broccoli;
·         1 stengel bleekselderij;
·         2 gegrilde paprika’s uit pot (of zelf gegrild op de BBQ of in de oven);
·         1 vleestomaat;
·         1 blokje groentebouillon;
·         Handje verse basilicumblaadjes;
·         Handje verse p latte selderij;
·         1 klein potje rode pesto;
Ter garnering:
·         Zure room;
·         Geroosterde pijnboompitten;
·         2 geroosterde paprika’s;
·         Verse basilicum.
Bereidingswijze:
1.       Fruit de ui en de knoflook aan in een scheutje olie samen met de Italiaanse kruiden;
2.       Voeg als de ui glazig is een liter water, het bouillonblokje, de tomaat en  
     bleekselderij in grove stukken gesneden en de broccoli in roosjes toe;
3.       Laat het geheel ongeveer 15 minuten koken (de kooktijd hangt af van de grootte
     van de pit en de broccoliroosjes, belangrijk is dat de broccoli net zacht is maar
     niet te lang doorkookt);
4.       Haal de pan van het vuur en voeg de geroosterde paprika, de basilicum en de
     selderij samen met het potje rode pesto toe.
5.       Maak de soep glad met een staafmixer.
6.       Garneer met de zure room, paprikasaus die je maakt door 2 geroosterde paprika’s
     te pureren, pijnboompitjes en wat basilicumblad.

Tip:
·    Ik maakte de soep met wat er in de koelkast lag, durf ook jouw restjes groenten mee te koken en op te maken. De basis van de soep bestaat uit de ui, knoflook. Bouillon, rode pesto en groenten naar keuze. Ga los! J

                   EET SMAKELIJK, KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?

zondag 24 juni 2012

Kindertraktatie: Meloenspiezen


Kindertraktaties...tegenwoordig vergt het wat creativiteit. Het aantal kinderen met overgewicht en obesitas is de laatste jaren ook in Nederland sterk toegenomen. Daarom hebben steeds meer scholen en kinderdagverblijven het beleid dat ook traktaties gezond moeten zijn. En eigenlijk is daar niets mis mee. Want zeg nou zelf...dit ziet er toch wel heel feestelijk uit. Met de inspiratie van de allerhande en ikweethetbeter.nl een aantal lekkere tractaties op mijn blog.

Snijd een komkommer door de helft en snijd deze overdwars met een kaasschaaf in plakken. Spies aan een satéprikker blokjes van twee soorten meloen en spies hier de komkommer doorheen. Sluit af met een blokje kaas. (Vervang bij een veganistisch dieet het blokje kaas voor een dadel of ander stukje gedroogd fruit)

FEEST SMAKELIJK!