dinsdag 29 mei 2012

Spinazie dhal met rijst

'Indiaase Dhal'. Het klinkt als een gerecht waar je echt een keer de tijd voor moet nemen op een winterse zondag. Maar ik spreek inmiddels uit ervaring: dit is 'NIET WAAR'.

Wel waar is dat je even van te voren moet bedenken dat je dit wilt maken zodat je de kruiden in huis haalt als jouw kruidenassortiment niet zeer uitgebreidt is. Het zijn kruiden die allemaal te koop zijn in de supermarkt. En eenmaal in huis zijn de kruiden jaren houdbaar en kun je de dhal de volgende keer ook eens spontaan maken (zoals ik deed omdat er een zak verse spinazie op moest) zonder dat het hoogdrempelig is. En écht dan is het een kwestie van alles bij elkaar mikken (alleen het uitje en de tomaat hoeft gesneden te worden) en even laten pruttelen tot het gaar is. Ideaal dus voor een zomerse avond zoals afgelopen week waarbij ik in ieder geval geen zin had om uitgebreidt te koken!

Dus reset eventuele vooroordelen over ingewikkelde Indiaase verse gerechten en probeer deze voedzame dhal eens. Maar voor we verder gaan nog even wat over dhal. Om te beginnen wordt het op verschillende manieren geschreven. Dal, Dhal, Dhaal, Daal, Daahl, etc. Dhal staat voor erwten, bonen of linzen die gesplit (en vaak gepeld) zijn. In de toko vindt je allerlei soorten Dhal maar je kunt ook gewoon rode of gele linzen gebruiken (vaak wel verkrijgbaar in de supermarkt). Deze zijn overigens ook vaak te koop bij de turkse of marrokkaanse toko. Ook in de Hindoestaanse Surinaamse keuken is Dhal geliefd. Doordat in het gerect veel peulvruchten verwerkt zitten vormt het een goede vleesvervanger. Dhal is de maken in vele varianten met vele soorten groenten. Na dit basisrecept te hebben geprobeerd kun je eens expirimenteren met verschillende soorten en de Dhal zo combineren met groenten van het seizoen.
Overigens hield ik voor de kinderen wat Dhal zonder verse spinazie apart en mengde het met wat fijne spinazie uit de diepvries (deelblokjes). Zowel de groenten als de peulvruchten zijn hierdoor niet meer erg herkenbaar wat kinderen vaak als prettig ervaren. Het werd verassend goed gegeten en vormde samen met de zilervlies basamatie rijst (Vitamine B1) een voedzame maaltijd!

Duur: 30 minuten waarvan 15 minuten kooktijd.
Ingredienten:
  • 200 gram Dhal (of rode of gele gebroken linzen, gebruik wat je in huis hebt) 2 uur voorgeweekt;
  • 300 gram verse spinazie;
  • 3 tomaten in grove stukken gesneden;
  • 5 tenen knoflook;
  • 2 kleine of 1 grote ui gesnipperd;
  • 1/2 tl. kurkuma;
  • 1/2 tl. masalla;
  • 1/2 tl. paprikapoeder;
  • 1 tl. komijnzaad;
  • 1/2 tl. mosterdzaad;
  • snufje kaneel;
  • olie om in te bakken;
  • zout;
  • serveer met rijst, (tomaten)sambal, koriander en eventueel (naan)brood.
Bereidingswijze:
  • Verhit een flinke scheut olie in de pan en voeg alle kruiden aan de hete olie toe en roer dit totdat de mosterdzaadjes beginnen de springen.
  • Voeg nu de ui toe en pers de knoflooktenen er boven uit (blijf af en toe roeren).
  • Voeg nu de tomaat en de Dhal/Linzen toe en schep het geheel even om en voeg een halve liter water toe totdat het geheel ruim onder staat.
  • Laat het nu koken en vervolgens met de deksel op de pan op laag vuur pruttelen. Roer het af en toe even om om te controleren of het niet te droog wordt. Voeg eventueel wat water toe.
  • Kook de Dhal in ongeveer 15 minuten gaar (pas op; het kookt het snel tot pap) en roer de verse spinazie er doorheen totdat het geslonken is.
  • Breng het op smaak met zout en serveer met rijst, sambal, koriander en eventueel (naan)brood.
Tips:
  • De dhal voorweken zorgt ervoor dat de kooktijd korter is (en je dus minder energie nodig hebt voor het kookproces). Toch geen tijd gehad om voor te weken? De Dhal wordt net zo goed gaar zonder voorweken maar het kan dan wat langer duren. Proef dan gewoon om de 10 minuutjes even of de Dhal al zacht wordt (dit verschilt per soort)
  • Voeg samen met de ui eventueel een fijngesneden peper toe voor een pittige smaak.
  • Tomatensambal is te koop in grotere supermarkten en toko's en smaakt heerlijk bij deze maaltijd.




EET SMAKELIJK! KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?