dinsdag 29 januari 2013

Sneeuwschotel


Na een week vol Unox-taferelen (lees: sneeuw, ijsgekte, stampotten, nostalgie, strak blauwe luchten, saamhorigheid en finke vorst) is het wel even afkicken! Niet voor iedereen, er werd natuurlijk een hoop gemopperd over de gladheid en de files en de kou....maar ik moet toch nog even slikken als ik in de grauwe regen langs de weg nog bordjes zie hangen: 'Parkeren schaatsers, volg A'. Zucht....en om toch het gevoel nog even vast te houden introduceer ik: de sneeuwschotel!

Zonder gekheid: een fantastische veganistische ovenschotel met verassende combinaties die echt lekkerder smaken dan je je vooraf kunt voorstellen en kinderen zijn er over het algemeen gek op! Goedkoop, snel, lekker, makkelijk en verassend. Kortom: gewoon lekker morgen maken!

Duur: 30 minuten (exclusief oventijd);
Ingredienten:
  • ongeveer 1 kilo aardappels geschild en in stukjes gesneden;
  • 300 ml. kokosmelk;
  • een snufje zout;
  • scheutje olie;
  • eetlepel sambal naar wens;
  • 1 spitskool in reepjes gesneden;
  • 1 zakje nasikruiden;
  • 1 theelepel (met kop) kerriekruiden;
  • 1 ui gesnipperd;
  • 3 teentjes knoflook, geperst;
  • ongeveer 3 bananen;
  • een hand vol geraspte kokos.
Bereidingswijze:
  1. Zet de aardappels in een laagje water op het vuur (niet vergeten: koken mét deksel op de pan verlaagd het gasgebruik);
  2. Bak de ui en de knoflook glazig in een scheutje olie en voeg vervolgens de spitskool  en de kruiden en sambal toe. Roerbak het geheel gaar. Breng de groenten eventueel nog verder op smaak met kruiden en /of zout.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Giet de aardappels af en stamp deze met de zout en kokosmelk tot een smeuige massa.
  5. Vul een ovenschotel met een laag aardappelpuree, vervolgens de groenten, vervolgens een laag in plakjes gesneden banaan en dek de ovenschotel af met een laag geraspte kokos.
  6. Zet de ovenschotel 30 tot 45 minuten in de oven. Het is de bedoeling dat de bovenkant wat bruin wordt, eventueel kun je hiervoor de laatste minuten de grill-functie gebruiken.
Tips:
  • Kinderen zijn vaak niet zo gek op sambal, deze kun je met gemak weg laten en los op tafel serveren.
  • Ook lekker erbij: gefrituurde uitjes, soja-saus, komkommertjes.
  • Je kunt bij het bakken van de spitskool ook wat groenten die je over hebt of restjes verwerken, denk aan: tomaat, paprika, wortel, prei, etc.
  • Misschien heeft iemand nog wel een leuk idee voor een sneeuwmannetje op deze sneeuwvlakte?

KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!