donderdag 29 september 2011

Pompoen gevuld met curry en kokosmousse na.

Deze Indiase curry is leuk geserveerd in een kleine pompoen, zo ziet een simpele curry er indrukwekkend uit. Samen met het toetje is dit een leuk gerecht voor als je eters krijgt! Bovendien is het geen moeilijk recept. Ik heb dit typische herfstrecept gemaakt op deze zonovergoten dag met 24 graden :-). Maar het subtropische toetje paste juist weer zeer goed bij het warme weer! 
Het recept is erg makkelijk maar timing is belangrijk. het vruchtvlees moet lekker zacht worden zodat je het samen met de curry kunt uitlepepen. Zet je het te lang in de oven, dan heb je kans dat de pompoentjes inzakken. Regelmatig even controleren voorkomt teleurstellingen. 


Duur: 20 minuten (+30 min wachttijd)
Ingrediënten (voor 4 personen):


  • 4 kleine pompoentjes of 1 middelgrote;
  • Olijfolie;
  • 1 ui gesnipperd;
  • 3 tenen knoflook geperst;
  • 4 eetlepels milde Indiase currypasta (bijv. patak);
  • 1 blik fair trade kokosmelk;
  • 1 bloemkool in roosjes;
  • peultjes of sugersnaps;
  • 2 flinke handen spinazieblad;
  • 3 lente-uitjes in ringen gesneden;
  • 50 gr. cashewnoten;
  • meergranenrijst;
  • blokje verse gember van ongeveer 3 centimeter.
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven op 180 graden;
  2. Boen de pompoen schoon, snijd de kapjes eraf en schep de pitten en draden uit de pompoen;
  3. Zet de pompoenen met de kapjes erop 35-40  minuten in de oven tot het vruchtvlees zacht is maar de pompoenen nog wel goed van vorm zijn. Controleer dit door met een vork in het vruchtvlees te prikken vanaf ongeveer 30 minuten. 
  4. Kook de meergranenrijst op volgens de verpakking met de geschilde gember. Laat het na he afgieten met de deksel op de pan staan (gooi het stukje gember weg). 
  5. Maak intussen de curry. Verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg na 2 minuten de currypasta toe en bak deze een minuut mee. 
  6. Schenk de kokosmelk in de pan en voeg de bloemkoolroosjes toe. 
  7. Voeg na 8 minuten de peultjes mee en kook deze 4 minuten mee. 
  8. Schep de spinazie en de lente-ui er de laatste minuut doorheen. 
  9. Roer op het laatst de noten er doorheen en schep de curry in de pompoentjes. 
  10. Serveer met de rijst. 
Tips:

  • Je kunt andere groenten gebruiken, denk aan savooiekool, broccoli, wortel, taugé;
  • Je kunt ook thaise curry gebruiken waarbij je verse koriander gebruikt;
  • De meergranenrijst heb ik gekozen omdat het veel voedingswaarde bevat, basmatirijst is ook erg lekker en past goed bij een curry.  In natuurvoedingswinkel is deze ook in de volkoren-versie te vinden. 
  • Bij kleine pompoentjes kun je 1 pompoentje per bord serveren, een middelgrote pompoen kun je op een grote schaal met de rijst serveren waarvan iedereen kan opscheppen. (eventueel tussentijds curry bijvullen)


KROKANTE KOKOS-YOGHURT-MOUSSE



Duur: 10 minuten
Ingrediënten (voor 6 personen)
  • 8 country cookies;
  • 5 gram agar agar;
  • 150 ml. fair trade kokosmelk;
  • 3 eetlepels gembersiroop (of honing);
  • 200 ml. biologische yoghurt;
  • 1 eiwit;
  • 125 ml. slagroom;
  • 2 zakjes vanillesuiker;
  • ter garnering eventueel: rood fruit en een snufje kaneel naar wens. 
Bereiding
  • Verkruimel de koekjes over de schaaltjes;
  • Verwarm de kokosmelk samen met de Agar Agar zonder de kokosmelk te laten koken, todat de Agar Agar is opgelost;
  • Klop de slagroom stijf met de suiker;
  • Klop een eiwit stijf;
  • Roer door de kokosmelk de gembersiroop en de yoghurt;
  • Spatel de slagroom door het eiwit;
  • En roer dit mengsel door het kokos/yoghurtmengsel;
  • Schep het in de glazen en laat stollen (eventueel voor het eten afgedekt in de koelkast zetten, koel is dit toetje het lekkerst, zie wel onderstaande tips);
  • Dit gerecht voorbereiden doe je door de pompoentjes in plasticfolie te bewaren in de koelkast en de curry al tot en met de bloemkool te maken. Zo hoef je alleen de laatste stappen nog maar te zetten. 
Tips
  • Gelatine wordt gewonnen uit slachtafval, zoals huiden, botten, kraakbeen, pezen enzovoorts. Daarom wordt Agar Agar gebruikt. 
  • Agar-Agar bevat heel veel ijzer en calcium terwijl het een uiterst laag caloriegehalte heeft. 
  • Agar-Agar verliest al na 2 tot 3 uur zijn bindingskracht, waardoor het vocht zich weer los maakt. Recepten ver van tevoren alvast klaar maken, is dan ook niet aan te raden (gebruik dan als je hier geen moeite mee hebt 4 blaadjes gelatine).
  • Agar Agar stolt slecht bij chocolade, houdt hier dus rekening mee als je besluit andere koekjes te kiezen. 
  • Decoratietip voor de kinderen: het toetje afdekken met een plakje kokosbrood;
  • Strooi over het toetje eventueel  kokosvezels om de kokossmaak te vergroten;
  • Een eiwit stijf kloppen lukt alleen als er geen vet bij aan te pas komt. Zorg er dus voor dat alle materialen vetvrij zijn (nog even goed met sop afwassen en naspoelen met citroensap en water) en gebruik het liefst stalen en glazen materialen. Zorg er tot slot voor dat er beslist geen eigeel bij het eiwit komt. Gaat het een keertje mis? Bewaar het ei dan voor een gebakken eitje!
EET SMAKELIJK! KOOK JE MET MIJ MEE?

zondag 25 september 2011

Spinaziestamppot met stoofpotje van reuzenbonen en mosterd.



Ik ben gek op stoofpotjes, en wat blijkt: stoofpotjes kunnen ook vegetarisch lekker zijn! Het recpt voor dit bonenstoofpoje las ik in de Allerhande. Het oorspronkelijke recept levert een wat waterig geheel op en dus ik heb de oorspronkelijke versie iets aangepast. Verder heeft de saus de zelfde kleur als de bonen. Dat maakt het wat mij betreft op het eerste gezicht wat minder aantrekkelijk, maar probeer er doorheen te kijken...het smaakt heerlijk. Tot slot heb ik het stoofpotje gecombineerd met een spinaziestampotje voor de nodige vitaminen en toch die kleur op het bord. Bovendien laat spinaziestampot zich goed combineren met de smaak van mosterd.

Weet je eigenlijk waar de term 'mosterd na de maaltijd' vandaan komt? Vroeger nam men na de maaltijd een hap mosterd omdat het de spijsvertering op gang zou houden.
En nog een laatste weetje: spinazie bevat naast vele gezonde eigenschappen (evenals rabarber) oxaalzuur. Dat haalt een beetje calcium van de tanden. Die gaan daardoor ruw aanvoelen. Wie direct na het eten gaat tandenpoetsen vergroot de schade. Ei en melk (of room) daarentegen maken het oxaalzuur onschadelijk. Dat is waarom we traditioneel vaak een eitje bij onze spinazie eten. Er wordt in het stoofpotje room gebruikt, je hoeft dus niet direct je tanden te poetsen :-)  

Duur: 30 min + 30 min wachttijd.  
Ingredienten (voor vier personen):
  • 3 el olijfolie;
  • 2 uien, in ringen;
  • 2 tenen knoflook, geperst;
  • 1 zak paprikamix , in stukken;
  • 1 groentebouillontablet;
  • 150 ml droge witte wijn;
  • 1 blikje reuzenbonen (te koop bij AH/Jumbo maar ook in toko's, Marokkaanse en Turkse winkels);
  • 3 el mostert;
  • 1 bekertje crème fraîche (125 ml);
  • eventueel een theelepel maizena (zie tips);
  • 1 kilo kruimige biologische aardappels;
  • 1 pak gehakte spinazie;
  • 100 ml. melk;
  • klontje boter;
  • zout;
  • peper.


Bereiding: 
  1. Laat de spinazie vast ontdooien.
  2. Verhit de olie in een diepe pan en fruit de uien 3 min. Voeg de knoflook toe en fruit nog 2 min. Voeg de paprika toe en bak 2 min. op middelhoog vuur.
  3. Voeg 200 ml water, het bouillontablet, de witte wijn en de reuzenbonen toe en laat 30 min. zachtjes stoven zonder deksel zodat de saus kan indikken.
  4. Kook de aardappels tot ze zacht zijn ongeveer in 20 min. gaar en giet ze af.
  5. Verwarm intussen de spinazie volgens de aanwijzing op de varpakking en giet hier op het laatst de melk en 1 el. mosterd bij todat alles warm is. Stamp met een pureestamper de aardappels fijn met het spinaziemengsel en het klontje boter erdoor. Breng de stamppot op smaak met zout en peper. 
  6. Haal de stoofpot van het vuur en roer 2 el. mosterd en de crème fraîche erdoor. breng het op smaak met zout en peper.
  7. Serveer het stoofpotje bij de stamppot.

Tips:
  • Het stoofpotje is prima van te voren klaar te maken, even opwarmen voor het serveren;
  • Indien de crème fraîche gaat schiften, roer er dan een paar ijsklontjes doorheen (of als je dat niet in huis hebt zo koud mogelijk water, of even een bevroren ander product zoals een waterijsje die je in de verpakking laat en daarna weer schoon terug doet);
  • Ik houd er zelf van als het stoofpotje yoghurtdikte heeft. Indien je dit na 30 min. inkoken niet hebt bereikt kun je eventueel een theelepel maizena met een bodempje gekookt water in een kopje mengen tot het klontvrij is en dit lepeltjesgewijs toevoegen todat je de gewenste dikte hebt;
  • Natuurlijk kun je ook andere bonen gebruiken. Deze bonen zijn, zoals de naam zegt, lekker groot. Dat geeft wel een lekkere bite. Dit recept kan eventueel een dubbel portie bonen gebruiken als je daar van houdt, dan wordt de stoofpot wat gevulder. 
  • Als je er van houdt kun je er eventueel ook een eitje bij serveren;
  • Dit gerecht kun je ook serveren met mosterdpuree of kaas/ui-brood zoals in het oorspronkelijke recept wordt geadviseerd;
  • Wil je de wijn overheersender laten zijn? vervang dan het water voor wijn. Liever geen alcohol? Vervang dan de wijn voor water.
EET SMAKELIJK! KOOK JE MET MIJ MEE?