Ik ben gek op stoofpotjes, en wat blijkt: stoofpotjes kunnen ook vegetarisch lekker zijn! Het recpt voor dit bonenstoofpoje las ik in de Allerhande. Het oorspronkelijke recept levert een wat waterig geheel op en dus ik heb de oorspronkelijke versie iets aangepast. Verder heeft de saus de zelfde kleur als de bonen. Dat maakt het wat mij betreft op het eerste gezicht wat minder aantrekkelijk, maar probeer er doorheen te kijken...het smaakt heerlijk. Tot slot heb ik het stoofpotje gecombineerd met een spinaziestampotje voor de nodige vitaminen en toch die kleur op het bord. Bovendien laat spinaziestampot zich goed combineren met de smaak van mosterd.
Weet je eigenlijk waar de term 'mosterd na de maaltijd' vandaan komt? Vroeger nam men na de maaltijd een hap mosterd omdat het de spijsvertering op gang zou houden.
En nog een laatste weetje: spinazie bevat naast vele gezonde eigenschappen (evenals rabarber) oxaalzuur. Dat haalt een beetje calcium van de tanden. Die gaan daardoor ruw aanvoelen. Wie direct na het eten gaat tandenpoetsen vergroot de schade. Ei en melk (of room) daarentegen maken het oxaalzuur onschadelijk. Dat is waarom we traditioneel vaak een eitje bij onze spinazie eten. Er wordt in het stoofpotje room gebruikt, je hoeft dus niet direct je tanden te poetsen :-)
Duur: 30 min + 30 min wachttijd.
Ingredienten (voor vier personen):
- 3 el olijfolie;
- 2 uien, in ringen;
- 2 tenen knoflook, geperst;
- 1 zak paprikamix , in stukken;
- 1 groentebouillontablet;
- 150 ml droge witte wijn;
- 1 blikje reuzenbonen (te koop bij AH/Jumbo maar ook in toko's, Marokkaanse en Turkse winkels);
- 3 el mostert;
- 1 bekertje crème fraîche (125 ml);
- eventueel een theelepel maizena (zie tips);
- 1 kilo kruimige biologische aardappels;
- 1 pak gehakte spinazie;
- 100 ml. melk;
- klontje boter;
- zout;
- peper.
Bereiding:
- Laat de spinazie vast ontdooien.
- Verhit de olie in een diepe pan en fruit de uien 3 min. Voeg de knoflook toe en fruit nog 2 min. Voeg de paprika toe en bak 2 min. op middelhoog vuur.
- Voeg 200 ml water, het bouillontablet, de witte wijn en de reuzenbonen toe en laat 30 min. zachtjes stoven zonder deksel zodat de saus kan indikken.
- Kook de aardappels tot ze zacht zijn ongeveer in 20 min. gaar en giet ze af.
- Verwarm intussen de spinazie volgens de aanwijzing op de varpakking en giet hier op het laatst de melk en 1 el. mosterd bij todat alles warm is. Stamp met een pureestamper de aardappels fijn met het spinaziemengsel en het klontje boter erdoor. Breng de stamppot op smaak met zout en peper.
- Haal de stoofpot van het vuur en roer 2 el. mosterd en de crème fraîche erdoor. breng het op smaak met zout en peper.
- Serveer het stoofpotje bij de stamppot.
Tips:
- Het stoofpotje is prima van te voren klaar te maken, even opwarmen voor het serveren;
- Indien de crème fraîche gaat schiften, roer er dan een paar ijsklontjes doorheen (of als je dat niet in huis hebt zo koud mogelijk water, of even een bevroren ander product zoals een waterijsje die je in de verpakking laat en daarna weer schoon terug doet);
- Ik houd er zelf van als het stoofpotje yoghurtdikte heeft. Indien je dit na 30 min. inkoken niet hebt bereikt kun je eventueel een theelepel maizena met een bodempje gekookt water in een kopje mengen tot het klontvrij is en dit lepeltjesgewijs toevoegen todat je de gewenste dikte hebt;
- Natuurlijk kun je ook andere bonen gebruiken. Deze bonen zijn, zoals de naam zegt, lekker groot. Dat geeft wel een lekkere bite. Dit recept kan eventueel een dubbel portie bonen gebruiken als je daar van houdt, dan wordt de stoofpot wat gevulder.
- Als je er van houdt kun je er eventueel ook een eitje bij serveren;
- Dit gerecht kun je ook serveren met mosterdpuree of kaas/ui-brood zoals in het oorspronkelijke recept wordt geadviseerd;
- Wil je de wijn overheersender laten zijn? vervang dan het water voor wijn. Liever geen alcohol? Vervang dan de wijn voor water.
EET SMAKELIJK! KOOK JE MET MIJ MEE?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten