vrijdag 7 september 2012

MIJN BLOG BESTAAT EEN JAAR!


Eerlijkheidshalve heb ik ongeveer 100 ideeën per minuut en daarvan vallen er 80 in de categorie ‘hoe red ik de wereld?’. Het zonnetje scheen, de kindjes lagen op bed en ik besloot eens vorm te geven aan het idee dat zojuist in mij was opgekomen. Mijn recepten via een blog archiveren. ‘Meteen leuk voor mijn vrienden en familie die vaak om recepten vragen’, was mijn naïeve gedachte. Een goed idee klopt voordat het in je hoofd opkomt, ik had in ieder geval geen 'klop klop' gehoord. In een uurtje was het inrichten van een mijn blog gepiept en ik bedacht ter plekke de naam.
Vervolgens mailde ik wat vrienden over mijn nieuwste idee, want ja: een blog heeft toch lezers nodig. Ik ben inmiddels wat terughoudend met mijn ideeën rond te bazuinen want ook mijn omgeving is inmiddels een beetje ideeën- en ‘red de wereld’-moe, ik  kan het ze niet kwalijk nemen. De reacties waren desondanks booming! Dat was 7 september 20112. Daarna sloop het er in…meer en meer mensen begonnen mijn blog te lezen. En ik begon meer en meer te denken, te koken en te schrijven.  En zo groeide mijn bescheiden idee uit tot een ware taak: Nederland laten zien dat vegetarisch koken ontzettend lekker kan zijn.

Toen bleek dat mijn blog bleek groeien heb ik met behulp van een aantal fantastische vrijwilligers mijn blog de uitstraling gegeven die ik voor ogen heb: hip, fris en alles behalve een geiten-wollen-sokken-imago! En dat lukte: ik kreeg ontzettend veel complimenten van bekende en onbekende lezers over de nieuwe look van het blog.
Plannen voor het komende jaar
Ik zou ik niet zijn als ik niet meer plannen heb. Sommige ideeën hou ik nog even voor mijzelf en kunnen ook wat langer duren voordat ik deze heb gerealiseerd. Want naast blogger blijf ik ook nog een hard werkende moeder. Graag wil ik jullie laten weten wat er het komend jaar staat te gebeuren rondom mijn blog:

-     Zoeken via smakelijke foto’s wordt nog gemakkelijker door de koppeling naar printerest.
-     Er komt een speciaal label voor vegan recepten. Zo vindt je snel en gemakkelijk de puur plantaardige maaltijden.
-     Ik wil jullie dit jaar verassen met een instructiefilmpje . Via facebook zal ik bij jullie inventariseren welk recept jullie graag verfilmt zien worden!
-     Ik wil meer in contact komen met lezers maar ook lezers onderling in contact laten komen met elkaar. Beginnende met periodiek een post waarbij één van mijn lezers zijn of haar best practice met ons deelt. Als jij het leuk vindt te laten zien wie je bent, waar je voor staat en wat jij kookt dan kun je mij een mail sturen. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op!

Receptenfeiten op een rij:
In het eerste jaar heb ik 85 posts geplaatst. Ik beschreef daarom mijn eigen klassiekers, waaronder:
Daarnaast wilde ik mijzelf uitdagen nieuwe recepten te ontdekken. En dat is met alle gemak gelukt. Ik ontdekte onder andere:
Onder de lezers zijn de volgende recepten het meest populair:
1.      Roti
2.       Pesopastasalade
3.       Griekseovenschotel
Mijn persoonlijke top 3 zou er iets anders uitzien, namelijk:

1.       Spaghettimet boerenkool
3.       Rodekool loempia’s.

Jouw inspiratie geeft mij energie!
Ken je die blik van verliefde mensen, die de irritante grijns niet meer van hun hoofd kunnen halen, zelfs niet als je ze er mee confronteert? Ik biecht het maar op, het is echt een beetje triest: ik heb die grijns als iemand mij verteld, twittert of op facebook meldt dat hij of zij een recept van mijn blog heeft gekookt. Tja….ik weet ook niet hoe het komt maar het is zo.  Zo blij als een kind ben ik dan.

Ik verspreid mijn boodschap graag samen met jullie, want: vegetarisch koken is écht lekker en kan écht makkelijk. Ik hoop dat mijn blog inderdaad mensen doet inspireren en hoop het komende jaar een nog groter bereik te bewerkstelligen. Jij kunt hierbij helpen, like de facebookpagina en share it! RT mijn tweets en zeg het voort! Ook kun je via social media weten wat mijn blog voor jou betekent of wat jij hebt gekookt. Ook foto’s van gemaakte recepten plaats ik graag! En dan ben ik weer terug bij het motto waar ik op 7 september 2011 mee begon:
Jouw inspiratie geeft mij energie! Dank!!!!!

donderdag 6 september 2012

Kindertraktatie: gezonde bloem

 
De gezonde kindertraktaties op mijn blog worden enorm veel gelezen. Blijkbaar zijn de moeders in Nederland op zoek naar dat ene nieuwe idee. Nieuw is dit idee niet, wel leuk!
 
Bak in een vormpje (deze kartonnen vormpjes kocht ik in de supermarkt in Frankrijk maar je kunt ook muffinvormpjes gebruiken) een broodje gemaakt van broodmix (ik gebruikte Italiaanse broodmix van C1000). Vet het vormpje voor het bakken even in met wat roomboter of olie.
Snijd vervolgens een paar plakken kaas van ruim 1 cm. af en druk hier met een vormpje een bloem uit. Snijd vervolgens een plakje komkommer in 4 stukjes en snijd schuin een stukje van het midden af. Rijg aan een sateprikker twee komkommerstukjes en tot slot de bloem. Werk het broodje af met wat gedroogde dille.
 
Tips:
  • Een bloem-uitstekertje vinden was een hele uitdating. Vindt deze dus eerst voordat je dit plan definitief doorvoert. Ik gebruikte uiteindelijk een vlindervormpje op zijn kop. Kijk ook eens bij klei-uistekertjes.
  • De grootte van de bloem moet in verhouding zijn met het broodje, anders valt het om.
  • De broodjes kun je van te voren maken, haal ze voor gebruik uit de vriezer!
  • Laat het jarige kind het bakje versieren!

maandag 3 september 2012

Boontjes gesmoord in gember-tomatensaus.

 
 
Met een flinke vergiet vol sperziebonen uit de moestuin, een prachtige tomaten uit het kasje en wat lekkere verse kruiden uit de koelkast heb ik eigenlijk maar wat gedaan. En het resultaat is heerlijk als je van de smaak van gember houdt want dat overheerst in dit gerect. Ook lekker met uitgebakken stukjes tempeh.

Gember moet je een beetje leren eten. Eenmaal gewend kun je er echt gek op raken.
Wist je trouwens dat gember heel gezond is om aan de maaltijd toe te voegen? Kijk maar eens op www.gembergezond.nl.

 

Duur: 30 minuten
Ingrediënten (voor 4 personen):

·         Schoongemaakte boontjes naar keuze afhankelijk van het aantal eters.

·         50 gram ui fijn gesneden;

·         4 tenen geperste knoflook;

·         1 theelepel suiker of honing;

·         40 gram verse gember, fijn gesneden of geraspt;

·         3 stukken verse Laos van ongeveer 1 centimeter;

·         2 maggiblokjes (of groenenbouillon);

·         2 paprika’s fijn gesneden;

·         10 tomaten in stukken gesneden;

·         Scheut olie om in te bakken;

·         Peper en zout;

·         Rijst naar keuze;

·         Verse kruiden ter garnering (bijvoorbeeld platte peterselie of koriander).

Bereidingswijze:

1.       Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking;

2.       Fruit de ui, gember, laos en de knoflook in de olie aan;

3.       Als de ui glazig is kun je de paprika toevoegen;

4.       Roerbak het geheel op laag vuur totdat alles glazig is en voeg de suiker of honing samen met de maggiblokjes verkruimeld toe;

5.       Roer het geheel goed om en voeg vervolgens de tomaten en de boontjes toe samen met 300 ml. Water. Zet een deksel op de pan en laat het geheel gaar worden, roer af en toe om;

6.       De tomaten moeten echt tot saus zijn gekookt en de sperzieboontjes moeten lekker gaar zijn. Als de saus te weinig is kun je water toevoegen, is de saus te waterig laat het geheel dan even koken zonder deksel.  Breng het geheel op smaak met peper en zout.

7.       Serveer boontjes in de saus met de rijst en verse kruiden.

Tips:

·         Ook lekker met wat geroosterde cashewnoten of pinda’s.

·         Kook met de rijst ook een stukje gember mee.

 
EET SMAKELIJK, KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE?