dinsdag 18 september 2012

Courgette-pestospaghetti




Is het geen plaatje? En dat voor zo’n simpel gerecht als deze. Laten we direct beginnen!

Duur: 20 minuten.

Ingrediënten voor 3 a 4 personen:

·         Een half pak spaghetti;

·         Een half potje groene pesto;

·         1 ui gesnipperd;

·         Zout en peper.

·         4 tenen knoflook geperst;

·         1 courgette in linten gesneden;

·         Verse basilicumblaadjes;

·         Een scheut olijfolie;

·         Een hand vol champignons, in stukken gesneden;

·         Een paar brokjes blauwe kaas;

Bereidingswijze:

1.       Kook de spaghetti al dente en spoel het daarna af met koud water en laat het uitlekken in een vergiet.

2.       In de tussentijd heb je de tijd de groenten te snijden.

3.       Verhit een flinke scheut olie in de pan en bak hierin de knoflook en de ui.

4.       Voeg nu de champignons en de courgette toe en roerbak deze mee totdat ze bruin zijn.

5.       Voeg daarna zowel de spaghetti als de pesto toe en roerbak het geheel tot het goed vermengd   is.

6.       Breng het geheel op smaak met zout en peper.

7.       Rol een hoopje spaghetti om een grote vork en zet het hoopje spaghetti op een bord.

8.       Garneer met blauwe kaas en verse basilicum.

Tips:

·         Ook lekker met pijnboompitjes, andere groenten zoals paprika, verse peper, aubergine, etc.
KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!

maandag 17 september 2012

Pruimentaart



Van de vele val-appeltjes was ik appeltaart aan het maken. Ik keek bedenkend naar de bol deeg dat over was en ik keek vervolegns naar manlief die onhandig een poging deed om met het schepnetje van de kinderen de rijpe pruimen uit de hoge boom in onze tuin te pakken te krijgen...en ik dacht: waarom niet? Het resultaat was hemels, helemaal lauwwarm een heerlijk toetje.


Duur: 1 1/5 uur (inclusief 1 uur baktijd)

Ingrediënten (voor een taart van ongeveer 24 cm diameter):

·         300 gr bloem (je kunt deels ook volkorenbloem gebruiken);

·         150 gr biologische roomboter op kamertemperatuur;

·         150 gr rietsuiker;

·         1 zakje vanillesuiker;

·         1 ei op kamertemperatuur;

·         kaneel;

·         olie of boter om de vorm mee in te vetten;

·         snufje zout;

·         flink wat pruimen voor de vulling;

·         extra bloem.

Bereidingswijze:

1.       Meng de bloem, een snufje zout, boter, suiker, vanillesuiker, een snufje kaneel en het ei tot een deegbal. Als het erg warm is, laat het dan wat opstijven in de koelkast.

2.       Snijd de pruimen ongeveer in 4 stukken (waarbij je de pit verwijderd).

3.       Vet de bakvorm in en verwarm de oven intussen voor op 200 graden;

4.       Bestuif het werkvlak en de deegroller en rol het deeg tot een dunne lap en bekleed de vorm hiermee. In mijn geval scheurt het deel bijna altijd. Geeft niets, gewoon stukjes/plakjes tegen de vorm aanduwen;

5.       Vul de vorm vervolgens met de pruimen en strooi hierover een snufje kaneel en een eetlepel suiker.

6.       Meng het deel wat over is met een paar eetlepels bloem en rol het tussen je handen alsof je je handen wast. Er ontstaan nu allemaal kruimels. Als dit niet gebeurd: voeg meer bloem toe.

7.       Strooi de kruimels over de pruimen en bak de taart een uur op 200 graden. Controleer het verloop, de ene oven is de andere niet. Als het deel bruin is en de pruimen zichtbaar hebben geprutteld is de taart goed.

Tips:
·         Lauwwarm het lekkerst,  met een dot slagroom!

EET SMAKELIJK, KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE?