woensdag 3 april 2013

Tarte flambée ofwel flammenkuchen


 Tarte Flambée ontdekte ik toen ik als klein meisje op vakantie was met mijn ouders in de Elzas. Ik ben het nooit meer vewrgeten. In Nederland bakte ons gezin de Tarte Flembée regelmatig om de vakantie te herleven.  Opvallend is dat de tarte flambée in Nederland gek genoeg vrij onbekend is, maar ooooooo wat zijn ze heerlijk. Eigenlijk is het een soort snack. Maar met een knapperig groene salade kan het best! De tartes lijken op pizzas maar zijn wat dunner en er komt geen tomaat bij aan te pas. En dit levert een geheel andere smaak op. Doordat ze zo dun worden uitgerold worden de stukken dubbelgevouwen of opgerold bij het eten.  
Sinds ik geen vlees meer eet heb ik het nooit aangedurft om de tarte flambée te maken. Want; uitgebakken spekjes typeren nou eenmaal het gerecht. Ik maakte de tarte nu met vegaspekjes. Dit geeft de juiste looks maar ik ben er van overtuigd dat de smaak met bijvoorbeeld champignons even goed is. De smaak was heer heerlijk als van ouds en ik miste de echte spekjes abosoluut niet. Een van mijn lievelingsmaaltijden is dus weer terug op het menu!
 
Duur: 1 uur
Ingredienten (voor 4 tartes):
  • 1 pak pizzamix (of maak zelf de mix eenvoudig met bloem, gist en water, er zijn tal van recepten te vinden via google);
  • 2 grote bakjes creme fraiche;
  • 1 zakje geraspte oude kaas;
  • 2 grote uien;
  • Vegaspekjes kant en klaar of volgens dit recept;
  • Bestooi voor het opdienen naar smaak met peper en/of zout.
 
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 225 graden;
  2. Maak het pizzadeeg en rol deze zo dun mogelijk uit;
  3. Besmeer het deeg dit met creme fraiche;
  4. Snijd de uien in ringen of snipper ze fijn en verdeel royaal over de creme fraiche;
  5. Verdeel hierover de vegaspekjes of champigonons en de geraspte kaas;
  6. Bak de tartes knapperig op de bakplaat (dit duurt ongeveer 20 min. maar beoordeel vooral zelf).
Tips:
  • Zelf vind ik het handig het uitgerolde deeg direct op een stuk aluminiumfolie te leggen. Eenmaal belegd zijn de tartes anders niet meer te verleggen.
  • Je kunt eventueel ook afwisselen met wat lente-ui, prei, etc. Maar pas op dat je er geen pizza van maakt, een tarte flambee hoort echt een geheel andere smaak te hebben.
 
KOOK JE VEGA MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!