vrijdag 14 oktober 2011

Hemelse champignonragout in een flensje en appelcompote na



Paddenstoelen horen echt bij de herfst en oooooo zo lekker!! Ze zijn zeer gezond en bevat veel eiwitten. Woensdag was ik bij de natuurvoedingswinkel en nam 'eekhoorntjesbrood-bouillon' mee. En dat bleek het succesvolle ingrediënt van de paddenstoelenragout die gegarandeerd vaker op het menu zal terugkeren. In dit menu heb ik de ragout gebruikt als vulling voor hartige flensjes. Het laat zich heerlijk combineren met de zoete aardappel. 
Natuurlijk kun je deze ragout ook combineren met pasta, risotto, geroosterd brood (een klassieker maar erg lekker), een pastei, etc. De ragout en de puree in dit recept is veganistisch. De flensjes niet maar veel veganisten weten zelf wel vegan-flensjes te maken, hiervoor is ook mix te koop bij de natuurvoedingswinkel. Je kunt de melk bijvoorbeeld vervangen door sojamelk en het ei door no-egg. 

Duur: 30 - 45 min. 
Ingrediënten (voor 4 pesonen):

  • 2 grote zoete aardappels;
  • 60 gram volkorenbloem;
  • 2 eieren;
  • 250 ml melk;
  • zout;
  • peper;
  • handje vol verse dragon of 2 el. gedroogde dragon;
  • nootmuskaat;
  • 2 el (met kop) eekhoorntjesbrood-bouillon;
  • 1 pakje speltroom (lekker omdat het wat dikker is en te koop bij de natuurvoedingswinkel. Heb je deze niet in de buurt? Koop dat soja-room of gewone kookroom in de supermarkt);
  • 2 doosjes paddenstoelenmelange;
  • 1 doosjes kastanjechampignons;
  • handje vol verse peterselie;
  • 3 gesnipperde sjalotjes;
  • 6 tenen geperste knoflook.
Bereidingswijze:
1.  Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukken. Kook ze ongeveer in 20 min. gaar. Prik met een vork in de aardappel om te controleren of ze echt zacht zijn. Giet ze daarna af en maak er puree van met een klein scheutje speltroom (de rest is voor de ragout), wat peper, zout, nootmuskaat. 
2.  Mix  intussen de bloem, melk, ei, zout, peper, dragon tot een pannenkoekbeslag en bak ze tot flensjes.
3.  Terwijl je de flensjes bakt kun je de ragout vast maken. 
4.  Je fruit hiervoor de sjalotjes en de knoflook. 
5.  Voeg als ze glazig zijn de 2 el. (met kop) bouillon toe en bak dit een minuutje mee.
6.  Voeg alle paddenstoelen toe en bak totdat ze lekker bruin zijn en iets geslonken (minuut of 10). Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Voeg de resterende speltroom toe (het moet wel een compacte saus blijven, voeg dus scheutje voor scheutje toe en stop als jij vindt dat de saus de gewenste dikte heeft) en laat het nog een minuutje mee sudderen. Voeg wat vers gemalen peper toe. Proef de ragout nu. Vindt je de ragout niet zout genoeg? Voeg dan nog wat bouillon toe en laat een minuutje mee sudderen. 
7.  Serveer de ragout in een flensje en serveer wat bolletjes puree erbij. Strooi de peterselie over de ragout. 

Tips:
1.  Alle gerechten zijn goed warm te houden in een gesloten pan dus als het niet precies tegelijk klaar is dan geeft het niet. 
2.  Je kunt van de flensjes ook een plunjezakje maken en vullen met een laagje puree en daar bovenop een schepje ragout. Bind de flensjes vast met een bieslookje. Ziet er erg leuk uit en het blijft een verassing wat er in zit. Ook leuk als voorgerechtje. 
3.  Makkelijker? kook kant en klare flensjes. 
4.  Dit gerecht laat zich ook goed combineren met wat gebakken wilde spinazie.
5.  Dit gerecht laat zich vooraf gemakkelijk voorbereiden. Alles is gemakkelijk op te warmen in pannen of magnetron. 


APPELCOMOTE MET SOJA-YOGHURT

Herfst kenmerkt zich ook door moesappels welke ook veel te koop zijn bij boeren of uit de moestuin komen. Dit heerlijke toetje laat zich bereiden in slechts 10 minuten.
Ingrediënten (voor 4 pesonen):
  •        4 moesappels;
  •        50 gram rietsuiker (of 4 el. honing);
  •        1 el kaneel;
  •        1 vanillestokje (of evt. Essence);
  •        1 pak soja-yoghurt.
Bereidingswijze:
1.  Snijd de appels in kleine blokjes en voeg ze met de suiker, kaneel en een klein bodempje water in een pannetje.
2.   Kook het geheel ongeveer 10 minuten op laag vuur tot de appel zacht is (controleer dit, afhankelijk van de appel en de grootte van de pit kan dit ook eerder zijn). Laat het niet aanbranden, voeg zonodig nog wat water bij. De appel wordt zag en het goedje wordt lekker stroperig.
3.   Schraap de vanille uit het stokje en voeg dit na 5 min. toe aan de appel, gooi het stokje er ook bij (of gebruik deze nog eens voor een ander dessert).
4.    Zowel warm als koud lekker geserveerd met soja-yoghurt.
Tips:
1.   Soja-yoghurt leent zich uitstekend voor dit gerecht omdat het van nature een zoete, haast vanille-achtige smaak heeft. Hier hoeft dus niets aan toegevoegd te worden!
2.  Ook lekkerr met een bolletje (soja – of kaneel-) ijs! (crunchy kaneelijs verkrijgbaar bij AH, heel lekker).

EET SMAKELIJK! KOOK JIJ MET MIJ MEE?

woensdag 12 oktober 2011

Chili zonder carne maar met banaanrolletjes



Ik heb het al verteld, ik ben gek op bonen en zo ook op chili. Dit recept kent natuurlijk vele varianten. Je kunt er eigenlijk van alles bij doen (oké ik denk dat bijvoorbeeld bietjes of boerenkool minder goed passen, maar wie weet). Een mooie manier om restjes uit de koelkast op te maken. Voel je vrij, als je dit basisrecept volgt, om er restjes paprika, tomaat, bleekselderij, geraspte wortel, kruiden uit de tuin, etc. doorheen te mengen.  Snijd dit zo fijn mogelijk zodat de chili een 'saus' blijft. Het gebruik van een keukenmachine / hakmolen is hierbij natuurlijk ook erg makkelijk. 
Met bonen kun je ook afwisselen. Ik gebruikte in dit recept rode linzen (wat de chili een andere twits geeft dan het standaardrecept), kidneybonen en zwarte bonen. Maar maak gerust de voorraadkast leeg en kook vooral met de bonen die je in huis hebt. Door bonen te mengen krijg je verschillende goede eigenschappen van bonen binnen, nog gezond dus ook! Groene bonen zoals tuinbonen, erwten, combineren overigens minder goed met chili.  
 
Dan moet ik nog wat zeggen voordat je verder leest. Ik hoor zo vaak: 'dan lees ik die lijst met kruiden en dan haak ik af'. Kortom: een schrikeffect. Dit recept heeft dit effect ook. Maar geloof me: je kunt wat aan dit schrikeffect doen. Namelijk: koop de kruiden eens. Mijn ervaring is dat je jaaaaren met kruiden doet. Als je er dus na een paar recepten doorheen bent dan is je voorraadkast uitgebreid maar is het schrikeffect er niet iedere keer. Vegetarisch koken vraagt om meer creativiteit, zo ook met kruiden. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel kruiden bij de gewone supermarkt te verkrijgen. Ik zet het er overigens vaak bij als de ingredienten alleen bij toko te krijgen zijn. Ik woon in een dorp waar geen toko is. Doordat mijn assortiment basiskruiden inmiddels groot is mis ik dit ook niet. Kortom; ook jij hoeft niet bang te zijn voor ieder recept naar de toko te moeten. Sla jezelf door wat grote ingredientenlijsten heen! :-) Een groot voordeel is, zo ook bij dit recept, dat je geen pakjes en zakjes meer nodig hebt vol met E nummers (en bovendien duurder).

En echt, het is een hele lijst maar het recept is echt niet moeilijk!
Duur: 1 uur
Ingredienten:
  • olie om in te bakken;
  • 1 ui;
  • 2 blikken met stukjes tomaat (of de biovariant van Heinz, dit zijn hele tomaten maar kun je gemakkelijk fijn stampen tijdens het roeren);
  • 4 tenen knoflook;
  • 3 dl. witte wijn;
  • 3 dl. groentenbouillon;
  • 120 gr. rode linzen;
  • 2 takjes verse tim of 1 tl. gedroogde tijm;
  • 1 tl. komijnzaad;
  • 1tl. papirkapoeder;
  • 4 el. sojasaus;
  • 1/2 verse (chili)peper;
  • snufje: kaneel, piment, foelie, gember, nootmuskaat, kruidnagel;
  • 1 el. vegetarische oestersaus (verkrijgbaar bij toko, heb je dit niet, geen punt de chili zal nog steeds lekker smaken);
  • 300 gram rode kidneybonen (uit blik of gedroogd);
  • 300 gram zwarte bonen (uit blik of gedroogd);
  • zout;
  • peper;
  • evt. 10 druppels liquit smoke of een snufje gerookt paprikapoeder (niet per se nodig, zie tips);
  • rijst naar keuze;
  • 1 blikje mais of handje vol verse mais (gekookt);
  • verse koriander;
  • schijfjes tomaat;
  • rijpe avocado.
voor de bananenrolletjes
  • 2 rijpe bakbananen;
  • 1 zak verse spinazie;
  • olie;
  • 1 ui;
  • 2 teentjes knoflook;
  • snufje nootmuskaat;
  • zout;
  • peper.
Bereidingswijze:
  1. Indien je gedroogde bonen gebruikt: kook deze dan volgens de gebruiksaanwijzing. Je kunt de kooktijd met een half uur verminderen.
  2. Snipper de ui en pers de knolook, fruit dit 2 minuten.
  3. Voeg de peper toe en bak 1 min. mee.
  4. Voeg de tomaat toe.
  5. Roer de witte wijn en bouillon erdoor;
  6. Voeg linzen, tijm, sojasaus, veg. oestersaus, de specerijen toe;
  7. Als je (voorgekookte) droge bonen gebruikt, voeg deze dan nu al toe. Bij blikbonen, pas later.
  8. Laat e.a. 40 min. zacht pruttelen. De linzen nemen vocht op, hierdoor kan e.a. ook aanbakken. Roer dus regelmatig en voeg vocht toe als je denkt dat het te droog wordt (is in principe niet nodig als je het vuur laag laat staan maar ik zeg het voor de zekerheid).
  9. Kook de rijst en vermeng deze na het koken met de mais.
  10. De wachttijd van de chili leent zich mooi om de bananenrolletjes te maken. Gebruik hiervoor een zachte bakbanaan (tips m.b.t. het kopen van de juiste banaan, zie recept gallo pinto).
  11. Snijd de bakbananen in de lengte in dunne plakken. Dit is nogal een priegelwerkje en ze zullen niet allemaal lukken (bij mij in ieder geval niet). Gooi de gebroken stukken niet weg maar bak ze gewoon mee, erg lekker).
  12. Bak de bananen aan beide zijden bruin en laat dit uitlekken op keukenpapier. 
  13. Fruit de gesnipperde ui en knoflook.
  14. Voeg de spinazie en nootmuskaat toe en roerbak dit op hoog vuur totdat het geslonken is. Breng het op smaak met peper en zout. Als je hoog vuur gebruikt is er weinig vocht over. Als dit niet het geval is, laat het geheel dan even uitlekken in een zeef/vergiet.
  15. Vorm van de plakken banaan rondjes en zet deze vast met een prikker. Schep ik elk rondje wat spinazie en druk dit aan beide kanten goed aan.
  16. Voeg nu eventueel de blikbonen (uitgelekt) aan de chili toe.
  17. Maak de chili af met zout en peper naar wens.  
  18. Schep de rijst op de borden en daaroverheen de chili. Serveer met verse koriander, plakjes tomaat, avocado en de bananenrolletjes.
 Tips:
  • Je zal wel denken: weer koriander? Niet iedereen houdt er van. Toch wordt koriander in zowel de aziatische als de latijns-amerikaanse keuken veel gebruikt. Als je er niet van houdt of het niet voor handen is: laat het dan gerust weg.
  • Verpakking van de bonen kwijt en weet je niet wat de kooktijd is? Bij het recept van Gallo Pinto geef ik een handige link met de verschillende kooktijden van bonen.
  • Door vegetarisch gehakt toe te voegen (1 min. voor het eten aanbakken in een pan met wat olie en paprikapoeder en het vervolgen door de chili mengen) valt het nog minder op dat dit gerecht vega is. Gewoon verkrijgbaar in het vleesschap bij de supermarkt.
  • Aan veel gerechten met vlees zit een 'rooksmaak' bijvoorbeeld door gerookte kip toe te voegen of rookwordt, of gerookte bacon. Ook in Chili wordt vaak bacon gebruikt. De rooksmaak associeren we vaak met vlees. Met liquit smoke of met gerookte paprikakruiden kun je deze rooksmaak toevoegen. L.s. is een Amerikaans product en verkrijgbaar in Amerikaanse speciaalzaken en online te bestellen. De gerookte paprikakruiden zijn van origine spaans. Ook online te bestellen maar ik heb me laten vetellen dat het ook bij Dille en Kamille verkrijgbaar is. Wees spaarzaam met het gebruik van deze producten, de smaak wordt snel te heftig. Maar een snufje of druppeltje geeft snel een lekkere toevoeging. Ook hier geldt: eenmaal in de kast, jaren handig!
  • dit gerecht laat zich gemakkelijk invriezen, ook de bananenrolletjes (bak deze daarna liever op in plaats van in de magnetron). Zo kun je van dat uur koken nog eens een andere keer genieten, of nog vaker.
  • Droge bonen zijn gemakkelijk om in voorraad te hebben. Het voordeel is dat je ze soms zonder verpakkingen kunt kopen. Ze zijn lang te bewaren waardoor je altijd wat in huis hebt. Je mengt zo ook gemakkelijker wat verschillende bonen. Nadeel is de lange kooktijd. Om zo voordelig mogelijk om te gaan met energie kook ik vaak grotere hoeveelheden bonen in 1 keer. De bonen die je niet in het recept gebruikt kun je inmaken of invriezen.


EET SMAKELIJK! KOOK JE VEGA MET MIJ MEE?