maandag 14 januari 2013

Knolselderijsoep




Knolselderij. Heb jij het wel eens gegeten? Deze knol groeit prima op Nederlandse bodem en is dan ook in veel moestuinen te vinden. Ook in de supermarkt op dit moment erg goedkoop. Ik vind knolselderij heerlijk te combineren met de smaak van paddenstoelen en dat doe ik dan ook met deze soep die smaakt naar een champignon-crèmesoep…maar dan zonder crème en bijna zonder champignons (komt dat even mooi uit na de laatste aflevering van de keuringsdienst van waarde)!

Duur: 30 minuten

Ingrediënten:
  • 1 ui grof gesneden;
  • 3 tenen knoflook geperst;
  • 2 eetlepels provinciaalse kruiden;
  • 1 knolselderij (ongeveer 500 gram) in blokjes van 2 cm. gesneden);
  • 1 grote theelepel grove mosterd;
  • 2 blokjes paddenstoelenbouillon;
  • 225 gram aardappels in blokjes gesneden;
  • wat olie om in te bakken;
  • een liter water;
  • peper;
  • zout.
Om te garneren:
  • preiringetjes;
  • croutons (evt. zelfgemaakt door brood door olie, kruiden, zout en knoflook te halen en te roosteren)

Bereidingswijze:

  1. Fruit in wat olie de ui en knoflook samen met de kruiden aan;
  2. voeg de mosterd en bouillon toe en bak die 30 seconden mee;
  3. voeg het water toe voeg de knolselderij en de aardappels toe als het water kookt;
  4. kook de soep ongeveer 20 minuten tot de aardappel en knolselderij gaar is;
  5. pureer de soep met een staafmixer;
  6. voeg eventueel water toe tot de gewenste dikte is bereikt;
  7. breng de soep op smaak met peper, zout, en garneer met de prei en croutons.

Tips:

  • voeg bij het koken ook eens 200 gram rode linzen toe. Deze vindt je door het pureren totaal niet meer terug maar maakt de soep nog voedzamer!
  • Gebruik ter garnering ook eens cresgroenten (zelf gekweekt) of gebakken paddenstoelenmix.