zondag 16 december 2012

3 gangen kerstdiner!


 
Kerst, ieder jaar wordt weer genoten van eten. Dit 3 gangen menu laat zien dat een vega menu voor gasten bereiden simpel en lekker kan zijn. Voor ieder gerecht geldt dat veel kan worden vorobereid zodat het werk op de avond zelf minimaal is.

Geniet, maar consumeer met mate :-).
 
 


Voorgerecht: torentje van bietjes, peer en bleu brie.


Duur: 5 minuten per gerecht
Ingredienten (per bord):
- 1 kleine gekookte biet ;
- 2 a 3 plakken (bleu)brie (geitenkaas kan ook);
- 1/2 peer per persoon;
- 1 dl. balsamicoazijn;
- 10 gr. appelstroop;
- sla naar keuze;
- 2 groene asperges;
- olijfolie;
- 1 teen knoflook;
- wit brood;
- spruigroenten / cresgroenten;
- zout;
- pijnboompitjes.
 
Bereidingswijze:
Voorbereiding:
 - snijd de biet in plakjes en druk met een koekjesvorm 1 sterretje per persoon uit;
 - meng in een kom wat olijfolie, geperste knoflook en zout en leg hierin de asperges,
   rooster de asperges in de pan;
 - maak een basalmicosiroop door de stroop in de pan te verhitten (overigens heb ik
   ongeveer de verhouding p.p. aangegeven maar het is gemakkelijker de siroop in een
   wat grotere hoeveelheid te maken). Voeg nu de azijn toe, roer dit door en laat het
   heel langzaam indikken tot ongeveer 1/4 van de originele hoeveelheid. Je houdt nu
   een dikke stroop over.
-  rooster de pijnboompitjes.
Op het laatste moment:
- rooster het brood en laat deze rechtop afkoelen (zodat ze niet slof worden);
- schil en snijd de peer en snijd deze in plakjes;
- maak op ieder bord een torentje van om en om: kaas, peer en biet. Sluit af met het
  bietensterretje en wat cresgroenten;
- maak de borden op met 2 asperges, wat sla, pijnboompitjes, 2 uitgestoken geroosterde
  broodjes in stervorm, en de balsamicostroop.
 
 


 


Hoofdgerecht: ovenschoteltje met een gevulde aardappel en citroenwortels


De gevulde aardappel heb ik al eens geblogd, het recept vindt je hier. De aardappels kun je vooraf maken en hoeven slechts te worden opgewarmd in de oven.
 
De wortels worden vooraf gekookt en ter plekke gebakken in wat olie en citroenrasp en eventueel wat honing (zoete citroenrasp van baukje kun je ook gebruiken om het nog gemakkelijker te maken).
 
Het ovenschoteltje is eigenlijk ook een klassieker van mijn blog. Het recept vindt je hier. Gebruik in dit geval alleen deeg aan de bovenkant. 


Nagerecht: vloeibaar chocoladecakeje met roomijs.


Duur: 30 minuten + 10 minuten oventijd
Ingredienten (per taartje):
- 90 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao);
- 75 gram boter;
- 3 eieren;
- 35 gram suiker;
-15 gram bloek (gezeefd);
- wat extra bloem en boter voor de vormpjes;
- 2 aardbeien;
- wat extra chocolade om de aardbeien in te dopen;
- een bolletje roomijs.

Bereidingswijze:
Voorbereiding:
- smelt de extra chocolade en doop de aardbeien hier in (je kunt ook ander fruit
  gebruiken, aardbeien zijn in deze tijd niet duurzaam, peer is ook een goede keuze);
- beboter en bebloem de timbaalvormpjes goed;
- Smelt de chocolade en de boter au bain- marie;
- Klop de hele eieren en de suiker heel luchtig. De eieren nemen als het goed is toe in
volume;
- Voeg de bloem toe aan het chocolademengsel en voeg dit vervolgens toe aan de
  luchtig geslagen eieren. Doe dit met een lepel, een mixer zou de lucht er weer uit
  kunnen halen.
- Giet het mengsel in de vormpjes en laat het opstijven;
Op het laatste moment:
-
Verwarm de oven voor op 180 graden;
- Bak de taartjes in de oven gedurende 10 minuten. De taartjes zijn gaar als de
  buitenkant stevig is en de binnenkant nog vloeibaar. Je kunt dit best aanvoelen
  door even met de vinger tegen de bovenkant te duwen.
- Stort de taartjes op een bord en serveer direct met het fruit en een bolletje ijs.

 
FIJNE FEESTDAGEN EN EEN DUURZAAM 2013!