vrijdag 16 december 2011

Knoflookspaghetti met boerenkool



Misschien denk je 'spaghetti met boerenkool?'. Ik vond het een topper dus lees vooral door. Boerenkoolstampot is heerlijk maar ik mis dan echt de worst en de spekkies. Op deze manier boerenkool bereiden is heerlijk en ik heb geen moment meer gedacht aan die worst! En wist je dat boerenkool op nummer 1 staat van de top tien gezondste groenten? En ook leuk: dit recept is heel makkelijk en snel.

Duur: 20 minuten
Ingredienten (voor 4 personen):
  • 1 pak spagetthi;
  • 10 tenen geperste knoflook;
  • olijfolie;
  • 1 zak boerenkool;
  • 1 tablet groentenbouillon;
  • peper;
  • zout;
  • pijnboompitjes;
  • geraspte (Italiaanse) kaas.
Bereidingswijze:
  1. Kook de spaghetti volgens de isntructies op de verpakking. Giet deze af en spoel de spaghetti goed om zodat deze niet meer plakt;
  2. Kook de boerenkool in de tussentijd 8 minuten;
  3. Doe lekkere laag olie in de pan. De pan moet zich gemakelijk bedekken met olie. Doe hierin de geperste knoflook en voeg al na 30 seconden de boerenkool toe (anders bakt knoflook aan).
  4. Rooster intussen de pijnboompitjes.
  5. Voeg het bouillonblokje toe en vervolgens de spaghetti. Roerbak het geheel op hoog vuur.
  6. Serveer de spaghetti vers opgebakken met de pijnboompitjes en de kaas.
  7. Bren op smaak met peper en zout.
Tips:
  • Als je van pittig houdt kun je eventueel chilivlokken toevoegen.
  • Voeg voor de verandering eens wat verse bascilicum of zongedroogde tomaatjes toe.
  • Dit gerecht is echt het lekkerst als je niet zuinig bent met de olie. De spaghetti moet echt niet aan elkaar plakken.
  • Dit gerecht is geschikt om te koken op de camping maar vervang in het buitenland de boerenkool voor spinazie.

woensdag 14 december 2011

Restjessaus met pasta

Restjessaus met pasta? Ja het klinkt misschien niet al te smakelijk maar wel duurzaam. Misschien helpt een foto je verder te lezen:

Ja restjessaus dus. Jullie weten het inmiddels: ik ben pro restjes opmaken. Het voorkomt voedsel weggooien en is bovendien ook erg gezond! En wat leent zich daar nou beter voor dan een pasta-saus? Zie dit niet zo zeer als bijzonder recept maar ter inspiratie.
Voor deze saus kun je allerlei restjes in je koelkast en vriezer gebruiken. Wortel, paprika, spinazie, tomaat, champignons, prei, ui, knoflook, courgette, komkommer, broccoli, bloemkool, aubergines, venkel, pompoen, peper.....Minder geschikt: bieten, asperges, sla, witlof, spruitjes, mails, bonen...
Oke...heb je hem? Dus na een weekje kokkerellen kun je de koelkast gemakkelijk leeg maken met restjes saus. Het is een kwartier tot 20 minuten werk in totaal!

Ik snijd alle restjes in kleine stukjes. Mijn basis begint altijd met het fruiten van een gesnipperd uitje en een paar geperste tenen knoflook. Vervolgens voeg ik daar een geraspte wortel aan toe. Het voordeel hiervan is dat het de saus structuur geeft zoals dit ook bij gehakt gebeurd. Anders krijg je snel dat de saus zich op het bord van de groenten scheidt. Nu wordt het en mooie stevige saus waarin alles lekker bij elkaar blijft.
Vervolgens voeg ik er de groenten aan toe en bak het geheel even. Tot slot voeg ik er een pot (of 2 als je heel veel groenten hebt) rode pastasaus naar keuze aan toe. Laat het even sudderen en serveer het bij gekookte pasta met eventueel wat kaas, wat pijnboompitjes, wat chilivloekken.

Tips: 
  • Ik voeg er bij het fruiten van de ui en knoflook een mespunt gerookte paprikapoeder of pimento aan toe. Heerlijk vindt ik dat. De saus krijgt hierdoor een fantastische geur en smaak wat ook iets van vlees weg heeft. Je kunt dit voor 2,60 bestellen bij spanjewinkel.nl maar ik heb me ook laten vertellen dat het bij dille en kamille wordt verkocht. Als je graag zonder vlees eet is het de investering waard hier eens naar te kijken. Mijn man bracht het trouwens mee uit New York. Natuurlijk is het ook in Spanje veel te krijgen. Kortom: vraag eens rond bij reizende vrienden en familie.