donderdag 3 november 2011

Rodekoolloempiaatjes met kastanjes en kruidkoek




Weer eens wat anders dan anders met rode kool, heel wat anders! Ik schreef al eerder dat ik een rode kool had gekregen (een enorme) van mijn buren...die hem ook weer gekregen hadden maar buurman lust geen rode kool. Zo eigenwijs als ik ben heb ik toch nog wat loempia's langs gebracht want wie heeft nou rode kool geproefd in loempia's?
Ik had nog een helft van de rode kool over en zocht naar een recept die eens anders was dan anders. Ik zocht maar vond niets, en ineens kwam ik op een recept uit een oude Happinez. Zoals gebruikelijk heb ik wat kleine wijzigingen aangebracht. Ik vond het resultaat heerlijk en vooral verrassend. Niemand verwacht toch rode kool in een loempia? Daarnaast vond ik de stoofpotjes van draadjesvlees met kruidkoek altijd heerlijk. In de vegetarische keuken wordt deze smaak nauwelijks gebruikt, dit recept vormt hier een positieve uitzondering op. Het is echt een heel gemakkelijk recept, de tijd zit hem in het rollen van de loempia's. Maar ook hier geldt weer: loempia's laten zich gemakkelijk ongebakken invriezen zodat je er met gemak nog eens van kan eten of je een leuk voorgerechtje of hapje achter de hand hebt voor als je eens bezoek krijgt. Het recept is goed voor ongeveer 30 tot 40 loempia's  maar is zeer afhankelijk van de grootte van de rode kool.

In dit recept worden tamme kastanjes gebruikt. Omdat deze in onze Nederlandse keuken niet zo vaak wordt gebruikt is wat informatie op zijn plaats. Ze zijn nu vers verkrijgbaar bij de groenteboer. Tamme kastanjes kun je ook zelf vinden maar daarvoor is het eigenlijk net te laat.  Rauw hebben ze wat van beukennootjes en ze behoren dan ook tot de zelfde familie. Tamme kastanjes zijn noten, de meeste noten zijn echte ′vetbommen′, al gaat het gelukkig wel om gezonde omega-3 vetzuren. Tamme kastanjes vormen hierop een uitzondering : ze bevatten 20% minder vet dan bijvoorbeeld hazelnoten of walnoten, en maar half zoveel calorieën als de doorsneenoot. Ze zijn wel rijk aan samengestelde koolhydraten, vezels en vitamines van de B-groep.
Volgens recente onderzoeken zouden kastanjes ook stoffen bevatten die als een natuurlijk antibioticum werken. De actieve stof aescine in de kastanjenoot heeft ontstekingswerende eigenschappen en vergroot de weerstand van de bloedvaten. De tannines hebben een bloedvatversterkende werking en de flavonoiden gaan ontstekingen tegen. De combinatie van al deze werkzame eigenschappen maakt de kastanje tot een uitstekend middel tegen aderklachten, zoals spataders, aderontsteking of een slechte doorbloeding.

En laat rode kool nou ook een antibiotische werking hebben (naast vitamines, A, B en C). Door al die voedingsstoffen heeft rode kool een hoge voedingswaarde. Bovendien brengt rode kool balans in het zenuwstelsel. Door het regelmatig consumeren van rode kool verbetert de gelaatskleur en stimuleert en verbetert het de groei. Daarbij zorgt kalium voor een verbetering van de darmwerking en worden de ingewanden ontsmet. De cellulose die aanwezig is, heeft een positieve werking op de bloedsomloop en op de darmen. De zwavel vermindert de kans op eczeem (doordat het de talgklieren in de huid aanpakt). Als laatste is de combinatie van calcium en fosfor goed voor onze botten.

Nou....als dat geen gezonde loempia's zijn!!!???

Duur: 25 min (zonder rollen van loempia's omdat dit heel erg afhangt van jouw snelheid en de hoeveelheid).


Ingrediënten: 
  • halve rode kool;
  • 2 rode uien;
  • 100 gram tamme kastanjes (niet eng, gewoon bij de groenteboer verkrijgbaar in de herfst);
  • 1 eetlepel sambal badjak;
  • 3 eetlepels sojasaus;
  • snufje zout;
  • 1/2 theelepel kardemompoeder;
  • pak loempiavellen (verkrijgbaar in de grotere supermarkten in de stad, bij toko's en bij marokkaanse of turkse winkels)
  • 1/2 bosje koriander;
  • 100 gram geraspte boeren oude kaas;
  • 3 plakken kruidkoek (variant op ontbijtkoek);
  • theelepel geraspte (biologische) citroenschil;
  • olie om in te frituren;
  • 2 eiwitten;
  • theelepel 5 spices;
  • sojasaus, chilisaus en/of satesaus om in te dippen.
Bereidingswijze
  1. Zet met een schilmesje een kruisje in de schil van de kastanje's (in het puntje). 
  2. Kook de kastanjes 15 minuten en zet ze daarna even ik koud water zodat ze snel afkoelen. 
  3. In de tussentijd hak je de rode kool in kleine stukjes in de keukenmachine (of hakmollen). 
  4. Schep de rode kool over in een grote kom. 
  5. Rasp de kaas en doe dit er bij. 
  6. Als de kastanjes afgekoeld zijn haal de het schilletje er gemakkelijk met een mesje af. Doe ze vervolgens in de keukenmachine samen met de kruidkoek, zout, kruiden (incl. koriander), sambal, sojasaus, citroenschil en de ui. hak dit fijn en roer dit door de rode kool 
  7. Loempia's worden ook wel diagonaal gerold, ik vind recht mooier. Expirimenteer zelf een beetje en bekijk eventueel filmpjes op youtube.
    Leg een loempiavel recht op het werkvlak en bestrijk de linker en rechterkant van boven naar beneden met eiwit met behulp van een kwastje. Leg nu 2 eetlepels van het mengsel van links naar rechts maar houdt een stukje vrij van de zijkanten. Leg het mengsel iets onder het midden. Sla de zijkanten nu naar binnen (deze had je met eiwit ingesmeerd waardoor ze nu vastplakken) Rol het nu strak op en plak de loempia vast door ook langs de bovenste kant wat eiwit te smeren. Als je er eenmaal handigheid in hebt is het niet moeilijk. 
  8. Bak de loempia's in de olie en serveer met saus naar keuze!
Tips:
  • Leg een theedoek bij de hand om tussentijds je handen af te vegen, je rolt de loempia's mooier met schone handen. 
  • Zorg ervoor dat het werkvlak droog blijft. Als de loempia's te plakkerig worden dan kunnen ze kapot gaan bij het bakken. 
  • Ongebakken loempia's op een bord stapelen kun je het beste doen met wat folie er tussen (of een nieuw bord gebruiken) anders kunnen de loempia's aan elkaar plakken. 
  • Ook voor veganisten geschikt: laat de kaas weg of vervang voor soja-kaas. Vervang het ei-wit door een papje van bloem en water. 
EET SMAKELIJK!! KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?

woensdag 2 november 2011

Antilliaanse pompoenpannenkoekjes

Altijd als wij een grote pompoen aansnijden voor een gerecht, gebruiken we een helft voor het maken van pompoenpannenkoekjes. Wat dit recept zo fantastisch maakt is dat deze heerlijke zoete pannenkoekjes voor een heel groot gedeelte uit pompoen bestaan. Ze zijn van nature zoet. En het grootste voordeel vindt ik dat kinderen er erg van houden en je (als dat nodig is) ongemerkt groenten bij ze binnen krijgt. Ideaal dus voor slecht etende peuters. Uiteindelijk bevat een pannenkoekje w.s. minder suiker dan een boterham met pasta.

Ook deze week zijn weer veel pompoenen uitgehold, en de inhoud hiervan leent zich uitstekend voor dit heerlijke recept. 


Duur: 30 min. 
Ingrediënten:
  • 1 kilo in gelijke stukjes gesneden biologische pompoen zonder schil;
  • 200 gr. gewassen biologische rozijnen;
  • mespunt zout;
  • 2 el. (met kop) kaneel;
  • 2 el. vanille-essence;
  • 2 el. suiker;
  • 200 gram biologische bloem;
  • 2 biologische eieren;
  • olie of boter om in te bakken;
  • eventueel poedersuiker, stroop, kaneel, roomboter ter garnering. 
Bereiding:
  1. Kook of stoom de pompoenen gaar. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten maar is afhankelijk van de grootte van de blokjes pompoen. Prik af en toe eens met de vork ter controle. Zodra het vruchtvlees zacht is, is de pompoen gaar. 
  2. Giet de pompoen af en pureer het geheel met de staafmixer.
  3. Voeg nu de eieren toe en pureer nog eens kort. Zo krijg je een geheel zonder klontjes.
  4. Roer er nu de overige ingrediënten doorheen. 
  5. Bak dunne kleine pannenkoekjes bruin in de koekenpan op laag vuur. Laat ze goed gaar worden. Het beslag is nogal stevig en daarom kan het nodig zijn dat je het met een lepel wat verspreid zodat de pannenkoek plat wordt. 
Tips:
  • Een pompoen is hard en het kan daarom een hele klus zijn om deze te snijden en de schil er af te krijgen. Daarom een aantal tips. 1: laat de man des huizes deze klus doen (werkt bij ons heel goed) 2: ik kook de stukjes pompoen met schil, laat het afkoelen en daarna laat de schil zich gemakkelijker verwijderen.3: een flespompoen kan gemakkelijk met de dunschiller geschild worden. Omdat deze flespompoenen vaak uit tropische landen worden geïmporteerd (niet altijd!) is dit een minder milieuvriendelijke optie dan de oranje lokale pompoenen. 
  • Wat niet veel mensen weten is dat je de schil van een oranje pompoen gewoon kunt eten. Deze wordt net zo zacht! Omdat ik nu een zeer zachte textuur wil hebben (zodat de kinderen de groenten eten) en de schil een ietsje andere textuur heeft laat ik bij dit recept de schil wel achterwege. Maak je de pannenkoekjes dus niet voor kritische peuters, pureer de schil dan gewoon mee!
  • De pannenkoekjes laten zich prima invriezen!
  • Ook lekker als bijzonder toetje: maar een pannenkoekje warm, schep er een bolletje vanille-/ slagroom-/ of yoghurtijs bij. Strooi er wat kaneel overheen en serveer met caramelstroop (tegenwoordig een variant op de bekende stroop).
  • Dit recept draagt het label 'koken op de camping'. Je kunt er in dit geval voor kiezen de gekookte pompoen te prakken met vork of stampertje.

zondag 30 oktober 2011

Roti met 3 soorten groenten, kouseband, pompoen en aubergine.


Roti staat bij ons regelmatig op het menu, dit keer dus geen spannend uitprobeersel maar wel heeeeeel lekker. Het is een heerlijk gerecht dat gemakkelijk te maken is. Vaak als je vegetarische roti bestelt bij een Surinaams eethuisje wordt slechts de kip weggelaten maar niet vervangen door iets anders. Ik maak dit gerecht rijker door er twee groenten aan toe te voegen. Naast de traditionele aardappels, kouseband en ei serveer ik gestoofde aubergine (boulanger genoemd in de Surinaamse keuken) en gestoofde pompoen (Pangpoeng genoemd in de Surinaamse keuken). Heerlijke gerechten die bij elkaar samen met de roti zo heerlijk smaken.
En roti eet je natuurlijk met de hand! Dus geen bestek op tafel, je pakt met de roti/pannenkoek als het ware je eten. En vieze handen horen erbij.

Dit gerecht is niet zo arbeidsintensief als je er voor kiest kan ten klare roti's te kopen. Deze zijn te koop bij de toko (vaak in het vriesvak). De kwaliteit hiervan is erg goed.  Bij gebrek hieraan verkoopt C1000 ze ook van het merk Faja Lobi (hoewel de kwaliteit hiervan minder is dan die van de toko). Zelf maken kan natuurlijk ook. Is best eens leuk om te doen maar kost wel wat tijd. Ik raad je aan er meerdere te maken en ze dan in te vriezen (eventueel opgevouwen zodat ze minder kwetsbaar zijn). Zo eet je gemakkelijk nog eens roti.  Hoe je roti zelf kunt maken wordt hier uitgelegd: http://eten-en-drinken.infonu.nl/recepten/9669-roti-het-traditionele-recept.html


Madame Jeanette peper
in allerlei kleuren.
Roti is echt niet moeilijk te maken, pakjes van Knorr gebruiken waarin krieltjes worden geadviseerd is echt doodzonde. Maak de roti liever op traditionele wijze. Het grote geheim van roti is: garam masala. Dit is echt wat anders dan kerrie (wat in vernederlandse recepten nog wel eens wordt aangeraden). Masala is een mix van specerijen en te koop bij de toko en tegenwoordig ook wel in de grotere supermarkten. Het is zo'n bekend product dat als je de toko-medewerker vraagt om masala dat deze je echt kan helpen. Er zijn wel meerdere soorten, vraag om de garam masala voor roti. Eenmaal in huis doe je de kruiden in een af te sluiten potje en kun je hier jaren mee vooruit.


Voordat we beginnen moet ik nog wat vertellen over de Madamme Jeanette. Dit is een peper die veel wordt gebruikt in de Surinaamse keuken. Een peper met naast een hete ook een hele specifieke smaak die echt niet weg te denken is bij Surinaamse recepten. Natuurlijk is dit recept ook lekker zonder deze peper maar eigenlijk hoor je een pepertje mee te koken. Als je van pittig eten houdt raad ik je dit zeker aan. Omdat veel mensen de peper te heet vinden heb ik de recepten neutraal gehouden. Ook voor kinderen is dit prettiger. Wij voegen de smaak achteraf toe door sambal toe te voegen op basis van deze peper. Net zo lekker met die zelfde specifieke smaak. Zelf heel makkelijk te maken: fruit 2 gesnipperde sjalotjes met 2 tenen uitgeperste knoflook en voeg daar een fijn gesneden MJ-peper aan toe. Laat deze even meebakken. Doe het geheel in een glazen potje en vul tot de rand met soja-saus. Laat het geheel even intrekken. Wij hebben dit standaard in de koelkast staan, erg pittig. Het blijft zeker een jaar goed en is in 5 minuten klaar. Ook kan je kant en klare MJ-sambal kopen, ook erg lekker. Wij waarderen de Madame Jeanette Picalilli erg. (zie foto links). Let wel: raak de peper nooit met je handen aan. Raak alleen het steeltje aan of gebruik handschoenen. De peper is echt erg heet en gaat gemakkelijk onder je nagels zitten. Uren later kun je er nog last van hebben als je aan je ogen zit. 

Duur: 1 uur
Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen):


  • Garam masala;
  • 3 gesnipperde uien;
  • 6 in stukjes gesneden tomaten;
  • 6 gesnipperde tenen knoflook;
  • 3 el. tom.puree;
  • 6 el. masalla;
  • 6 maggiblokjes of 3 blokjes groentenbouillon;
  • peper;
  • zout;
  • gemalen komijn (djinten);
  • bakolie;
  • 3 aubergines;
  • 1 kleine pompoen of een kwart van een grote pompoen;
  • 600 gram kruimige aardappels geschild en in 4-ren gesneden;
  • 250 gram in stukjes gesneden kouseband of sperzieboontjes (evt. uit de vriezer, zie tips)
  • gekookte en gepelde eieren naar wens;
  • 3 el. suiker. 
Bereidingswijze:

In feite maak je drie stoofpannetjes waarin je bij alle drie de pannen begint met de zelfde basis:
  1. fruit 1 ui en 2 tenen knoflook;
  2. voeg een bouillonblokje of 2 maggiblokjes toe, 2 eetlepels masala en een afgestreken theelepel komijn en bak dit 2 min. mee;
  3. voeg 1 el. tomatenpuree en 2 tomaten mee en bak dit een minuut mee. 
Pan 1, de aubergine:
  1. begin met bovengenoemde standaardbereiding en voeg de aubergines in blokjes toe en 2 el. suiker. 
  2. Vermeng het goed met het mengsel en voeg 2 kopjes water toe. 
  3. Laat het geheel op zacht vuur sudderen en roer het om de 10 minuten om.
  4. Het is de bedoeling dat het goed zacht wordt en dit kan wel 45 minuten of langer duren. 
  5. De aubergine en het water moeten zich vermengen tot een saus. Voeg dus alleen water toe als het te droog wordt en laat het eventueel op het eind even inkoken. 
  6. Proef de saus goed, als he te flauw van smaak is voeg dan zout of bouillon toe, geen massala meer. Dit gerecht heeft wel wat zout nodig, wees niet te spaarzaam. 
  7. Het goedje krijgt een bruinige kleur, dat klopt. Het ziet er niet erg aantrekkelijk uit maar het is echt lekker!
Pan 2, de pompoen;
  1. Begin met bovengenoemde standaardbereiding en voeg de pompoen  en 1 el. suiker in blokjes toe. 
  2. Vermeng het goed met het mengsel en voeg 2 kopjes water toe. 
  3. Laat het geheel op zacht vuur sudderen en roer het na 5 min. om. 
  4. Het is de bedoeling dat het goed zacht wordt, pompoen is snel klaar. E.a hoeft max. 20 min. te koken. 
  5. De pompoen en het water moeten zich vermengen tot een saus. Voeg dus alleen water toe als het te droog wordt en laat het eventueel op het eind even inkoken. 
Pan 3, de aardappel, kouseband en ei;
  1. Begin met bovengenoemde standaard bereiding en voeg de aardappel toe.
  2. Vermeng het geheel goed en voeg 3 kopjes water toe. 
  3. Laat het geheel sudderen op zacht vuur. 
  4. Voeg al de aardappels bijna gaar zijn de kouseband (of sperzieboontjes) toe en laat dit nog 10 min meekoken. Let op dat het geheel niet te droog wordt en de aardappels aanbranden, voeg eventueel wat water toe. 
  5. Voeg 5 minuten voordat je het vuur uit doet de eieren toe zodat de saus er nog een beetje in kan trekken. 
  6. Ook dit moet een geheel worden dat niet te waterig is maar waar wel zeker een soort van saus bij hoort. Te veel water? haal de deksel tijdig van de pan.
Tips:
Verse kouseband
  • Traditioneel wordt kouseband in dit gerecht gebruikt. Ik vindt dat de bossen die hier te koop worden aangeboden vaak niet erg vers meer zijn. Persoonlijk gebruik ik graag kouseband uit de vriezer. 3 voordelen: goedkoper, verser en al gesneden. Ideaal. Overigens is dit ook in de grotere supermarkten vaak te koop. Geen kouseband? Gebruik gerust sperzieboontjes (dan wel vers of uit de vriezer), die hebben echt bijna de zelfde smaak!
  • Eitje weglaten en het gerecht is veganistisch. 
  • De gerechten zijn in te vriezen op de aardappel na. 
  • Restjes kun je ook gebruiken tussen een broodje: zie hier.
  • Alle gerechten op tijd klaar hebben is moeilijk te timen. Bovendien heb je 3 pitten en 3 pannen nodig. Je kunt de gerechten ook maken en in bakjes in de koelkast bewaren. Bordje opmaken en even in de magnetron. De rotivellen zelf laten zich overigens het beste opwarmen in plasticfolie of (milieubewuster) in een iets wat vochtig keukenpapiertje. Dit maakt het ook een zeer geschikt gerecht voor als je visite krijgt, alles valt voor te bereiden! 
  • Misschien vind je dit Surinaamse recept ook interessant?
EET SMAKELIJK! KOOK JE MET MIJ MEE?