woensdag 2 november 2011

Antilliaanse pompoenpannenkoekjes

Altijd als wij een grote pompoen aansnijden voor een gerecht, gebruiken we een helft voor het maken van pompoenpannenkoekjes. Wat dit recept zo fantastisch maakt is dat deze heerlijke zoete pannenkoekjes voor een heel groot gedeelte uit pompoen bestaan. Ze zijn van nature zoet. En het grootste voordeel vindt ik dat kinderen er erg van houden en je (als dat nodig is) ongemerkt groenten bij ze binnen krijgt. Ideaal dus voor slecht etende peuters. Uiteindelijk bevat een pannenkoekje w.s. minder suiker dan een boterham met pasta.

Ook deze week zijn weer veel pompoenen uitgehold, en de inhoud hiervan leent zich uitstekend voor dit heerlijke recept. 


Duur: 30 min. 
Ingrediënten:
 • 1 kilo in gelijke stukjes gesneden biologische pompoen zonder schil;
 • 200 gr. gewassen biologische rozijnen;
 • mespunt zout;
 • 2 el. (met kop) kaneel;
 • 2 el. vanille-essence;
 • 2 el. suiker;
 • 200 gram biologische bloem;
 • 2 biologische eieren;
 • olie of boter om in te bakken;
 • eventueel poedersuiker, stroop, kaneel, roomboter ter garnering. 
Bereiding:
 1. Kook of stoom de pompoenen gaar. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten maar is afhankelijk van de grootte van de blokjes pompoen. Prik af en toe eens met de vork ter controle. Zodra het vruchtvlees zacht is, is de pompoen gaar. 
 2. Giet de pompoen af en pureer het geheel met de staafmixer.
 3. Voeg nu de eieren toe en pureer nog eens kort. Zo krijg je een geheel zonder klontjes.
 4. Roer er nu de overige ingrediënten doorheen. 
 5. Bak dunne kleine pannenkoekjes bruin in de koekenpan op laag vuur. Laat ze goed gaar worden. Het beslag is nogal stevig en daarom kan het nodig zijn dat je het met een lepel wat verspreid zodat de pannenkoek plat wordt. 
Tips:
 • Een pompoen is hard en het kan daarom een hele klus zijn om deze te snijden en de schil er af te krijgen. Daarom een aantal tips. 1: laat de man des huizes deze klus doen (werkt bij ons heel goed) 2: ik kook de stukjes pompoen met schil, laat het afkoelen en daarna laat de schil zich gemakkelijker verwijderen.3: een flespompoen kan gemakkelijk met de dunschiller geschild worden. Omdat deze flespompoenen vaak uit tropische landen worden geïmporteerd (niet altijd!) is dit een minder milieuvriendelijke optie dan de oranje lokale pompoenen. 
 • Wat niet veel mensen weten is dat je de schil van een oranje pompoen gewoon kunt eten. Deze wordt net zo zacht! Omdat ik nu een zeer zachte textuur wil hebben (zodat de kinderen de groenten eten) en de schil een ietsje andere textuur heeft laat ik bij dit recept de schil wel achterwege. Maak je de pannenkoekjes dus niet voor kritische peuters, pureer de schil dan gewoon mee!
 • De pannenkoekjes laten zich prima invriezen!
 • Ook lekker als bijzonder toetje: maar een pannenkoekje warm, schep er een bolletje vanille-/ slagroom-/ of yoghurtijs bij. Strooi er wat kaneel overheen en serveer met caramelstroop (tegenwoordig een variant op de bekende stroop).
 • Dit recept draagt het label 'koken op de camping'. Je kunt er in dit geval voor kiezen de gekookte pompoen te prakken met vork of stampertje.

4 opmerkingen:

 1. Ik heb deze gemaakt een paar dagen terug en ze waren heerlijk! De mijne vielen wel uit elkaar, maar ik ben echt slecht in pannenkoeken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat je een reactie plaatst! Gelukkig waren ze wel lekker😉. Heb je wel Amerikaanse vormen gemaakt, dus iets dikker dan de Nederlandse en een stuk kleiner? Het bord op de foto is een schoteltje. Mogelijk zit het hem daarin. Met deze verhouding zouden ze eigenlijk niet uit elkaar moeten vallen....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met vergelijkbaar beslag, bak ik er wafels van, ook heel lekker! Er zitten dan wel 2 eitjes meer in, en een beetje bicarbonaat of bakpoeder, maar geen rozijntjes (hoewel me dat wel lekker lijkt!)

  Nog een tip om makkelijker pompoen te kunnen verwerken: in twee snijden, pitten eruit, en een ongeveer een half uurtje in de oven op 180°C, tot je er met een vork in kan prikken. Dan kan je de pompoen makkelijk schillen en snijden. Het geeft de pompoen ook een heerlijke, beetje nootachtige smaak. Met kleine exemplaren lukt het trouwens ook in de microgolf, maar dat heb je die nootachtige smaak niet.

  BeantwoordenVerwijderen