donderdag 23 augustus 2012

Pruimencake






Regelmatig maak ik deze cake op verjaardagen en eigenlijk valt hij altijd in de smaak. Het is een simpel maar origineel recept. Ooit heb ik hem zelf bedacht dus origineel dat ben je in ieder geval met deze cake. Daarnaast bevat deze cake ook nog eens heel veel vezels waardoor de cake een positief effect heeft op de darmwerking. En wist je dat uit recent onderzoek blijkt dat 1 pruim net zo veel anti-oxidanten in zich heeft dan een hand vol blauwe bessen (die al bekend staat om zijn hoge hoeveelheid anti-oxidanten)? Bovendien bevatten pruimen ook erg veel vitamine C en D. Dat maakt deze cake toch wel een beetje verantwoord...vindt je niet?

Duur: 30 minuten (+90 minuten baktijd)
Ingredienten:
  • 1 zakje gedroogde pruimen zonder pit van 370 gram;
  • 6 eetlepels kaneel;
  • 200 ml. Kirsh of Spa kersen (zonder prik);
  • 150 gram rozijnen;
  • 2 zakjes vanillesuiker;
  • snufje zout;
  • 250 gram boter op kamertemperatuur;
  • olie of boter om het bakblik mee in te vetten;
  • 250 gram rietsuiker + een paar eetlepels suiker;
  • eventueel verse pruimen, gehalveerd en ontpit;
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met bakpoeder);
  • 3 eetlepels rode jam naar keuze;
  • 5 eieren op kamertemperatuur.


Bereidingswijze:
  1. Doe de puimen uit het zakje in een pannetje met de Krirsh en 3 flinke eetlepels kaneel. Verwarm het geheel maar laat het niet koken. Roer regelmatig om ook daarna bij het afkoelen.
  2. Vet de bakvorm in en vul het met een paar eetlepels suiker en verdeel dit over het vet zodat het bakblik bedekt is met suiker. Indien je gebruik maakt van verse pruimen dan kun je deze met de open kant naar beneden op het bakblik leggen.
  3. Meng met een garde of mixer de suiker, vanillesuiker en de boter samen met een snufje zout en nog eens 3 flinke eetlepels kaneel.
  4. Roer hierdoor vervolgens met een metalen lepel de meel door. (let op: niet met de mixer, dit komt de luchtigheid van de cake niet ten goede).
  5. Pureer het pruimenmengsel met een staafmixer tot een compacte brij. Schep dit mengsel samen met de (niet gewelde) rozijnen door het cakebeslag.
  6. Schep het beslag in de vorm en zet het 90 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Controleer de cake vanaf 60 minuten. Indien hij te bruin wordt kun je hem afdekken met aluminiumfolie. Kijk of de cake gaar is door er een sateprikker in te steken. Als deze droog blijft is de cake gaar.
  7. Als de cake is afgekoeld kun je de jam met een eetlepel water opwarmen. Bestrijk de cake met dit mengsel en laat het afkoelen. 


Tips:
  • Doordat de cake wat nattig is van zichzelf is een hele hoge vorm (zoals een cakeblik) niet aan te raden. Gebruik bijvoorbeeld een taartvorm of een vierkant blik waardoor e.a. wat later komt.
  • Voer stap 1 al een dag of een paar uur van te voren uit, dan kunnen de smaken lekker intrekken!
  • Lekker met een schepje vers geslagen slagroom en een snufje kaneel. 
  • Deze cake is op kamertemperatuur het lekkerst. 
KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!

maandag 20 augustus 2012

Courgettekoekjes met knoflooksaus


Na de 'courgettesoep' bleef het even stil op courgettegebied maar hier dan: deel twee van 'creatief met courgettes'. Ik maak graag courgettekoekjes maar maak dit vaak zonder recept. Omdat ik het recept natuurlijk wil delen moest ik ineens opschrijven wat ik deed, en dat bleek niet gemakkelijk. Ik heb de koekjes uiteindelijk 3 keer gemaakt in twee weken tijd. Totdat mijn zoontje van 4 bij de derde keer zei: 'mama, wanneer gaan we daar mee stoppen?' 'waarmee?' 'met die courgettekoekjes'. Het werd dus iets te veel van het goede. Maar gelukkig voor mijn gezin is het recept nu gewaarborgd en zijn ze er even vanaf.  Enjoy!

Duur: 45 minuten
Ingrediënten: 

  • 300 gram geraspte aardappels met of zonder schil;
  • 300 gram geraspte courgette (bij te grote courgettes de zaadlijsten verwijderen);
  • 3 tenen geperste knoflook;
  • 1 geraspte ui;
  • 2 eieren;
  • bosje bieslook in kleine stukjes geknipt;
  • 100 gr. geraspte oude kaas;
  • 35 gr. bloem;
  • olie om in te bakken;
  • 1 el. provinciaalse kruiden;
  • peper en zout. 
  • Voor de saus: volle kwark, peper, zout, 1 geperste teen knoflook en verse kruiden naar wens.
Bereidingswijze:
  1. Laat de geraspte aardappels tot gebruik onder water staan. 
  2. Doe de courgette in een vergiet, bestrooi met zout, roer dit goed door en laat het 15 minuten staan. Spoel het daarna goed af en laat het heel goed uitlekken. Druk het overtollige vocht met een lepel uit de vergiet. Het is echt belangrijk dat er zo veel mogelijk vocht uit is.
  3. Doe nu ook de aardappel in een vergiet en laat goed uitlekken. Dep verder met een schone theedoek droog. 
  4. Meng nu in een grote kom de aardappel, courgette, ui, knoflook, ei, bloem, kaas, kruiden en peper en zout. 
  5. laat wat olie in de pan heet worden. Maak met behulp van een eetlepel een koekje in de pan. Druk deze goed plat. Laat ze gaar worden met de deksel op de pan en draai ze pas om als ze goed knapperig zijn (anders vallen ze uit elkaar). Ze zijn goed als beide kanten goudbruin zijn. 
  6. Maak intussen een knoflooksausje voor erbij. 
Tips:
  • Je kunt de koekjes later prima weer opbakken, bewaar ze zo lang in de koelkast. 
  • Dit beslag is nooit het zelfde. Soms bevat de courgette meer vocht, zijn de eieren groter etc. Dit maakt het recept wat onvoorspelbaarder maar geen nood: alle is op te lossen. Roer om te beginnen altijd het beslag om voordat je een lepel in de pan doet, zo heb je altijd de zelfde verhouding. verder kan het zijn dat je de koekjes tijdens het stollen nog wat moet vormen. heb vooral geduld, laat ze rustig gaar en bruin worden.
  • Je kunt zowel door de koekjes als door het sausje allerlei verse ingrediënten toevoegen ter afwisseling. Denk eens aan: citroenschil, citroenmelisse, munt, citroenverbena, of zelfs koriander en gember (laat de provinciaalse kruiden dan weg)