zondag 30 oktober 2011

Roti met 3 soorten groenten, kouseband, pompoen en aubergine.


Roti staat bij ons regelmatig op het menu, dit keer dus geen spannend uitprobeersel maar wel heeeeeel lekker. Het is een heerlijk gerecht dat gemakkelijk te maken is. Vaak als je vegetarische roti bestelt bij een Surinaams eethuisje wordt slechts de kip weggelaten maar niet vervangen door iets anders. Ik maak dit gerecht rijker door er twee groenten aan toe te voegen. Naast de traditionele aardappels, kouseband en ei serveer ik gestoofde aubergine (boulanger genoemd in de Surinaamse keuken) en gestoofde pompoen (Pangpoeng genoemd in de Surinaamse keuken). Heerlijke gerechten die bij elkaar samen met de roti zo heerlijk smaken.
En roti eet je natuurlijk met de hand! Dus geen bestek op tafel, je pakt met de roti/pannenkoek als het ware je eten. En vieze handen horen erbij.

Dit gerecht is niet zo arbeidsintensief als je er voor kiest kan ten klare roti's te kopen. Deze zijn te koop bij de toko (vaak in het vriesvak). De kwaliteit hiervan is erg goed.  Bij gebrek hieraan verkoopt C1000 ze ook van het merk Faja Lobi (hoewel de kwaliteit hiervan minder is dan die van de toko). Zelf maken kan natuurlijk ook. Is best eens leuk om te doen maar kost wel wat tijd. Ik raad je aan er meerdere te maken en ze dan in te vriezen (eventueel opgevouwen zodat ze minder kwetsbaar zijn). Zo eet je gemakkelijk nog eens roti.  Hoe je roti zelf kunt maken wordt hier uitgelegd: http://eten-en-drinken.infonu.nl/recepten/9669-roti-het-traditionele-recept.html


Madame Jeanette peper
in allerlei kleuren.
Roti is echt niet moeilijk te maken, pakjes van Knorr gebruiken waarin krieltjes worden geadviseerd is echt doodzonde. Maak de roti liever op traditionele wijze. Het grote geheim van roti is: garam masala. Dit is echt wat anders dan kerrie (wat in vernederlandse recepten nog wel eens wordt aangeraden). Masala is een mix van specerijen en te koop bij de toko en tegenwoordig ook wel in de grotere supermarkten. Het is zo'n bekend product dat als je de toko-medewerker vraagt om masala dat deze je echt kan helpen. Er zijn wel meerdere soorten, vraag om de garam masala voor roti. Eenmaal in huis doe je de kruiden in een af te sluiten potje en kun je hier jaren mee vooruit.


Voordat we beginnen moet ik nog wat vertellen over de Madamme Jeanette. Dit is een peper die veel wordt gebruikt in de Surinaamse keuken. Een peper met naast een hete ook een hele specifieke smaak die echt niet weg te denken is bij Surinaamse recepten. Natuurlijk is dit recept ook lekker zonder deze peper maar eigenlijk hoor je een pepertje mee te koken. Als je van pittig eten houdt raad ik je dit zeker aan. Omdat veel mensen de peper te heet vinden heb ik de recepten neutraal gehouden. Ook voor kinderen is dit prettiger. Wij voegen de smaak achteraf toe door sambal toe te voegen op basis van deze peper. Net zo lekker met die zelfde specifieke smaak. Zelf heel makkelijk te maken: fruit 2 gesnipperde sjalotjes met 2 tenen uitgeperste knoflook en voeg daar een fijn gesneden MJ-peper aan toe. Laat deze even meebakken. Doe het geheel in een glazen potje en vul tot de rand met soja-saus. Laat het geheel even intrekken. Wij hebben dit standaard in de koelkast staan, erg pittig. Het blijft zeker een jaar goed en is in 5 minuten klaar. Ook kan je kant en klare MJ-sambal kopen, ook erg lekker. Wij waarderen de Madame Jeanette Picalilli erg. (zie foto links). Let wel: raak de peper nooit met je handen aan. Raak alleen het steeltje aan of gebruik handschoenen. De peper is echt erg heet en gaat gemakkelijk onder je nagels zitten. Uren later kun je er nog last van hebben als je aan je ogen zit. 

Duur: 1 uur
Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen):


  • Garam masala;
  • 3 gesnipperde uien;
  • 6 in stukjes gesneden tomaten;
  • 6 gesnipperde tenen knoflook;
  • 3 el. tom.puree;
  • 6 el. masalla;
  • 6 maggiblokjes of 3 blokjes groentenbouillon;
  • peper;
  • zout;
  • gemalen komijn (djinten);
  • bakolie;
  • 3 aubergines;
  • 1 kleine pompoen of een kwart van een grote pompoen;
  • 600 gram kruimige aardappels geschild en in 4-ren gesneden;
  • 250 gram in stukjes gesneden kouseband of sperzieboontjes (evt. uit de vriezer, zie tips)
  • gekookte en gepelde eieren naar wens;
  • 3 el. suiker. 
Bereidingswijze:

In feite maak je drie stoofpannetjes waarin je bij alle drie de pannen begint met de zelfde basis:
  1. fruit 1 ui en 2 tenen knoflook;
  2. voeg een bouillonblokje of 2 maggiblokjes toe, 2 eetlepels masala en een afgestreken theelepel komijn en bak dit 2 min. mee;
  3. voeg 1 el. tomatenpuree en 2 tomaten mee en bak dit een minuut mee. 
Pan 1, de aubergine:
  1. begin met bovengenoemde standaardbereiding en voeg de aubergines in blokjes toe en 2 el. suiker. 
  2. Vermeng het goed met het mengsel en voeg 2 kopjes water toe. 
  3. Laat het geheel op zacht vuur sudderen en roer het om de 10 minuten om.
  4. Het is de bedoeling dat het goed zacht wordt en dit kan wel 45 minuten of langer duren. 
  5. De aubergine en het water moeten zich vermengen tot een saus. Voeg dus alleen water toe als het te droog wordt en laat het eventueel op het eind even inkoken. 
  6. Proef de saus goed, als he te flauw van smaak is voeg dan zout of bouillon toe, geen massala meer. Dit gerecht heeft wel wat zout nodig, wees niet te spaarzaam. 
  7. Het goedje krijgt een bruinige kleur, dat klopt. Het ziet er niet erg aantrekkelijk uit maar het is echt lekker!
Pan 2, de pompoen;
  1. Begin met bovengenoemde standaardbereiding en voeg de pompoen  en 1 el. suiker in blokjes toe. 
  2. Vermeng het goed met het mengsel en voeg 2 kopjes water toe. 
  3. Laat het geheel op zacht vuur sudderen en roer het na 5 min. om. 
  4. Het is de bedoeling dat het goed zacht wordt, pompoen is snel klaar. E.a hoeft max. 20 min. te koken. 
  5. De pompoen en het water moeten zich vermengen tot een saus. Voeg dus alleen water toe als het te droog wordt en laat het eventueel op het eind even inkoken. 
Pan 3, de aardappel, kouseband en ei;
  1. Begin met bovengenoemde standaard bereiding en voeg de aardappel toe.
  2. Vermeng het geheel goed en voeg 3 kopjes water toe. 
  3. Laat het geheel sudderen op zacht vuur. 
  4. Voeg al de aardappels bijna gaar zijn de kouseband (of sperzieboontjes) toe en laat dit nog 10 min meekoken. Let op dat het geheel niet te droog wordt en de aardappels aanbranden, voeg eventueel wat water toe. 
  5. Voeg 5 minuten voordat je het vuur uit doet de eieren toe zodat de saus er nog een beetje in kan trekken. 
  6. Ook dit moet een geheel worden dat niet te waterig is maar waar wel zeker een soort van saus bij hoort. Te veel water? haal de deksel tijdig van de pan.
Tips:
Verse kouseband
  • Traditioneel wordt kouseband in dit gerecht gebruikt. Ik vindt dat de bossen die hier te koop worden aangeboden vaak niet erg vers meer zijn. Persoonlijk gebruik ik graag kouseband uit de vriezer. 3 voordelen: goedkoper, verser en al gesneden. Ideaal. Overigens is dit ook in de grotere supermarkten vaak te koop. Geen kouseband? Gebruik gerust sperzieboontjes (dan wel vers of uit de vriezer), die hebben echt bijna de zelfde smaak!
  • Eitje weglaten en het gerecht is veganistisch. 
  • De gerechten zijn in te vriezen op de aardappel na. 
  • Restjes kun je ook gebruiken tussen een broodje: zie hier.
  • Alle gerechten op tijd klaar hebben is moeilijk te timen. Bovendien heb je 3 pitten en 3 pannen nodig. Je kunt de gerechten ook maken en in bakjes in de koelkast bewaren. Bordje opmaken en even in de magnetron. De rotivellen zelf laten zich overigens het beste opwarmen in plasticfolie of (milieubewuster) in een iets wat vochtig keukenpapiertje. Dit maakt het ook een zeer geschikt gerecht voor als je visite krijgt, alles valt voor te bereiden! 
  • Misschien vind je dit Surinaamse recept ook interessant?
EET SMAKELIJK! KOOK JE MET MIJ MEE? 

13 opmerkingen:

  1. Wat is het verschil tussen garam masala en masal(l)a?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zijn verschillende soorten massala.als slechts over massala wordt gesproken dan wordt over het algemeen deze, meest gebruikte gram massala bedoeld. Dit is dan ook de massala die voor roti wordt gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. vanavond dit recept gemaakt: heerlijk! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Mariel, ik wil dit recept graag proberen, maar wel eerst een vraag. Bij ingredienten staat "Garam Masala" en ook "6 el masalla", maar in het recept wordt maar 2 el masala vermeld. Wat is nou wat en hoeveel is nodig?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh shit, ik begrijp het al. Het is natuurlijk 3 x 2 el!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Attenooije wat was die goed zeg!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gisteren gemaakt en als extra gemarineerde tofu aan de pompoen toegevoegd. Ergggggg lekker! Dank je.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een heerlijk recept! Zelf heb ik omdat ik geen suiker eet deze weggelaten en al mijn suikeretende gezinsleden vonden het nog steeds verukkelijk

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je moet de masala altijd pas na het fruiten van de ui e.d. toevoegen. Oftewel wanneer je je groente of vlees pas in de pan doet en gelijk afblussen met een heel klein beetje water, masala verbrand heel snel namelijk en dan wordt ie bitter

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dezelfde basis voor pompoen met meer water en daarna pureren, geeft een heerlijke pompoensoep!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Goede tips, toevalllig maak ik vandaag ook een soepje van een restje pompoemstoof (wel met meer thaise kruiden). lekker lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Klinkt heel lekker, dank voor het delen van dit recept!

    BeantwoordenVerwijderen