donderdag 23 februari 2012

BBR ofwel, Surinaamse Bruine Bonen met Rijst.


BBR is een bekend begrip in de Surinaamse keuken. Van oorsprong is het een maaltijd voor 'de armen'. Hoewel het gerecht inmiddels erg populair is komt het in deze tijden toch wel weer goed uit dat het nog steeds een relatief goedkoop gerecht is.
Als ik dit gerecht had gekend als ik klein was en ik mocht mijn eten kiezen op mijn verjaardag dan had ik vast dit gekozen. Sinds ik het gerecht ken (zo'n jaar of 15) staat het zeer regelmatig op het menu. Ik ben er gek op en heb er soms zo'n trek in dat ik het spontaan maak. Het is snel klaar en door de bonen een perfecte maaltijd voor de vegetariër. Daarom zie ik het soms maar door de vingers dat ik soms om een uur of tien 's avonds nog een bordje opwarm :-).
Het recept is simpel en heeft geen zeer uitgesproken smaak (waardoor ik mij wel eens afvraag waarom ik nou juist deze maaltijd zo heerlijk vind) en daarom geschikt voor iedereen!

Duur: 30 minuten
Ingrediënten (Voor 4 personen):
  • 800 gram snijbonen of slabonen of kousenband naar keuze;
  • 2 uien;
  • 7 tenen knoflook;
  • 2 tomaten;
  • 1/2 blikje tomatenpuree;
  • 1 maggiblokje;
  • 2 laurierbladeren;
  • 10 pimentkorrels (te koop in de betere supermarkten of toko);
  • 1 grote pot bruine bonen;
  • takje selderij;
  • 1 kruidnagel;
  • 1 Madame Jeanette peper;
  • olie om in te bakken;
  • 1 theelepel 5-spices;
  • een scheutje soja-saus;
  • Rijst naar keuze.
Bereidingswijze:
  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking;
  2. Snijd 1 ui fijn en fruit deze in de pan, pers hierboven 5 tenen knoflook en fruit deze mee;
  3. Snijd intussen 1 tomaat fijn en voeg deze toe samen met 3 theelepels tomatenpuree, het maggiblokje, 5 spices, een scheutje soja-saus, de pimentkorrels, 2 laurierbladeren, eventueel een stuk peper naar wens en 1 kruidnagel. Bak het geheel een minuut of 3;
  4. Voeg de bonen met het kookvocht toe en laat het geheel met de deksel op de pan zachtjes pruttelen.
  5. Stoom de groenten kort beetgaar.  
  6. Snijd intussen de tweede ui en 2 tenen knoflook en fruit deze aan.
  7. Voeg hier aan gesneden tomaat aan toe en tot slot de gestoomde groenten, roerbak het geheel kort.
  8. Snijd het blad van een bosje selderij en boeg deze op het laatste moment toe aan de bruine bonen.
  9. Serveer de rijst met de groenten en de bruine bonen.
Tips:
  • Serveer met gebakken bakbanaan of met Surinaams zuur. Zuur maak je door minimaal een aantal uren van te voren plakjes komkommer en rode ui te overgieten met witte azijn, 2 kruidnagelen, 1 laurierblad, een aantal pimentkorrels, een snufje Chinese suiker (verkrijgbaar bij de totko), een theelepel zout en een stukje Madame Jeanette peper. Wees héél zuinig met de suiker (voeg niet meer toe dan wat er tussen duim en wijsvinger past), deze is enorm zoet! Zolang de groenten onder het zuur staan is dit maanden te bewaren en een onmisbaar bijgerecht in de Surinaamse keuken.
  • Madame Jeannette is zéér pittig (niet iedereen waardeert dit) maar heeft ook een heel eigen smaak die dit gerecht zo lekker maakt. Eten er kinderen mee of ben je zelf bang dat het te heet wordt? Laat de peper dan weg uit het gerecht en zet een pot sambal op basis van Madame Jeannette op tafel (verkrijgbaar in de toko). Zo kun je net zo goed achteraf deze specifieke smaak toevoegen en voorzichtig proberen hoeveel je kunt hebben.
  • De bruine bonen kun je gemakkelijk een dag van te voren klaar maken, er wordt wel gezegd dat de bonen dan nog lekkerder zijn.
  • Ik gebruik bij de bereiding van de groenten geen zout, te veel zout is niet goed. Dit maakt het gerecht op zich staand wat flauw maar dit valt niet meer op samen met de saus van de bonen. Ik zou dus zeggen: probeer het eerst eens in zijn geheel en voeg eventueel naderhand pas zout toe.
  • Je kunt als groenten ook snijbiet of spinazie gebruiken. Maak dit gerecht op de zelfde manier als de snijbonen/kousenband/slabonen.
  • Zin in meer Surinaamse recepten? Kijk ook naar het recept voor Roti! http://kookvegametmijmee.blogspot.com/2011/10/roti-met-3-soorten-groenten-kouseband.html

EET SMAKELIJK, KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?

maandag 20 februari 2012

Notenrijst met pompoenragout




Geïnspireerd door een recept in de Allerhande maakte ik deze gezonde ragout die door de bonen en noten een perfecte maaltijd vormt voor de vegetariër of veganist. Wist je trouwens dat pompoen heel weinig calorieën bevat? Dat maakt deze maaltijd ook nog eens geschikt voor een dieet. Verder zit pompoen vol anti-oxidanten die ons helpen beschermen tegen vrije radicalen. Dus: alle redenen om deze snelle en makkelijke maaltijd eens te maken.


Duur: 20 minuten
Ingrediënten (voor 4 personen):
  • Basamatirijst;
  • 1 kleine pompoen;
  • 30 gram boter;
  • 1 ui gesnipperd;
  • 2 tenen knoflook fijngesneden;
  • 2 bakjes champignons of paddenstoelenmelange;
  • 1 tl. gedroogde of verse fijn gesneden tijm;
  • 30 gr. bloem;
  • 1 theelepel eekhoorntjesbrood- bouillon (te koop bij natuurvoedingswinkel) of anders een tablet paddenstoelenbouillon;
  • 1 bakje notenmix naturel, ongezouten, liefst ongeroosterd;
  • 1 bakje peterselie;
  • 1 blik witte reuzenbonen (of andere witte bonen).

Bereidingswijze:
  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking;
  2. Snijd de pompoen in blokjes en stoom deze 5 minuten (prik in het vruchtvlees om te controleren of deze gaar is). Giet het af en pureer het met de staafmixer of prak het goed met een vork;
  3. Verhit de boter in een diepe pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de champignons en tijm toe en bak nog 4 minuten mee;
  4. Doe de bloem erbij en laat het nog 2 minuten mee bakken (goed roeren) op laag vuur;
  5. Voeg 300 ml water en de bouillon toe en breng het aan de kook. Voeg vervolgens de pompoenpuree toe;
  6. Voeg op het eind de omgespoelde bonen toe;
  7. Breng het op smaak met peper en zout (of eventueel nog wat bouillon);
  8. Hak of sla de noten fijn. Snijd de peterselie fijn en meng deze samen met de noten door de rijst.
  9. Serveer de notenrijst met de ragout.

Tips:
  • Serveer de ragout eens in een uitgeholde pompoen;
  • Je kunt deze ragout ook een hele andere draai geven. Door bijvoorbeeld madamme jeanette (Surinaamse peper) toe te voegen en/of wat gember of andere oosterse specerijen. Proef steeds na een toevoeging, het kan haast niet mis gaan. Je kunt de tijm en de peterselie dan eventueel weg laten.
  • Een (diep)oranje pompoen kun je altijd met schil eten. Maak het jezelf niet te moeilijk en kook deze gewoon mee!

EET SMAKELIJK, KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?