maandag 20 februari 2012

Notenrijst met pompoenragout




Geïnspireerd door een recept in de Allerhande maakte ik deze gezonde ragout die door de bonen en noten een perfecte maaltijd vormt voor de vegetariër of veganist. Wist je trouwens dat pompoen heel weinig calorieën bevat? Dat maakt deze maaltijd ook nog eens geschikt voor een dieet. Verder zit pompoen vol anti-oxidanten die ons helpen beschermen tegen vrije radicalen. Dus: alle redenen om deze snelle en makkelijke maaltijd eens te maken.


Duur: 20 minuten
Ingrediënten (voor 4 personen):
  • Basamatirijst;
  • 1 kleine pompoen;
  • 30 gram boter;
  • 1 ui gesnipperd;
  • 2 tenen knoflook fijngesneden;
  • 2 bakjes champignons of paddenstoelenmelange;
  • 1 tl. gedroogde of verse fijn gesneden tijm;
  • 30 gr. bloem;
  • 1 theelepel eekhoorntjesbrood- bouillon (te koop bij natuurvoedingswinkel) of anders een tablet paddenstoelenbouillon;
  • 1 bakje notenmix naturel, ongezouten, liefst ongeroosterd;
  • 1 bakje peterselie;
  • 1 blik witte reuzenbonen (of andere witte bonen).

Bereidingswijze:
  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking;
  2. Snijd de pompoen in blokjes en stoom deze 5 minuten (prik in het vruchtvlees om te controleren of deze gaar is). Giet het af en pureer het met de staafmixer of prak het goed met een vork;
  3. Verhit de boter in een diepe pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de champignons en tijm toe en bak nog 4 minuten mee;
  4. Doe de bloem erbij en laat het nog 2 minuten mee bakken (goed roeren) op laag vuur;
  5. Voeg 300 ml water en de bouillon toe en breng het aan de kook. Voeg vervolgens de pompoenpuree toe;
  6. Voeg op het eind de omgespoelde bonen toe;
  7. Breng het op smaak met peper en zout (of eventueel nog wat bouillon);
  8. Hak of sla de noten fijn. Snijd de peterselie fijn en meng deze samen met de noten door de rijst.
  9. Serveer de notenrijst met de ragout.

Tips:
  • Serveer de ragout eens in een uitgeholde pompoen;
  • Je kunt deze ragout ook een hele andere draai geven. Door bijvoorbeeld madamme jeanette (Surinaamse peper) toe te voegen en/of wat gember of andere oosterse specerijen. Proef steeds na een toevoeging, het kan haast niet mis gaan. Je kunt de tijm en de peterselie dan eventueel weg laten.
  • Een (diep)oranje pompoen kun je altijd met schil eten. Maak het jezelf niet te moeilijk en kook deze gewoon mee!

EET SMAKELIJK, KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten