zaterdag 5 januari 2013

Zoete pompoentajine




Van de goede sint kreeg ik een fantastisch boek: eigentijdsvegetarisch van Maria Elia. De naam is niet bepaald creatief maar de gerechten in het boek zeker wel. Echt een aanrader. Zo ook deze pompoentajine die uit dit boek komt.

Tajines worden traditioneel vaak met vlees gemaakt. Omdat de tajines door het gebruik van specerijen zo enorm smaakvol zijn, zijn ze prima zonder vlees te maken. Tajines hebben vaak een zoetige smaak van honing en kaneel maar zijn ook wel een pittig met de smaak van peper, paprika en tomaat. Traditioneel worden de ingrediënten vakkundig en sierlijk opgestapeld en wordt de saus in de tajine klaar gemaakt. In een simpele braadpan gaat het net zo goed. Laat je dus niet weerhouden door het gebrek aan een tajine. Laat je overigens ook niet weerhouden door de kruiden in het lijstje. Alles is bij de supermarkt te koop. Het is slechts een kwestie van even op het boodschappenlijstje zetten en meenemen als je boodschappen doet. Een kleine voorbereiding dus.

Niet iedereen is gek op couscous of op de vruchten die vaak verwerkt zijn in een couscous. Voor sommigen kan het dan ook een voordeel zijn dat deze tajine de typische zoetige smaak heeft zonder dat er gebruik wordt gemaakt van rozijnen, abrikozen of pruimen. Niet gek op de couscous? Misschien is het enorm not done wat ik nu zeg maaruh: eet de tajine lekker met rijst! Of probeer eens bulgur, deze heeft een steverige bite dan couscous en is erg gezond.

Duur: 45 minuten
Ingrediënten: 

  • 1 kleine (fles)pompoen;
  • wat olijfolie om in te bakken;
  • 1 ui fijngesneden;
  • 2 tenen knoflook, geperst voor de tajine, 2 tenen geperst voor de ‘marinade’;
  • zout;
  • een ‘snufje’ saffraandraadjes;
  • 3 theelepels komijn;
  • 1 theelepel gemberpoeder;
  • 2 theelepels paprikapoeder (als je het in huis hebt eventueel ook een snufje gerookte paprikapoeder;
  • 2 theelepels gekneusd korianderzaad (even door de vijzel halen bijvoorbeeld);
  • 2 blikken van 400 gr. tomaten, fijngeprakt;
  • 2 rode chilipepers, in stukjes gesneden (zonder zaad minder pittig, je kunt ook minder chili gebruiken);
  • 1 kaneelstokje;
  • 1 eetlepel honing voor de saus, 1 eetlepel honing voor de ‘marinade’;
  • 5 dl. Water;
  • zwarte peper;
  • couscous.
Ter garnering:
  • bosje koriander grof gesneden;
  • 50 gram geroosterde amandelen;
  • schijfjes pompoen;
  • minitrostomaten.

Bereidingswijze:

1.   Verwarm de oven voor op 200 graden.

2.  Schil de pompoen als dat nodig is (bijvoorbeeld bij een flespompoen, pompoenen met een oranje schil kun hoef je niet te schillen). Haal de pitten en draden er uit en snijd 3 kwart in stukjes van ongeveer 2 cm. Snijd de rest in mooie schijven.

3.  Marineer de schijven pompoen en tomaatjes met wat olie, zout, 2 tenen knoflook en een eetlepel honing en een snufje kaneel. Zet het in een ovenschaal of op het rooster de oven.

4.   Verhit olie in een pan en smoor de ui glazig, voeg de knoflook en specerijen toe en bak deze 2 minuten mee.

5.   Voeg de tomaten, peper, kaneel, honing, water toe en breng het aan de kook.

6.   Voeg nu de pompoen toe aan de saus en breng het op smaak met peper en zout.

7.  De kooktijd hangt erg af van het soort pompoen. De pompoen moet zacht zijn maar niet uit elkaar vallen. Meestal duurt dit 20 tot 30 minuten. Prik af en toe even met een vork in een stukje om de gaarheid te beoordelen. Voeg zonodig wat water toe.

8.   Kook intussen de couscous zoals aangegeven op de verpakking.

9.   Haal de groenten na ongeveer 30 minuten uit de oven. Als de groenten geen lekker bruin korstje hebben; zet de oven dan nog even op de grill.

10. Roer op het laatste moment de helft van de koriander door de saus.

11. Schep de couscous op een schaal of tajine en schep in het midden de saus. Garneer met: de gegrilde groenten, de koriander en de amandelen.

 
Tips:

·    Kook van de schil, draden en pitten van de pompoen een bouillon en vries deze eventueel in ijsklontjes in.

·    Couscous kun je gekruid in de supermarkt kopen (Lassie). Veel goedkoper en lekkerder is het om (soms in de supermarkt, of anders in de toko) originele couscous te kopen. Verrijk de couscous na het koken met een klontje boter. Het kruiden van de couscous is niet moeilijk, denk eens aan: wat rasp van een citroenschil, verse koriander, stukjes dadel, verse munt.

·    Voeg eens wat kikkererwten aan de saus toe, ze bevatten veel eiwit en ijzer maar ook vitamine B en IJzer.

·    Restje saus over? Bak het eens op met wat extra gebakken ui, tomaat, sambal, wat kerrie en komijn. Je hebt nu een heerlijke curry die je kunt eten met naanbrood of rijst. Gebruik een restje saus als basis voor een verse tomatensoep. Denk niet in hokjes maar experimenteer!

KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!