woensdag 4 juli 2012

Vegan bananenpannenkoekjes




Bananenpannenkoekjes. Ze ontstonden eigenlijk spontaan toen wij kinderen kregen en wel om twee redenen:
1) een ideale manier om overrijpe bananen te verwerken en daarmee weg gooien te voorkomen.
2) een ideale manier om fruit-lust-ik-niet-kinderen toch wat fruit binnen te laten krijgen.
En eigenlijk is er inmiddels een derde reden: ze zijn heerlijk (ook als je geen kinderen over de vloer krijgt)!

Duur: 30 minuten

Ingrediënten:
· 1 hand vol rozijnen;
· 4 cup volkorenbloem (of half volkoren / half wit) met een zakje bakpoeder (1 cup = ongeveer 135 gram);
· 2 theelepels zout;
· 3 eetlepels suiker;
· 350 ml. Sojamelk;
· Een eetlepel vanille essence of 1 vanillestokje;
· 4 (over)rijpe bananen (let op: je kunt echt de papperige zwarte versies gebruiken die je per ongeluk in de tas hebt laten liggen);
· (bak)olie.
Bereidingswijze:
1.   Prak de bananen met een vork of stamper in een mixkom. Voeg vervolgens de melk, suiker en zout toe en roer het geheel met de garde.
2.   Voeg nu beetje bij beetje de meel toe en blijf roeren met de garde.
3.   Roer door het beslag tot slot de rozijnen en de vanille toe.
4.   Bak de pannenkoekjes bruin en gaar in een koekenpan met wat olie.
5.   Serveer de pannenkoekjes met (soja)boter, kaneel en wat bruine suiker…mmmm.
EET SMAKELIJK, KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE?












Baileys cheesecake met witte chocolade





Is het geen plaatje? En ik kan je vertellen, hij smaakte zoals hij er uit zag. Hoewel ik cheescake soms wat massaal vindt is dit mengsel toch wel luchtig hoewel uiteraard machtig. Al met al een echte aanrader.

Ik heb het recept gekregen van een collega. Het is een recept gedownload door de dochter van weer een andere collega. Kortom: het recept ging van de 1 op de ander. Erboven stond: vegetarisch. Nu is een taart vaak vegetarisch maar toch kwam het recept door deze aanduiding (met gele arcering van het woord 'vegetarisch') op mijn bureau terecht. En ja.....dit soort recepten blijven dan een beetje in mijn hoofd rondspoken totdat ik de gelegenheid krijg om het te maken. En nu was de gelegenheid daar. 'S middags was mijn taart af voor een gezelschap dat om 20:15 zou komen. Ik had kreeg echt serieus concentratieprobelemen door het feit dat deze taart stond te wachten om opgegeten te worden. Het leek de perfecte match: ik die zo veel trek had in de taart en die taart die daar stond te wachten op iemand die zin had in een stukje taart. Maar helaas....ik moest echt wachten. Maar dan is de beloning ook extra groot :-). Op verzoek het recept welke oorsponkelijk komt van de website van ElleEten. De frambozen zijn mijn eigen twist én uit eigen tuin!

Duur: 15 minuten + 75 minuten baktijd
Ingrediënten:
·         175 gram bastognekoek;
·         60 gram boter;
·         500 gram roomkaas;
·         200 ml. Crème fraiche;
·         200 gram rietsuiker;
·         Merg van 1 vanillestokje;
·         4 eieren;
·         50 ml. Baileys (wiskeylikeur) of voor de alcoholvrije versie 50 ml. Karamelstroop;
·         150 gram witte chocolade, fijngehakt;
·         Een bakje verse frambozen.
Verder: springvorm van 24 cm. Diameter.
Bereidingswijze:
1.    Verwarm de oven op 150 graden;
2.    Maal in een keukenmachine de koekjes tot kruimels;
3.    Smelt de boter in een pan en mix dat door de koekkruimels.
4.   Verdeel het mengsel met de bolle kant van een lepel over de bodem van de taart (ik deed ook de zijkanten maar dat had niet gehoeven) en zet het in de koelkast.
5.   Klop met de mixer de roomkaas zacht. Klop er de crème fraiche, suiker en vanille doorheen. Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe en tot slot de Baileys. Klopt alles tot een glad beslag en meng de chocolade erdoor. Schenk het mengsel in de taartvorm en bak de taart ongeveer 75 minuten in de oven licht goudbruin. Laat het afkoelen en garneer met frambozen.

                               EET SMAKELIJK, KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?