maandag 24 september 2012

Barbara kookt Mirza Ghasemi met Loebia Pollo


Afgelopen jaar heb ik mij ingespannen om de hele wereld te laten zien hoe makkelijk het is om vegetarisch te koken. In dit tweede jaar wil ik graag meer te weten komen over de lezers van mijn blog. Ik zou het leuk vinden als wij elkaars best practices met elkaar delen. En daarom het nieuwe item: Ik kook vegetarisch met JOU mee. De aftrap wordt gedaan door Barbara van der Plas. Zij inspireert ons met een heerlijk Iranees recept waarvan alleen de foto al doet aanzetten tot koken! 

Wat is jouw passie? Dansen en mensen motiveren. Motiveren doe ik via mijn eigen trainings- en adviesbureau A la Vie (www.a-la-vie.nl).

In welk hokje pas jij? Vegetariër, flexitariër, veganist, of gewoon gek op lekker eten? Ik eet geen vlees en kaas. 

Wil jij jouw beste vega-recept met ons delen? Ja graag. Ik kook Mirza Ghasemi, 
een aubergineschotel. Gecombineerd met Loebia Pollo. In mijn laatste vakantieland Iran wordt heel veel vlees gegeten maar ook veel vega. Er zijn sublieme vega-restaurants met keuzes voor veganisten, mensen met koemelk allergieën en flexitariers. Erg verassend en leuk. Vandaar een receptje uit Iran. 

Welke vraag of stelling zou jij de lezers willen voorleggen? Wat doe jij, naast het bewust omgaan met voedsel, nog meer om het voor iedereen hier op aarde wat beter te maken?


En wat zou jouw antwoord zijn? Deze vraag moet je jezelf elke dag opnieuw stellen.  



MIRZA GHASEMI

Ingrediënten:
- 1kg aubergine schillen en in dunne lange plakken snijden. Het liefst de aubergine 24
   uur laten rusten

- 1 kg tomaten (ontvellen);
- 1 hele bol knoflook;
- 2 eieren;

- 1 ui;
- zout;


Bereidingswijze:
- aubergine bakken & zout toevoegen;

- ui apart bakken;
- knoflook apart bakken;
- alles bij elkaar doen en heel fijn stampen, bijna als puree;
- daarna eieren toevoegen en laatste minuut mee laten stollen.


Lekker met Loebia Pollo (zie onderstaand) of met brood (liefst lawash brood, te koop bij Iraanse winkel).



Loebia Pollo
Ingrediënten:
- 1/2 kg sperziebonen;
- 2 uien;
- basmatirijst;
- 3 etl tomatenpuree;
- 2 glazen water;
- zout;

Bereidingswijze:
- uien snipperen en sperziebonen schoonmaken en samen aanbakken;
- tomatenpuree erbij + water, laat dit 45 minuten koken;
- voeg daarna bij de sperziebonen de rijst met snufje zout, kook dit tot het water op is.


Tips:
- hoe tomaten te ontvellen? Youtube geeft praktische instructies, het is niet moeilijk.





Ik daag iedereen uit de vraag van Barbara te beantwoorden maar ook jouw favoriete recept met ons delen! Mail, facebook of twitter mij!