woensdag 7 december 2011

Buffetgerecht: Salade met kikkererwten en citroendressing.



Ziet deze salade er niet feestelijk uit? En door de citroendressing ook verassend fris.  De bonen in de salade vormen een goede vleesvervanger. Kortom: een gezonde salade om te serveren bij een maaltijd, ' bbq' , naast een hartige taart, bij een soepje of...bij een buffet!


Ook dit buffetgerecht is natuurlijk weer goed vooraf te bereiden, zie hiervoor de tips.


Duur: 10 minuten (exclusief 20 min. oventijd). 
Ingrediënten:

  • 1 zakje veldsla;
  • 1 blik kikkererwten (of gekookte gedroogde erwten);
  • 1 paprika;
  • 1 (zoete)aardappel;
  • 2 rode uien;
  • 3 tenen knoflook;
  • sap van een halve citroen;
  • rasp van de schil van een halve citroen;
  • 1 eetlepel honing;
  • scheut olijfolie (ongeveer even veel als de citroensap);
  • zout en peper;
  • theelepel mosterd;
  • scheut olijfolie voor het bakken. 
Bereidingswijze:
  • Snijd de uien grof, snijd de knoflook in plakjes, snijd de paprika en in repen en snijd de aardappel in kleine blokjes. Meng het geheel in een ovenschaal of op de bakplaat met een scheut olijf olie en de peper en zout. Zet de groenten een half uur in de oven op 200 graden.
  • Maak de dressing. De basis vormt de citroenrasp, citroensap en de olie. Voeg nu de mosterd en honing toe en proef de dressing. Houd je van wat scherper voeg dan wat mosterd toe. Houd je van wat zoeter voeg dan wat honing toe. Breng de dressing eventueel op smaak met zout en peper. 
  • Laat de groenten afkoelen. (de groenten kunnen koud of lauw door de salade worden gemengd).
  • Meng nu de groenten, erwten en de sla en maak het geheel af met de dressing.
Tips:
  • Deze salade vooraf voorbereiden? Gebruik dan erwten uit blik of zorg dat deze vooraf zijn gekookt. Maak de dressing vooraf klaar en bewaar deze (los van de salade) in de koelkast. Ook de gegrilde groenten kun je afgedekt in de koelkast bewaren. Voor het opdienen of je de ingrediënten dus alleen in een schaal te mengen. Vooraf mengen is niet aan te raden. De salade verliest snel versheid als het in de dressing wordt bewaard. 
  • Wissel gerust eens af. Gebruik bijvoorbeeld eens rauwe spinazie in plaats van veldsla. Of gebruik eens reuzenbonen in plaats van kikkerwerwten. En gril gerust de restjes groenten mee die je nog in de koelkast had liggen. 
KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!

zondag 4 december 2011

Buffetgerecht: Hartig taartje met peer, blauwe kaas en honing.





Oooooooo wat vind ik dit een heerlijk gerecht en super makkelijk. Helemaal vooraf klaar te maken, alleen even afbakken voor het serveren. Weet je dat ik door dit gerecht blauwe kaas heb leren eten? Ik vond het jaren geleden niet lekker totdat ik een soortgelijk gerecht in een Italiaans restaurant kreeg en ik was om. Vanuit deze combinatie ben ik de kaas gaan waarderen. Ik snijd deze taartjes in punten, net zoals een pizza zodat iedereen een stukje kan nemen. 


Ik gebruik bij dit gerecht Roti Pratha, te koop bij toko en Marokkaanse winkels. Het ligt in de vriezer. Een groot voordeel is dat deze deeglapjes al rond zijn en dus geen gedoe met rollen! Daarnaast is het net even wat anders dan bladerdeeg, het is wat knapperiger, wat bij de zachte peer een uitkomst is. Kun je deze roti's toch niet krijgen? Gebruik dan gewoon bladerdeeg of bladerdeeg voor hartige taart. 


Duur: 10 minuten.
Ingrediënten (voor 1 taartje):

  • 1 rijpe peer;
  • een brok blauwe kaas;
  • 1 eetlepel honing;
  • 1 roti paratha.
Bereidingswijze:

  • Bak de roti in de pan bruin en knapperig.
  • Laat de roti even afkoelen en schil in tussen de peer en snijd deze in dunne schijfjes.
  • Beleg de roti met de peer, leg daarbij de bovenkant van de peer naar het midden, op deze manier kun je een mooie waaier maken.
  • Bestrooi de roti met gebrokkelde kaas. De hoeveelheid is afhankelijk van hoezeer je de smaak van deze kaas waardeert.
  • Verdeel de honing over de roti.
  • Bak de roti af in de oven op 200 graden totdat de kaas gesmolten is en de peer lekker bruin begint te worden. 
Tips:
  • Je kunt dit gerecht op het afbakken na helemaal voorbereiden. 
  • Je kunt dit gerecht invriezen (om te voorkomen dat de peer er afvalt raad ik aan het dan toch eerst in de oven te doen en bij opnieuw serveren alleen in de oven op te warmen).
  • Lekker bij een soep, als voorgerecht op een bedje sla en zelf als bijzonder nagerecht met een bolletje ijs!



KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!

NIEUW: buffetgerechten





Ik ben gek op buffetjes maken. En ben ook altijd heel blij als ik te gast ben bij een buffetje, al die heerlijke hapjes naast elkaar op een bordje :-). Bij verjaardagen, 5 december, oud en nieuw.... al snel als de sfeer wat los mag zijn en er meerdere mensen mee eten kies ik voor een buffetje. Ik wissel de gerechtjes altijd af zodat ieder buffetje weer anders en verassend is. Door de verscheidenheid aan gerechtjes zit er altijd wel voor iedereen wat lekkers bij. Ook erg belangrijk als je gasten hebt die minder gesteld zijn op de vegetarische keuken. Ik zal op mijn blog de komende periode buffetgerechten met jullie delen want december is de maand voor buffetjes! Deze gerechten kenmerken zicht als volgt:

  • het zijn op zich lichte of kleine gerechtjes en laten zich daarom goed combineren;
  • het is gemakkelijk voor te bereiden zodat je minimaal werk hebt om het gerecht op te dienen;
En voor alle gerechtjes geldt: je kunt het natuurlijk ook heerlijk als avondmaaltijd serveren, combineer dan 2 of 3 gerechtjes. Zo blog ik bijvoorbeeld het buffethapje: samosa's. Combineer het eens met een nasi, succes gegarandeerd. Ik zal bij de recepten tips geven waar het mee te combineren. Ook zijn sommige buffethapjes in te vriezen zodat je het gemakkelijk weer eens kunt serveren bij de maaltijd of als hapje als je visite krijgt!

De grote valkuil van een buffet: overconsumptie. Voorkom alsjeblieft voedsel weggooien met deze tips:
  • wees je er van bewust dat je vaak over houdt bij het inkopen. Het is de bedoeling dat iedereen wat van iets proeft. Krijg je 10 gasten, dan is het dus niet erg als je maar 10 stuks per hapje hebt. Op = op, maak hier geen taboe van. Er is altijd nog wel wat anders. 
  • Je kunt eventueel van de hapjes die gemakkelijk in te vriezen zijn wat extra maken. Zo heb je deze hapjes als buffer als je toch bang bent dat je te weinig hebt. Blijft het toch over: dan vries je het in! (zorg dan wel vooraf voor wat ruimte in de vriezer)
  • Spaar vooraf afsluitbare bakjes van ijs, kwark, etc. Verdeel de gerechten die slecht te bewaren zijn over de bakjes en geef de gasten een restje mee. Wist je dat dit in veel culturen heel normaal is, en haast een beetje verwacht wordt van de gastvrouw? Zo hebben jouw gasten de volgende dag een gemakkelijke maaltijd! 
  • Plan vooraf een 'restjesdag' in op de dag na het feestje, koop voor deze dag dus bewust geen andere maaltijd of schuif een eventueel geplande maaltijd een dagje op of vries het in. 
Op de creatieve buffetten!