zondag 4 december 2011

NIEUW: buffetgerechten





Ik ben gek op buffetjes maken. En ben ook altijd heel blij als ik te gast ben bij een buffetje, al die heerlijke hapjes naast elkaar op een bordje :-). Bij verjaardagen, 5 december, oud en nieuw.... al snel als de sfeer wat los mag zijn en er meerdere mensen mee eten kies ik voor een buffetje. Ik wissel de gerechtjes altijd af zodat ieder buffetje weer anders en verassend is. Door de verscheidenheid aan gerechtjes zit er altijd wel voor iedereen wat lekkers bij. Ook erg belangrijk als je gasten hebt die minder gesteld zijn op de vegetarische keuken. Ik zal op mijn blog de komende periode buffetgerechten met jullie delen want december is de maand voor buffetjes! Deze gerechten kenmerken zicht als volgt:

  • het zijn op zich lichte of kleine gerechtjes en laten zich daarom goed combineren;
  • het is gemakkelijk voor te bereiden zodat je minimaal werk hebt om het gerecht op te dienen;
En voor alle gerechtjes geldt: je kunt het natuurlijk ook heerlijk als avondmaaltijd serveren, combineer dan 2 of 3 gerechtjes. Zo blog ik bijvoorbeeld het buffethapje: samosa's. Combineer het eens met een nasi, succes gegarandeerd. Ik zal bij de recepten tips geven waar het mee te combineren. Ook zijn sommige buffethapjes in te vriezen zodat je het gemakkelijk weer eens kunt serveren bij de maaltijd of als hapje als je visite krijgt!

De grote valkuil van een buffet: overconsumptie. Voorkom alsjeblieft voedsel weggooien met deze tips:
  • wees je er van bewust dat je vaak over houdt bij het inkopen. Het is de bedoeling dat iedereen wat van iets proeft. Krijg je 10 gasten, dan is het dus niet erg als je maar 10 stuks per hapje hebt. Op = op, maak hier geen taboe van. Er is altijd nog wel wat anders. 
  • Je kunt eventueel van de hapjes die gemakkelijk in te vriezen zijn wat extra maken. Zo heb je deze hapjes als buffer als je toch bang bent dat je te weinig hebt. Blijft het toch over: dan vries je het in! (zorg dan wel vooraf voor wat ruimte in de vriezer)
  • Spaar vooraf afsluitbare bakjes van ijs, kwark, etc. Verdeel de gerechten die slecht te bewaren zijn over de bakjes en geef de gasten een restje mee. Wist je dat dit in veel culturen heel normaal is, en haast een beetje verwacht wordt van de gastvrouw? Zo hebben jouw gasten de volgende dag een gemakkelijke maaltijd! 
  • Plan vooraf een 'restjesdag' in op de dag na het feestje, koop voor deze dag dus bewust geen andere maaltijd of schuif een eventueel geplande maaltijd een dagje op of vries het in. 
Op de creatieve buffetten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten