zondag 18 maart 2012

Moussaka





Moussaka, ik zag er eigenlijk een beetje tegen op. Waarom? Omdat er 1032 varianten op dit recept zijn, en dat zit hem niet in een theelepeltje kaneel of wel of geen oregano. Nee er zitten enorme verschillen in waardoor ik steeds meer twijfelde: welk recept moest ik nou kiezen. Het viel mij op dat de vega-recepten veelal over een heel andere boeg werden gegooid (denk aan inhoud met linzen etc.). Ook leuk maar ik zocht meer de traditionele moussaka.
Uiteindelijk heb ik er voor gekozen een simpel en traditioneel recept om te toveren tot vega-variant. Het resultaat was heerlijk, de kaneel, nootmuskaat en de tomaat geeft de specifieke Griekse geur en smaak. En aubergine, dat vind ik altijd heerlijk. Een lekker makkelijk en simpel gerecht voor een gezellige doordeweekse avond. Ook gemakkelijk vooraf te maken en bij thuiskomst hoeft het alleen nog maar in de oven!

Duur: 30 min. bereiden + 30 min. oventijd.
Ingrediënten:
  • 1  pot tomatensaus picante (of 1 blik gepelde tomaten, 1 bouillonblokje en 1/2 gesnipperde peper);
  • 1 gesnipperde ui;
  • 4 tenen knoflook, geperst;
  • 2 aubergines in plakken;
  • Olijfolie;
  • 450 gram vast kokende aardappels in schijfjes;
  • ½ el. Gedroogde oregano;
  • 2 tl. Kaneel;
  • 1 theelepel nootmuskaat;
  • 1 zakje gerapte oude kaas;
  • Zout;
  • Peper.
Bereidingswijze:
  1. Snijd de aubergine in plakken, bestrooi ze met zout en laat ze 10 minuten trekken.
  2. Fruit  intussen de ui en knoflook aan en voeg de kruiden en eventueel zout en peper op het einde toe;
  3. Voeg na enkele minuten de tomatensaus toe. Als het geheel kookt kun je de deksel op te de pan doen en het vuur uit draaien. Zo kunnen de smaken nog even intrekken zonder gas te verbruiken. 
  4. Was de aubegines af en dep ze goed droog tussen een schone theedoek.
  5. Bestrijk de aubergineplakken met olie en bak /grill ze gaar en licht bruin.
  6. Laat intussen de aardappelschijfjes kort koken zodat ze net gaar zijn.
  7. Verwarm de oven op 200 graden en vet de ovenschaal (ongeveer 2 liter) vast in.
  8. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de schaal en verdeel hierover de helft van de saus en de helft van de aubergineplakken. Herhaal dit en sluit af met een laag kaas. (naar wens kun je ook kaas tussen de laagjes in doen.
  9. Bak de ovenschotel 30 minuten in de oven.
Tips:
  • Gebruik eens gebrokkelde fetakaas in plaats van oude kaas;
  • Meng eens 2 eieren met een bakje griekse yoghurt met wat peper en zout en voeg dit als laatste laag toe voor de oude kaas. Je zou hier ook wat citroenschil aan toevoegen als lekkere frisse tegenhanger.
  • Voeg ter afwisseling eens een bakje vega-gehakt of linzen toe.
  •  
EET SMAKELIJK, KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE?