donderdag 20 oktober 2011

Canh Trung Ca Chua (Vietnamese soep met tomaat)

Ja dat klinkt nog eens exotisch he?? Er kwam een vriendin lunchen dus ik besloot een soepje te maken. Mijn zoontje wilde graag tomatensoep. Omdat ik gewone tomatensoep wat simpel vond koos ik deze Aziatische variant waarbij ik in het kommetje van mijn zoontje gewoon even de staafmixer gebruikte voor een gladde soep.

En zeg nou zelf, een soepje is toch altijd lekker? Wij hebben eigenlijk altijd zelfgemaakte knoflookboter in de koelkast staan, samen met een meergranenstokbroodje heerlijk bij de soep. Meng voor knoflookboter een pakje zachte roomboter, 2 uitgeknepen teentjes knoflook, 1 el. provinciaalse kruiden, peper en zout naar smaak in een bakje welke je weer kan afsluiten. In de koelkast enkele weken te bewaren. Oke knoflookboter met brood is misschien niet heel Aziatisch, maar wel lekker :-).  


Deze soep wordt officieel gebonden met ei. Ik heb dit geprobeerd maar vond dit enorm zonde van de heerlijke smaak. De soep was echt super en door het toevoegen van het ei gaat de ei-smaak enorm overheersen en zwakt het de heerlijke exotische smaak af. In dit recept heb ik er dus voor gekozen deze laatste stap weg te laten. Dit maakt de soep licht en daarom zeer geschikt voor een lunch of samen met een bijgerechtje als diner.


In dit recept worden de tomaten niet met de blender fijn gemalen. Dit heeft als voorbeeld dat de soep helder blijft en dat je de tomaat puur proeft. Hiervoor gebruik ik ontvelde tomaten. Zie echt niet op tegen het ontvellen. Het is zeer gemakkelijk en in een paar minuten gebeurd. Het uitsnijden van het zaad kost meer tijd :-). 


Duur: 10 min (exclusief 20 min. kooktijd)
Ingrediënten:


Te koop bij toko's maar ook
bij supermarkten in de stad. 


  • 3 sjalotten in dunne ringen;
  • 2 el. olie;
  • 7 rijpe tomaten, ontvelt en zaadjes verwijderd (ontvellen wordt onderstaand toegelicht);
  • 1,25 liter groentebouillon;
  • 1 verse (liefst biologische) limoen;
  • 4 plakjes gemberwortel;
  • zout;
  • peper;
  • 2 el. sojasaus of vegetarische oestersaus (origineel wordt vissaus gebruikt, voor de vegetariërs die vis eten raad ik deze authentieke smaak aan);
  • 1 el. tomatenpuree;
  • 4 lente-uitjes in dunne schuine ringen gesneden;
  • 2 el. fijngesneden verse koriander;
  • bakje taugé. 
Bereidingswijze:

Eerst even een lesje tomaten ontvellen:
  1. Neem een steelpan en vul het met water. 
  2. Breng het water aan de kook.
  3. Zet ook een kom met ijskoud water klaar, zodat je daar straks de tomaten in kunt doen
  4. Kerf met een mesje een kruisje in de onderkant van de tomaat.
  5. Leg de tomaten in het koken hete water. Wanneer het vel bij het kruisje om gaat krullen, zijn de tomaat klaar om ontveld te worden. Dit duurt circa 1 minuut.
  6. Haal de tomaten met een lepel of tang uit het kokende water en doe ze in de kom met ijskoud water.
  7. Ontvellen maar
De soep:
  1. Bak de sjalot circa 4 minuten in de hete olie.
  2. Bak daarna de tomatenpuree mee om deze te ontzuren;
  3. Voeg de tomaat toe en bak deze circa 4 minuten mee. 
  4. Voeg de bouillon, gember, snufje zout, vissaus (of vervanger) toe samen met ongeveer een theelepel rasp van de limoenschil. Laat de soep koken. 
  5. Laat de soep afgedekt op zacht vuur 20 min. staan.
  6. Haal de pan van het vuur en verwijder de gember. 
  7. Breng de soep op smaak met zout en peper.
  8. Doe in iedere soepkom rauwe taugé (eventueel wat gebroken) en schenk hierover de soep en garneer met lente-ui en koriander. 

Tips:
  • Je kunt aan de soep eventueel wat meer groenten toevoegen. Denk aan dunne preiringen, taugé, paprika, fijne gesneden witte kool, stukjes verse sperzieboontjes. 
  • Voeg eens wat stukjes gekookt ei aan de soep toe (in veel Aziatische landen, heel normaal).
  • Garneer de soep eventueel nog met verse bieslook.
  • Indien je de ei weglaat is de soep geheel veganistisch. 



woensdag 19 oktober 2011

Bietenstampotje met vega-spekjes

Ik zal vast niet de eerst zijn die fake-spekjes bakt maar ik heb echt het gevoel een enorme ontdekking te hebben gedaan en deel dit dan ook graag. De smaak van deze tofu-spekjes komen echt enorm in de buurt van de ware uitgebakken spekjes (bij eens stamppotje toch onmisbaar). Het is echt niet zo dat het precies het zelfde smaakt maar het komt erg in de buurt en daarom voor mij een zeer goed alternatief. En het leukste van dit experiment was: de kinderen dachten dat het spekjes waren en hebben ze niet van echt onderscheiden. En mijn man, toch wel een vleesliefhebber, vond het zeer smakelijk en voor herhaling vatbaar. Nou een groter compliment kon ik niet krijgen. 


Voor het verkrijgen van de vlees-smaak heb ik liquid smoke gebruikt (Amerikaans product) maar je kunt ook gerookte paprikapoeder (Pimento, Spaans product) gebruiken. Ik heb hierover al eens eerder geschreven. Deze producten zijn online te verkrijgen (maar ook in het buitenland dus strik eens iemand die naar Engeland, Spanje, Amerika gaat. Pimento schijnt ook bij Dille en Kamille verkrijgbaar te zijn. Echt wel de moeite waard om eens aan te schaffen want je kunt echt een vleessmaak toevoegen aan producten maar ook aan stoofschotels, bonengerechten, roerbakgerechten, etc.  


Duur: 30 - 45 min. 
Ingrediënten (voor 4 personen):

Ook in van andere merken
te verkrijgen.

  • Gerookte Tofu (verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel en in grote supermarkten);
  • Liquid Smoke en paprikapoeder of Pimento (als je dit niet hebt kun je ook eens echte BBQ-saus gebruiken, hierin wordt ook vaak liquid smoke gebruikt);
  • 2 el. olie;
  • 2 grote bieten;
  • 2 grote uien;
  • 600 gram geschilde aardappelen in stukken gesneden;
  • half kopje melk;
  • snufje nootmuskaat;
  • zout;
  • kant en klaar jus. 
Bereidingswijze:
  1. Kook de aardappelen gaar.
  2. Rasp intussen de biet en kook dit ongeveer 5 minuten.
  3. Snipper een uitje fijn (snijd een paar ringen ter garnering als je dit wilt);
  4. Fruit de uien en giet intussen de bietjes af.
  5. Voeg de gefruite ui bij de bietjes in een pan met gesloten deksel zodat het warm blijft. (houd de ringen apart voor de garnering).
  6. Snijd de gerookte tofu in  fijne reepjes en bak deze in de hete olie knapperig. Voeg direct met de tofu een eetlepel liquid smoke toe en een snufje paprikapoeder of kies voor een theelepeltje pimento.
  7. Giet de aardappelen af en stamp deze fijn met een snufje nootmuskaat en eventueel wat zout naar smaak.
  8. Warm de melk even op en roer deze door de aardappelpuree.  
  9. Roer er vervolgens het ui/bietmengsel doorheen. 
  10. Warm de jus op.
  11. Schep de stamppot op de borden en garneer met uienringen, 'spekjes'  en jus. 
Lekker Hollandse pot!! Kook jij met mij mee? Eet Smakelijk!