En zeg nou zelf, een soepje is toch altijd lekker? Wij hebben eigenlijk altijd zelfgemaakte knoflookboter in de koelkast staan, samen met een meergranenstokbroodje heerlijk bij de soep. Meng voor knoflookboter een pakje zachte roomboter, 2 uitgeknepen teentjes knoflook, 1 el. provinciaalse kruiden, peper en zout naar smaak in een bakje welke je weer kan afsluiten. In de koelkast enkele weken te bewaren. Oke knoflookboter met brood is misschien niet heel Aziatisch, maar wel lekker :-).
Deze soep wordt officieel gebonden met ei. Ik heb dit geprobeerd maar vond dit enorm zonde van de heerlijke smaak. De soep was echt super en door het toevoegen van het ei gaat de ei-smaak enorm overheersen en zwakt het de heerlijke exotische smaak af. In dit recept heb ik er dus voor gekozen deze laatste stap weg te laten. Dit maakt de soep licht en daarom zeer geschikt voor een lunch of samen met een bijgerechtje als diner.
In dit recept worden de tomaten niet met de blender fijn gemalen. Dit heeft als voorbeeld dat de soep helder blijft en dat je de tomaat puur proeft. Hiervoor gebruik ik ontvelde tomaten. Zie echt niet op tegen het ontvellen. Het is zeer gemakkelijk en in een paar minuten gebeurd. Het uitsnijden van het zaad kost meer tijd :-).
Duur: 10 min (exclusief 20 min. kooktijd)
Ingrediënten:
Te koop bij toko's maar ook bij supermarkten in de stad. |
- 3 sjalotten in dunne ringen;
- 2 el. olie;
- 7 rijpe tomaten, ontvelt en zaadjes verwijderd (ontvellen wordt onderstaand toegelicht);
- 1,25 liter groentebouillon;
- 1 verse (liefst biologische) limoen;
- 4 plakjes gemberwortel;
- zout;
- peper;
- 2 el. sojasaus of vegetarische oestersaus (origineel wordt vissaus gebruikt, voor de vegetariërs die vis eten raad ik deze authentieke smaak aan);
- 1 el. tomatenpuree;
- 4 lente-uitjes in dunne schuine ringen gesneden;
- 2 el. fijngesneden verse koriander;
- bakje taugé.
Bereidingswijze:
Eerst even een lesje tomaten ontvellen:
Eerst even een lesje tomaten ontvellen:
- Neem een steelpan en vul het met water.
- Breng het water aan de kook.
- Zet ook een kom met ijskoud water klaar, zodat je daar straks de tomaten in kunt doen
- Kerf met een mesje een kruisje in de onderkant van de tomaat.
- Leg de tomaten in het koken hete water. Wanneer het vel bij het kruisje om gaat krullen, zijn de tomaat klaar om ontveld te worden. Dit duurt circa 1 minuut.
- Haal de tomaten met een lepel of tang uit het kokende water en doe ze in de kom met ijskoud water.
- Ontvellen maar
De soep:
- Bak de sjalot circa 4 minuten in de hete olie.
- Bak daarna de tomatenpuree mee om deze te ontzuren;
- Voeg de tomaat toe en bak deze circa 4 minuten mee.
- Voeg de bouillon, gember, snufje zout, vissaus (of vervanger) toe samen met ongeveer een theelepel rasp van de limoenschil. Laat de soep koken.
- Laat de soep afgedekt op zacht vuur 20 min. staan.
- Haal de pan van het vuur en verwijder de gember.
- Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Doe in iedere soepkom rauwe taugé (eventueel wat gebroken) en schenk hierover de soep en garneer met lente-ui en koriander.
Tips:
- Je kunt aan de soep eventueel wat meer groenten toevoegen. Denk aan dunne preiringen, taugé, paprika, fijne gesneden witte kool, stukjes verse sperzieboontjes.
- Voeg eens wat stukjes gekookt ei aan de soep toe (in veel Aziatische landen, heel normaal).
- Garneer de soep eventueel nog met verse bieslook.
- Indien je de ei weglaat is de soep geheel veganistisch.
Klinkt heel erg lekker!
BeantwoordenVerwijderenLente-uitjes lijken me ook leuk als toevoeging :)