woensdag 19 oktober 2011

Bietenstampotje met vega-spekjes

Ik zal vast niet de eerst zijn die fake-spekjes bakt maar ik heb echt het gevoel een enorme ontdekking te hebben gedaan en deel dit dan ook graag. De smaak van deze tofu-spekjes komen echt enorm in de buurt van de ware uitgebakken spekjes (bij eens stamppotje toch onmisbaar). Het is echt niet zo dat het precies het zelfde smaakt maar het komt erg in de buurt en daarom voor mij een zeer goed alternatief. En het leukste van dit experiment was: de kinderen dachten dat het spekjes waren en hebben ze niet van echt onderscheiden. En mijn man, toch wel een vleesliefhebber, vond het zeer smakelijk en voor herhaling vatbaar. Nou een groter compliment kon ik niet krijgen. 


Voor het verkrijgen van de vlees-smaak heb ik liquid smoke gebruikt (Amerikaans product) maar je kunt ook gerookte paprikapoeder (Pimento, Spaans product) gebruiken. Ik heb hierover al eens eerder geschreven. Deze producten zijn online te verkrijgen (maar ook in het buitenland dus strik eens iemand die naar Engeland, Spanje, Amerika gaat. Pimento schijnt ook bij Dille en Kamille verkrijgbaar te zijn. Echt wel de moeite waard om eens aan te schaffen want je kunt echt een vleessmaak toevoegen aan producten maar ook aan stoofschotels, bonengerechten, roerbakgerechten, etc.  


Duur: 30 - 45 min. 
Ingrediënten (voor 4 personen):

Ook in van andere merken
te verkrijgen.

 • Gerookte Tofu (verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel en in grote supermarkten);
 • Liquid Smoke en paprikapoeder of Pimento (als je dit niet hebt kun je ook eens echte BBQ-saus gebruiken, hierin wordt ook vaak liquid smoke gebruikt);
 • 2 el. olie;
 • 2 grote bieten;
 • 2 grote uien;
 • 600 gram geschilde aardappelen in stukken gesneden;
 • half kopje melk;
 • snufje nootmuskaat;
 • zout;
 • kant en klaar jus. 
Bereidingswijze:
 1. Kook de aardappelen gaar.
 2. Rasp intussen de biet en kook dit ongeveer 5 minuten.
 3. Snipper een uitje fijn (snijd een paar ringen ter garnering als je dit wilt);
 4. Fruit de uien en giet intussen de bietjes af.
 5. Voeg de gefruite ui bij de bietjes in een pan met gesloten deksel zodat het warm blijft. (houd de ringen apart voor de garnering).
 6. Snijd de gerookte tofu in  fijne reepjes en bak deze in de hete olie knapperig. Voeg direct met de tofu een eetlepel liquid smoke toe en een snufje paprikapoeder of kies voor een theelepeltje pimento.
 7. Giet de aardappelen af en stamp deze fijn met een snufje nootmuskaat en eventueel wat zout naar smaak.
 8. Warm de melk even op en roer deze door de aardappelpuree.  
 9. Roer er vervolgens het ui/bietmengsel doorheen. 
 10. Warm de jus op.
 11. Schep de stamppot op de borden en garneer met uienringen, 'spekjes'  en jus. 
Lekker Hollandse pot!! Kook jij met mij mee? Eet Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten