dinsdag 19 juni 2012

Aardappel-anders schotel

Heel slim: ik vergat de aardappel-anders-saus!
Deze goot ik er later nog overheen.

Vroeger in was de ‘aadappel-anders-schotel’ binnen ons gezin HOT! Ik geloof dat mijn moeder dit recept ooit eens uit een tijdschriftje heeft gehaald in de tijd dat de pot saus, dat ‘aardappel-anders’ heette, werd gepromoot. Kent u de reclame nog: http://www.youtube.com/watch?v=QbNyIrx2mbM.?  De schotel viel bij ons als kind vroeger erg in de smaak.
Inmiddels is het in mijn beleving lang niet zo ‘hot’ meer (hoewel ik niet over statistieken beschik) en moet je goed zoeken om het product in de supermarkt te vinden. De potten zijn vol goede hoop wel op ooghoogte gezet maar ik vraag me af wat de verkoopcijfers doen.
Toen ik later in verschillende gezinsvervangende huizen werkte heb ik ook daar de schotel geïntroduceerd. Overal waren bewoners gek op de schotel. Achteraf vraag ik mij zelfs af of ze mij wel zo leuk vonden of het feit dat ik altijd deze schotel kookte als ik weer eens een inval dienst draaide. Hoe dan ook, het werd hoog tijd om de schotel weer eens uit de oude doos te halen.
Soms als je nostalgische herinneringen hebt aan een maaltijd valt het vies tegen als je de nostalgie probeert te herbeleven. In dit geval pakte de poging gunstig uit. Ik denk dat ik wel 10 keer tijdens het eten heb gezegd, ‘mmmm’ of ‘ooohhhh wat lekker he?’ of ‘vinden jullie het ook zo lekker?’.  Ik was duidelijk een tikkie enthousiaster dan mijn tafelgenoten hoewel hij de schotel zeker ook kon waarderen.
Hoewel aardappel-anders niet bepaald een product is wat ik nu zonder deze nostalgie zou gebruiken weet ik zeker dat de schotel bij velen in de smaak zal vallen. Het is een makkelijke maaltijd die vooraf klaargemaakt kan worden. Ook restjes van de schotel zijn eenvoudig weer op te warmen in de oven zonder verlies van kwaliteit. Lekkere, makkelijke, doordeweekse maaltijd!
Duur: 45 minuten (met 30 minuten oventijd).
Ingrediënten (voor 4 personen):
·         1 kopje melk;
·         1 pot aardappel anders tuinkruiden;
·         2 x een prei in ringen gesneden;
·         1 zak rösti;
·         3 vleestomaten;
·         Scheutje olie;
·         Zakje geraspte oude kaas;
·         1 pakje vega-gehakt.
Bereidingswijze:
1.       Verwarm de oven voor op 200 graden.
2.       Vet een ovenschaal in.
3.       Meng de aardappel anders met de melk in een kom en roer het even door.

4.       Bak de rösti in de koekenpan of wok op in een scheutje olie tot het goudkleurig wordt (ongeveer 5 minuten) en schep het vervolgens in de ovenschaal.

5.       Bak vervolgens in deze pan de prei-ringen totdat deze beginnen te slinken (ongeveer 5 minuten) en schep het vervolgens in de ovenschaal.

Laagje voor laagje...


6.       Verdeel de helft van het aardappel-anders mengel over de rösti en prei.
7.       Verdeel hier over de vega-gehakt en vervolgens de tomaat in plakken gesneden.

8.       Verdeel de rest van het aardappel-anders mengel over de schotel en sluit af met de geraspte kaas.

9.       Zet de schotel een half uur in de oven. Is de  bovenkant dan nog niet bruin, zet de gril even aan!


Tips:
·         Je kunt de melk even schudden in de lege pot met deksel zodat je alle restjes meeneemt.
·         Eet je liever geen kaas? Deze kun je gemakkelijk weglaten. Hierdoor wordt de schotel ook slanker.
 

Door mijn blundertje geen knapperig kaas-korstje,
maar dit was ook lekker!

EET SMAKELIJK, KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE?