maandag 2 januari 2012

Buffetgerecht: Samosa's



En Samosa is een Indiaase snack en is vegetarisch erg lekker en heeft veel smaak door de specerijen. Eigenlijk is en een soort groentenpastei welke je op vele manieren kunt bereiden. Op het internet zijn vele recepten te vinden (bijvoorbeeld: http://veggieloggie.wordpress.com/2009/04/22/samosa%C2%B4s/). Je kunt dus ook even rondkijken op internet en het recept pakken die jou het meeste aanspreekt. Onderstaande recept is een simpele variant maar erg smaakvol. Ik heb voor het gemak gebruik gemaakt van bladerdeeg, je kunt ook zelf het deeg maken. Ook filodeeg wordt wel gebruikt.
Een ander voordeel van bladerdeeg is dat je het gerecht in de oven kunt bereiden waar traditionele samosa's gefrituurd worden. Ook lekker natuurlijk maar juist bij het voorbereiden van een buffetje vindt ik het niet altijd prettig om veel te moeten frituren (en zodoende heen en weer te lopen naar de schuur).
Bij de toko kun je gemakkelijke pastei-makers kopen. Vaak worden ze in een setje van 3 maten verkocht. Het is neit noodzakelijk om te hebben maar wel erg gemakkelijk en het levert prachtige samosa's op.


Duur: 45 minuten
Ingredienten:
  • bakolie;
  • 1 tl. komijn(djinten) en evntueel komijnzaad (1 tl.);
  • 2à 3 cm verse fijngesneden gember;
  • 3 tenen geperste knoflook;
  • 2 fijngesn pepertjes;
  • 1 eetl. garam masala;
  • 1 tl. geelwortel(kurkuma);
  • 2 grote aardappels; gekookt en in blokjes;
  • 5 eetl. diepvries doperwten;
  • gesnipperde ui;
  • 1 zakje verse koriander gesneden;
  • 10 vellen bladerdeeg;
  • 1 ei;
  • zout.

Bereidingswijze:
  1. Fruit de ui en de knoflook samen met de specerijen (behalve de koriander;
  2. Voeg de aardappelblokjes toe en bak deze in 5. min bruin, breng het op smaak met zout;
  3. Laat het mengsel in de pan afkoelen en roer er daarna nog de doperwten en de verse koriander doorheen.
  4. Rol terwijl het mengsel afkoeld de bladerdeeg plakjes ietsje uit met wat bloem zodat deze in de pastei-maker passen. (heb je deze niet dan hoef je het deeg niet per se uit te rollen);
  5. Splits een ei.
  6. Vul de pasteitjes en druk de randen goed aan (je kunt er eventueel wat eiwit tussendoen om het goed te laten plakken).
  7. Betreik de samosa's met ei-geel waardoor je wat kerrie hebt geklopt;
  8. Vak de de samosa's in de oven goudbruin (duur is zeer afhankelijk van de oven, vaak ongeveer 20 minuten).
Tips:
  • Serveer met mangochutney of knoflooksaus (3 dl. magere milde yoghurt of kwark mengen met 1 eetl. mayo en 3 tenen knoflook, peper, aromat).
  • De samosa's laten zich gemakkelijk invriezen. Dat maakt het buffet voorbereiden helemaal makkelijk. Even op de bakplaat en je hoeft alleen de oven nog maar aan te zetten.
EET SMAKELIJK! KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?