vrijdag 6 april 2012

Plantaardig broodbeleg: Noten-linzen spread


Ik hou van hartig...ook op mijn brood. Voor mijn geen jam, pasta of fruithagel. Dus...ik at kaas. Maar...het eten van kaas is net zo milieubelastend als het eten van vlees, of in ieder geval is het niet erg goed voor onze aarde (voor het geval ik in discussie kom met de onderzoekers onder mijn lezers :-)). Laat dit nou net de reden zijn dat ik vegetarisch ben geworden. Kaas kan ik nog niet helemaal laten staan....maar ik vond wel dat ik een stap in de goede richting zou zetten als ik een alternatief vond voor op het brood. Sinds ik dit idee heb eet ik brood met pindakaas en komkommer. Soms als ik tijd heb een broodje met paprika-spread en gegrilde groenten. Soms hoummous. Erg lekker maar wat afwisseling zou ik nu toch wel op prijs stellen. Daar begon mijn zoektocht naar een plantaardige spread...helemaal niet zo makkelijk. Ik zag er ook wel een klein beetje tegen op want ik was bang voor allerlei alternatieve brouwseltjes die het allemaal net niet zijn (maar die ik dan wel weer moest opeten van mijzelf). Maar echt waar, mijn allereerste brouwsel is goddelijk en zelfs lekkerder dan kaas. Plantaardig, een goede vleesvervanger, lekker met verse (gegrilde) groenten of rauwkost op het brood. Hij komt uit het boek 'vegetarisch, verukkelijk en gezond' maar is zoals jullie inmiddels van mij gewend zijn een heel klein beetje aangepast.

Alleen maar voordelen? Ja behalve dan dat ik voorlopig even niet gemotiveerd ben verder op zoek te gaan. Dit is voorlopig HOT!


Duur: 30 minuten
Ingredienten:
  • olie om in te bakken;
  • 1 gesnipperde ui;
  • 90 gram rode linzen;
  • 3 dl. groentenbouillon;
  • 60 gr. gepelde amandelen;
  • 60 gr. pijnboompitten;
  • 1/2 tl. korianderpoeder;
  • 1/2 tl. gemalen komijn;
  • 1 cm. verse gemberwortel;
  • 1 tl. tahin;
  • hand vol verse korander;
  • zout en peper.
Bereidingswijze:
  1. Fruit de ui;
  2. Voeg de linzen en de bouillon toe en laat het geheel 30 minuten pruttelen waarvan de laatste 15 minuten zonder deksel zodat het wat indikt. Roer wel regelmatig want het kan wat aankoeken. Een klein beetje vocht over houden is niet erg. Je zal zien dat het mengsel indikt bij het afkoelen.
  3. Rooster in een andere pan de amandelen en pijnboompitten goudbruin.
  4. Meng in de keukenmachine: linzen, amandelen, pijnboompitten en overige ingredienten. Breng op smaak met peper en zout.
Tips:
  • vervang eventueel de amandelen voor pinda's;
  • je kunt ook andere linzen of bonen gebruiken, deze hebben wel een langere kooktijd;
  • gebruik de spread eens als dip bij groenten of nacho's.
  • ik test nu of de spread de zelfde kwaliteit heeft na invriezen, dit zou helemaal fantastisch zijn. Zo heb je altijd verse spread op voorraad met slechts een half uurtje werk. Wordt vervolgd.

                   EET SMAKELIJK, KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE?