zondag 21 oktober 2012

Hemelse salade met geroosterde bietjes



Het is inmiddels vollop herfst, toch was het deze week 24 graden en vierden wij onze herfstvakantie in het bos (lees: geen wind). Er werden zelfs weer korte mouwen gedragen! Daarom nog voor één keer een lekkere vrolijke salade die ook heel goed op een regenachtige herfstdag gegeten kan worden hoor. De combinatie van deze smaken is heerlijk.

Duur: 1 uur inclusief oventijd
Ingredienten per bord sla:

  • Een flinke hand sla;
  • een stuk of 10 druiven, doormidden gesneden;
  • wat brokken blauwe kaas;
  • een handje vol gerookte amandelen;
  • 1 biet;
  • 1 ui;
  • een theelepel honing;
  • peper en zout;
  • een theelepel basalmicoazijn;
  • olijfolie;
  • 1 teen knoflook;
  • verse of gedroogde tijm
  • verse of gedroogde oregano;
  • een zoetige dressing naar keuze (frambozendressing, honing-thijmdressing of bijvoorbeeld de dressing zoals in dit recept:  warme zoete tomatendressing).
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de biet en snijd het in kleine partjes (hoe kleiner hoe minder lang de gaartijd).
  3. Meng de bietjes met een scheut olijfolie, een geperste teen knolook, een grof gehakte uit de tijm, de oregano, peper, zout, honing en basalmicoazijn.
  4. leg de bietjes op een ovenplaat of in een ovenschaal en rooster ze in de oven. De oventijd is zeer afhankelijk van de grootte van de bietjes en het soort bietjes. De minimale roostertijd is 25 minuten, in mijn geval duurde het wel een uur. Controleer regelmatig. De bietjes moeten gaar worden (controleer met een vorkje) en lekker bruin roosteren. Laat de bietjes afkoelen. Indien wel gaar maar niet bruin: even de gril aanzetten.
  5. Maak het bord op met sla en garneer hierover: de bietjes, de kaas, de druifjes, de amandelen en de dressing.
Tips:
  • Maak de geroosterde bietjes van te voren en zet ze in de koelkast. In dat geval serveer je deze salade in 5 minuutjes! Ook lekker tussen brood of als bijgerecht.
  • Expirimenteer eens met sinasappelschil bij de bietjes.

EET SMAKELIJK! KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?