vrijdag 23 september 2011

Melanzane alla parmigiana a la Jamie Oliver

Gisteren was ik jarig en nodigde iedereen uit een hapje mee te eten. Ik maakte dit recept woensdag al. Gisteren alleen nog even de oven in en de pasta opzetten, zo stond ik niet de hele avond in de keuken en aten er toch ruim 15 mensen mee! Ook met dit recept maak ik altijd meerdere kleine ovenschotels. Iedere schotel die de oven niet haalt kan ingevroren worden om zo later nog eens heel gemakkelijk heerlijk vers te eten. Het recept is van Jamie Oliver maar ik heb er enkele kleine wijzigingen in aangebracht.

Duur: 30 min + 30 min oventijd.
Ingrediënten:
  • 3 grote aubergines;
  • Olijfolie;
  • 4 tenen knoflook;
  • 3 tl. gedroogde oregano;
  • verse basilicum; 
  • 2 blokken gepelde tomaten a 400 gr.;
  • zout;
  • peper;
  • 1 stuk Parmezaanse kaas geraspt;
  • 2 handen vers broodkruim;
  • verse oregano (alleen de blaadjes);
  • 300 ml. groentenbouillon.

Bereiding:
  • Haal de steeltjes van de aubergines en snijd ze in plakken van 1/2 cm. dik. en bestrijk ze eerst met bouillon, dan met olie en bestrooi ze vervolgens met zout (deze ingredienten zorgen ervoor dat de aubergines zacht blijven tijdens het grillen);
  • Laat de grillpan goed heet worden en bak de aubergines aan twee kanten kort aan. Laat ze niet 'droog / taai' worden door te lang grillen op hoge temperatuur. 
  • Maak ondertussen de saus door een gesnipperde ui, de geperste knoflook en gedroogde oregano in olijfolie te bakken. Als de ui zacht en glazig is kun je de blikken tomaat toevoegen. Laat de saus een kwartiertje in koken en breng op smaak met peper en zout. Voeg op het laatst een grote hand gehakte basilicum toe.
  • Bedek een schaal met een dun laagje saus, dan aubergines, geraspte Parmezaanse kaas, en ga zo door. Eindig met een laagje saus en geraspte Parmezaanse kaas. Hussel het broodkruim emet de gehakte oregano en olijfolie en strooi dit op de kaas. 
  • Zet de ovenschaal een half uur in de oven op 200 graden. De laatste 5 minuutjes op de gril. Kook in de tussentijd de pasta zodat je direct kunt serveren.

Tips:
  • Geen grillpan? Gebruik de BBQ of een gewone koekenpan;
  • Broodkruim krijg je gemakkelijk door twee dagen van te voren de kapjes van het brood apart te leggen en te laten indrogen. 
  • De verse kruiden kun je eventueel vervangen voor gedroogde kruiden of vrieskuiden. 
  • Je kunt op het eind ook mozzarella toevoegen voor het broodkruim.
  • Wissel eens af met courgette en of venkel.
  • Je kunt ook verse tomaten gebruiken als het daar het seizoen voor is. Prik de tomaten in en leg ze ongeveer 40 sec. in kokend water. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, leg ze 30 sec. in een kom koud water en trek het vel er daarna af. Knijp voorzichtig de pitjes er uit en snijd het vruchtvlees in stukken. 
Bijzondere Londense cocktail! 
Bij een feestje hoort een lekker drankje. En ja ook drankjes zijn vaak vegetarisch en zo ook deze. Toch wil ik jullie deze cocktailtip meegeven.  Mijn broertje nam PIMM'S uit Londen mee. Verkrijgbaar in de betere slijterijen. Hiermee kan je een heerlijke cocktail maken waarop we direct een spannend en geslaagd ingrediënt toevoegde: Spaanse peper!
Mix 1 deel PIMM’S op 2 of 3 delen 7 up. Voeg toe: ijs, komkommerlinten, limoenschijfjes, handje vol vers rood fruit (aardbeien, frambozen) en een paar plakjes Spaanse peper. Mixen maar!

EET (EN DRINK) SMAKELIJK! KOOK JE MET MIJ MEE?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen