donderdag 3 november 2011

Rodekoolloempiaatjes met kastanjes en kruidkoek
Weer eens wat anders dan anders met rode kool, heel wat anders! Ik schreef al eerder dat ik een rode kool had gekregen (een enorme) van mijn buren...die hem ook weer gekregen hadden maar buurman lust geen rode kool. Zo eigenwijs als ik ben heb ik toch nog wat loempia's langs gebracht want wie heeft nou rode kool geproefd in loempia's?
Ik had nog een helft van de rode kool over en zocht naar een recept die eens anders was dan anders. Ik zocht maar vond niets, en ineens kwam ik op een recept uit een oude Happinez. Zoals gebruikelijk heb ik wat kleine wijzigingen aangebracht. Ik vond het resultaat heerlijk en vooral verrassend. Niemand verwacht toch rode kool in een loempia? Daarnaast vond ik de stoofpotjes van draadjesvlees met kruidkoek altijd heerlijk. In de vegetarische keuken wordt deze smaak nauwelijks gebruikt, dit recept vormt hier een positieve uitzondering op. Het is echt een heel gemakkelijk recept, de tijd zit hem in het rollen van de loempia's. Maar ook hier geldt weer: loempia's laten zich gemakkelijk ongebakken invriezen zodat je er met gemak nog eens van kan eten of je een leuk voorgerechtje of hapje achter de hand hebt voor als je eens bezoek krijgt. Het recept is goed voor ongeveer 30 tot 40 loempia's  maar is zeer afhankelijk van de grootte van de rode kool.

In dit recept worden tamme kastanjes gebruikt. Omdat deze in onze Nederlandse keuken niet zo vaak wordt gebruikt is wat informatie op zijn plaats. Ze zijn nu vers verkrijgbaar bij de groenteboer. Tamme kastanjes kun je ook zelf vinden maar daarvoor is het eigenlijk net te laat.  Rauw hebben ze wat van beukennootjes en ze behoren dan ook tot de zelfde familie. Tamme kastanjes zijn noten, de meeste noten zijn echte ′vetbommen′, al gaat het gelukkig wel om gezonde omega-3 vetzuren. Tamme kastanjes vormen hierop een uitzondering : ze bevatten 20% minder vet dan bijvoorbeeld hazelnoten of walnoten, en maar half zoveel calorieën als de doorsneenoot. Ze zijn wel rijk aan samengestelde koolhydraten, vezels en vitamines van de B-groep.
Volgens recente onderzoeken zouden kastanjes ook stoffen bevatten die als een natuurlijk antibioticum werken. De actieve stof aescine in de kastanjenoot heeft ontstekingswerende eigenschappen en vergroot de weerstand van de bloedvaten. De tannines hebben een bloedvatversterkende werking en de flavonoiden gaan ontstekingen tegen. De combinatie van al deze werkzame eigenschappen maakt de kastanje tot een uitstekend middel tegen aderklachten, zoals spataders, aderontsteking of een slechte doorbloeding.

En laat rode kool nou ook een antibiotische werking hebben (naast vitamines, A, B en C). Door al die voedingsstoffen heeft rode kool een hoge voedingswaarde. Bovendien brengt rode kool balans in het zenuwstelsel. Door het regelmatig consumeren van rode kool verbetert de gelaatskleur en stimuleert en verbetert het de groei. Daarbij zorgt kalium voor een verbetering van de darmwerking en worden de ingewanden ontsmet. De cellulose die aanwezig is, heeft een positieve werking op de bloedsomloop en op de darmen. De zwavel vermindert de kans op eczeem (doordat het de talgklieren in de huid aanpakt). Als laatste is de combinatie van calcium en fosfor goed voor onze botten.

Nou....als dat geen gezonde loempia's zijn!!!???

Duur: 25 min (zonder rollen van loempia's omdat dit heel erg afhangt van jouw snelheid en de hoeveelheid).


Ingrediënten: 
 • halve rode kool;
 • 2 rode uien;
 • 100 gram tamme kastanjes (niet eng, gewoon bij de groenteboer verkrijgbaar in de herfst);
 • 1 eetlepel sambal badjak;
 • 3 eetlepels sojasaus;
 • snufje zout;
 • 1/2 theelepel kardemompoeder;
 • pak loempiavellen (verkrijgbaar in de grotere supermarkten in de stad, bij toko's en bij marokkaanse of turkse winkels)
 • 1/2 bosje koriander;
 • 100 gram geraspte boeren oude kaas;
 • 3 plakken kruidkoek (variant op ontbijtkoek);
 • theelepel geraspte (biologische) citroenschil;
 • olie om in te frituren;
 • 2 eiwitten;
 • theelepel 5 spices;
 • sojasaus, chilisaus en/of satesaus om in te dippen.
Bereidingswijze
 1. Zet met een schilmesje een kruisje in de schil van de kastanje's (in het puntje). 
 2. Kook de kastanjes 15 minuten en zet ze daarna even ik koud water zodat ze snel afkoelen. 
 3. In de tussentijd hak je de rode kool in kleine stukjes in de keukenmachine (of hakmollen). 
 4. Schep de rode kool over in een grote kom. 
 5. Rasp de kaas en doe dit er bij. 
 6. Als de kastanjes afgekoeld zijn haal de het schilletje er gemakkelijk met een mesje af. Doe ze vervolgens in de keukenmachine samen met de kruidkoek, zout, kruiden (incl. koriander), sambal, sojasaus, citroenschil en de ui. hak dit fijn en roer dit door de rode kool 
 7. Loempia's worden ook wel diagonaal gerold, ik vind recht mooier. Expirimenteer zelf een beetje en bekijk eventueel filmpjes op youtube.
  Leg een loempiavel recht op het werkvlak en bestrijk de linker en rechterkant van boven naar beneden met eiwit met behulp van een kwastje. Leg nu 2 eetlepels van het mengsel van links naar rechts maar houdt een stukje vrij van de zijkanten. Leg het mengsel iets onder het midden. Sla de zijkanten nu naar binnen (deze had je met eiwit ingesmeerd waardoor ze nu vastplakken) Rol het nu strak op en plak de loempia vast door ook langs de bovenste kant wat eiwit te smeren. Als je er eenmaal handigheid in hebt is het niet moeilijk. 
 8. Bak de loempia's in de olie en serveer met saus naar keuze!
Tips:
 • Leg een theedoek bij de hand om tussentijds je handen af te vegen, je rolt de loempia's mooier met schone handen. 
 • Zorg ervoor dat het werkvlak droog blijft. Als de loempia's te plakkerig worden dan kunnen ze kapot gaan bij het bakken. 
 • Ongebakken loempia's op een bord stapelen kun je het beste doen met wat folie er tussen (of een nieuw bord gebruiken) anders kunnen de loempia's aan elkaar plakken. 
 • Ook voor veganisten geschikt: laat de kaas weg of vervang voor soja-kaas. Vervang het ei-wit door een papje van bloem en water. 
EET SMAKELIJK!! KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?

1 opmerking:

 1. Dat is inderdaad eens wat anders. Ik vind het leuk om met loempia's te experimenteren, je kan er zo veel verschillende dingen mee doen!
  Dit klinkt echt heel lekker.

  BeantwoordenVerwijderen