dinsdag 8 november 2011

Portobello, pasta met notenchampignonsaus en Baileys trifle na

Dit is een leuk en gemakkelijk 3 gangenmenu. Alle gerechtjes zijn gemakkelijk te maken en op het koken van de pasta kun je alles vooraf klaar maken. De noten vormen een goede vleesvervanger en geven de saus een dikke structuur. De smaak van de walnoten komt niet sterk naar voren dus ook dit is weer een geschikt gerecht voor hen die geen noten lusten. Ik gebruik verse kant en klaar pasta. Misschien zou je verwachten dat ik de pasta zelf maak. Ook lekker maar ik heb besloten het niet meer te doen. Het kost veel tijd en ik vind het resultaat vaak niet lekkerder dan de verse pasta van AH. Maar als je dit wel wilt, kijk dan bij de tips. 


Ik beschrijf de gerechtjes stuk voor stuk. Natuurlijk kun je ze ook los van elkaar maken. Het voorgerecht en het hoofdgerecht waren voor mij bekende gerechten. Het toetje was nieuw voor mij en ik vond het een leuk gerechtje om te onthouden. Echt makkelijk, snel klaar, feestelijk en heerlijk! 


VOORAFJE: PORTOBELLO UIT DE OVEN

Duur: 5 minuten (exclusief 30 min. oventijd)
Ingrediënten:
  • 4 portobello's (grote kastanjechampignons. Verkrijgbaar bij de supermarkt en groenteteler);
  • scheut olijfolie,
  • 6 tenen knoflook;
  • 1 potje groene pesto;
  • hand vol pijnboompitten;
  • peper en zout;
  • mozzarella.
Bereidingswijze:
  1. Knijp de tenen knoflook uit in een schaaltje. Doe hierbij een laagje olijfolie en laat dit even trekken.
  2. Strooi peper en zout over de portobello's en verdeel daarna de olie over de portobello's. 
  3. Verdeel vervolgens de pesto over de portobello's.
  4. Dek de portobello's af met een plak mozzarella en pijnboompitjes. 
  5. Ze de portobello's in een ovenschaal en ongeveer 30 min. in de oven op 200 graden.
Tips:
  • Je kunt hier eindeloos mee afwisselen. Div. soorten kaas, groentenvullingen, rode pesto, zongedroogde tomaat, etc. Google eens, je komt van alles tegen!

VERSE PASTA MET NOTEN-CHAMPIGNONSAUS

Duur: 20 minuten
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
  1. Doe de walnoten (op een handje na) in de hakmolen zodat dit fijn wordt. 
  2. Verwarm de olie op het vuur en voeg eerst de knoflook, de oregano en dan de gehakte walnoten toe. Rooster de walnoten in 2 tot 3 minuten. 
  3. Zet vast een pan met ruim water op het vuur. 
  4. Voeg de boursin toe, als het warm is voeg je vervolgens paddenstoelenragout toe. 
  5. Het is nu een vrij dik geheel. Verdun dit door beetje bij beetje wijn toe te voegen. Verdun de saus totdat de saus de dikte heeft die jij wenst. 
  6. Rooster het achter gehouden handje walnoten
  7. Draai het vuur van de saus even uit (want hij dikt zeer snel in) en kook de pasta in 3 minuten gaar. 
  8. Terwijl je de pasta afgiet en op de borden legt kun je de saus zachtjes opwarmen. (het kan zijn dat je nog wat wijn moet toevoegen). 
  9. Schep de saus op de pasta en garneer met kaas, geroosterde walnoten en verse basilicum. 
Tips:
  • Ik noem 300 ml. wijn omdat dat is wat ik gebruikte. Houd wat meer achter de hand voor het geval de saus te veel indikt of je de saus minder dik wilt hebben. 
  • Zoals aangegeven kun je ook zelf pasta maken. Dit kan ook gemakkelijk plantaardig (zonder ei), recept kun je via google zo vinden. Als je er voor kiest dit te doen dan raad ik je aan de ragout te gebruiken voor de vulling en de notensaus alleen notensaus te houden. Voeg dan aan de saus nog wel wat peper en zout of bouillon toe en eventueel wat extra knoflook. 

TRIFLE MET APPEL EN BAILEYS
Slechte foto, wel lekker :-)


Duur: 20 minuten
Ingrediënten:
  • 4 stevige appels;
  • 3 plakken cake;
  • 125 ml. slagroom;
  • 125 ml. mascarpone;
  • mespunt kaneel;
  • 5 eetlepes suiker;
  • 1 zakje klop fix;
  • 1 zekje vanillesuiker;
  • Baileys of Irish Cream (verkrijgbaar bij o.a. C1000 en veel goedkoper);
Bereiding:
  1. Schil de appel en snijd ze in fijne blokjes. Doe deze in een steelpannetje met de kaneel en de suiker en een klein scheutje water, zet dit op het vuur en draai deze laag als het kookt (wel de deksel van de pan er op laten).
  2. Snijd intussen de cake in blokjes en verdeel deze over een schaal (of individuele schaaltjes). Besprenkel dit met de Baileys. 
  3. Klopt de mascerpone, slagroom, klop fix en vanillesuiker stevig. Voeg een flinke scheut Bailey toe en mix dit even mee. Proef het even. Je mag de Baileys er licht doorheen proeven, proef je dit niet voeg dan nog een scheutje toe (het moet natuurlijk wel stevig blijven, houd daar rekening mee).
  4. Het appelmengel moet na een minuut of 10 koken wel zacht zijn. Haal de deksel van de pan en roer het goed door. Het mag niet meer te vochtig zijn. Is dit wel het geval laat het dan even op wat hoger vuur zonder deksel koken maar blijf dan wel goed roeren om aanbranden te voorkomen. Dit resulteert in een appelcompote. Dit moet even afkoelen voordat je verder kunt. Ik deed dit door het even buiten te zetten en af en toe te roeren, dit kan natuurlijk ook in de vriezer hoewel dat wat minder energievriendelijk is. Geduld is overigens het gemakkelijkst :-). Vervolgens roer je ook door de appelcompote een scheut baileys. Verdeel de appel over de cake en verdeel hier vervolgens de room over. 
  5. Bewaar het afgedekt in de koelkast. Je kunt voor het serveren eventueel cacao, chocoladeschaafsel, instant koffie, etc. over het geheel strooien ter garnering. 
EET SMAKELIJK! KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?







Geen opmerkingen:

Een reactie posten