donderdag 23 augustus 2012

Pruimencake






Regelmatig maak ik deze cake op verjaardagen en eigenlijk valt hij altijd in de smaak. Het is een simpel maar origineel recept. Ooit heb ik hem zelf bedacht dus origineel dat ben je in ieder geval met deze cake. Daarnaast bevat deze cake ook nog eens heel veel vezels waardoor de cake een positief effect heeft op de darmwerking. En wist je dat uit recent onderzoek blijkt dat 1 pruim net zo veel anti-oxidanten in zich heeft dan een hand vol blauwe bessen (die al bekend staat om zijn hoge hoeveelheid anti-oxidanten)? Bovendien bevatten pruimen ook erg veel vitamine C en D. Dat maakt deze cake toch wel een beetje verantwoord...vindt je niet?

Duur: 30 minuten (+90 minuten baktijd)
Ingredienten:
  • 1 zakje gedroogde pruimen zonder pit van 370 gram;
  • 6 eetlepels kaneel;
  • 200 ml. Kirsh of Spa kersen (zonder prik);
  • 150 gram rozijnen;
  • 2 zakjes vanillesuiker;
  • snufje zout;
  • 250 gram boter op kamertemperatuur;
  • olie of boter om het bakblik mee in te vetten;
  • 250 gram rietsuiker + een paar eetlepels suiker;
  • eventueel verse pruimen, gehalveerd en ontpit;
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met bakpoeder);
  • 3 eetlepels rode jam naar keuze;
  • 5 eieren op kamertemperatuur.


Bereidingswijze:
  1. Doe de puimen uit het zakje in een pannetje met de Krirsh en 3 flinke eetlepels kaneel. Verwarm het geheel maar laat het niet koken. Roer regelmatig om ook daarna bij het afkoelen.
  2. Vet de bakvorm in en vul het met een paar eetlepels suiker en verdeel dit over het vet zodat het bakblik bedekt is met suiker. Indien je gebruik maakt van verse pruimen dan kun je deze met de open kant naar beneden op het bakblik leggen.
  3. Meng met een garde of mixer de suiker, vanillesuiker en de boter samen met een snufje zout en nog eens 3 flinke eetlepels kaneel.
  4. Roer hierdoor vervolgens met een metalen lepel de meel door. (let op: niet met de mixer, dit komt de luchtigheid van de cake niet ten goede).
  5. Pureer het pruimenmengsel met een staafmixer tot een compacte brij. Schep dit mengsel samen met de (niet gewelde) rozijnen door het cakebeslag.
  6. Schep het beslag in de vorm en zet het 90 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Controleer de cake vanaf 60 minuten. Indien hij te bruin wordt kun je hem afdekken met aluminiumfolie. Kijk of de cake gaar is door er een sateprikker in te steken. Als deze droog blijft is de cake gaar.
  7. Als de cake is afgekoeld kun je de jam met een eetlepel water opwarmen. Bestrijk de cake met dit mengsel en laat het afkoelen. 


Tips:
  • Doordat de cake wat nattig is van zichzelf is een hele hoge vorm (zoals een cakeblik) niet aan te raden. Gebruik bijvoorbeeld een taartvorm of een vierkant blik waardoor e.a. wat later komt.
  • Voer stap 1 al een dag of een paar uur van te voren uit, dan kunnen de smaken lekker intrekken!
  • Lekker met een schepje vers geslagen slagroom en een snufje kaneel. 
  • Deze cake is op kamertemperatuur het lekkerst. 
KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten