dinsdag 13 september 2011

Hazelnotenpasta

Hazelnoten... ze zijn er weer! Er heb ineens vele hazelaars ontdekt vlak bij mijn huis. Dus vanaf vandaag moet het hele gezin er aan geloven, iedere avond het zelfde ommetje en rapen maar! Omdat wij als gezin weinig vlees eten, eten we iedere dag wat rauwe onbewerkte noten. Deze zijn niet alleen duur maar zo blijkt, ook niet altijd fair trade. EenVandaag laat ons dit  zien: http://www.eenvandaag.nl/binnenland/36527/turkse_kinderen_werken_voor_onze_hazelnoten.

Gelukkig vind ik ieder jaar wel een plekje om hazelnoten te rapen en doen we hier vaak het hele jaar mee. Ze liggen bij ons in een schaal met een notenkraker. Hazelnoten zijn prima te bewaren en ze zijn zeer gezond!
Hazelnoten werden door Grieken en Romeinen al geprezen om hun geneeskrachtige eigenschappen, en Chinese teksten van meer dan 5000 jaar oud noemen hen heilig voedsel. Hazelnoten behoren tot de meest voedzame noten, en bevatten veel mineralen, gezonde vetten en vitamine E.

Dat je ook lekker kunt koken met hazelnoten, dat heb ik al eens uitgevonden. Deze zojuist geraapte hazelnoten moeten nog een tijdje narijpen, dus later in dit blog laat ik jullie zien hoe ik de hazelnoten toepas in warme hoofdgerechten.
Wel deel ik graag vast een leuke tip voor een gezond alternatief voor hazelnootpasta. Vooral leuk voor kleine kinderen, eerst zelf vinden, dan samen kraken en er dan ook nog eens je eigen chocopasta van maken!
Als je hazelnootpasta zelf wilt maken bevatten recepten vaak gecondenseerde en gesuikerde melk. Ik heb een variant bedacht met 100% natuurlijke ingrediënten. Het resultaat is en smaakt echt wel wat anders dan de versie uit de winkel of de zelfgemaakte met gecondenseerde melk maar mijn kinderen hebben toch liever onze natuurlijke versie.

Duur: 10 minuten 

Ingredienten:
  • honing (liefst gekocht bij een imker uit de buurt om zo de schaarse maar o zo belangrijke imkers in Nederland te steunen);
  • fair trade cacao;
  • zelf gevonden hazelnoten;

De hazelnoten vormen de basis voor de pasta, pak er dus zo veel als dat je pasta wilt. Doe de hazelnoten in de keukenmachine en maal ze zo fijn mogelijk. Doe ze in een bakje en voeg honing toe totdat je een dikte hebt die smeerbaar is. Voeg nu gezeefde cacao toe totdat het de gewenste kleur en smaak heeft. Dit kan lastig te mengen zijn (vandaar de zeef, dit scheelt iets). Maak de pasta eventueel even au bain marie warm waardoor de honing de cacao makkelijker opneemt (je kunt dit ook met een klein beetje honing en veel cacao in een apart bakje doen om dit later bij elkaar te voegen).
Giet het mengsel in een leuk potje en maak je eigen sticker!


Tips:
  • In bijna ieder park en in iedere woonwijk staan wel hazelaars. Je oog moet even vallen op de struiken of op de hazelnoten op de grond. Dit is de tijd (tot eind september) om eens goed op te letten. 
  • Plaats zelf een hazelaar in de tuin of in een stukje gemeentegrond bij het huis. Hazelaars zijn voordelig in aanschaf. Het duurt wel een aantal jaren voordat ze vruchten dragen. Kies voor een ras met grote noten, dit scheelt veel 'kraak-frustratie' (weet ik uit ervaring).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten