woensdag 9 mei 2012

Tomaten-linzensoep



Tomatensoep is bij ons favoriet want de kinderen lusten het en het is een gemakkelijke manier om er veel groenten in te krijgen. Laatst zei mijn zoontje: mama, zullen we eens tomatensoep maken? Het was 7 uur in de ochtend maar ik wilde zijn initiatief tot het eten van groenten aanjuichen. Dus om 7:05 zat hij op het aanrecht vele tomaten te snijden. We maakten eerst een basis tomatensoep. Daarnaast maakte ik een linzenstoofpotje dat ik voor de volwassenen mengde met de soep. Een heerlijke combinatie met een oosterse smaak. Als je nog iets over houdt van het linzenstoofpotje dan kun je dit gemakkelijk eens bij de rijst serveren, zo sla je twee vliegen in 1 klap! Voor de kinderen kun je eventeel wat basissoep in een pannetje apart houden. Hoewel een aantal toegevoegde linzen wel goed zou zijn als vleesvervanger.


Duur: 1 uur
Ingrediënten:
·         750 g tomaten;
·         4 teentjes knoflook;
·         2  uien;
·         1 el olijfolie;
·         500 ml groentebouillon;
·         2 laurierblaadjes;
·         1 stukje foelie;
·         zout;
·         versgemalen peper;
·         3 takjes bladselderij;
·         90 gram linzen;
·         1 aubergine in blokjes;
·         2 aardappels in blokjes.;
·         1 afgestreken tl. Korianderpoeder;
·         1 tl. karwijzaad;
·         1 afgestreken tl. komijnzaad.

Bereidingswijze:
·         Pel en snijd 4 tenen knoflook en 1 ui en fruit deze aan. Bak de reepjes aubergine
     mee. Voeg vervolgens de linzen, de aardappel en een klein laagje water toe.
·         Breng de linzen op smaak met de kruiden en laat het geheel ongeveer 20 minuten
     koken.
·         Snijd intussen de tomaten in stukjes.
·          Pel en snijd vier teentjes knoflook en een ui.
·         Verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook op halfhoog vuur. Voeg de
     tomaten toe en verhit al roerend circa 3 minuten op hoog vuur.
·          Schenk de bouillon in de pan en voeg de laurier en foelie toe (doe de foelie
      eventueel in een thee-ei zodat je deze later weer gemakkelijk kunt verwijderen).
      Laat de soep circa 25 minuten koken.
·         Verwijder de laurier en foelie en pureer de soep. Voeg het linzenmengsel toe en
     breng op smaak met zout en peper.

Tip: voeg indien wenselijk op het einde van de kooktijd nog wat vermicelli toe. Ook lekker
met (Surinaamse) tomatensamba welke te koop is in de tokol!

EET SMAKELIJK! KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten