dinsdag 8 mei 2012

Worteltjestaart



Er was eens een konijn en die ging naar de bakker. Hij vroeg: bakker heeft u worteltjes taart??? Nee zegt de bakker en sipjes ging het konijn naar huis. De volgende dag ging het konijn weer naar de bakker bakker: heeft u worteltjes taart?? Nee zegt de bakker en sipjes ging het konijn naar huis. Toen dacht de bakker ik ga worteltjes taart bakkken. En hij was twaalf uur lang bezig met worteltjes taart bakken de volgende dag kwam het konijn weer naar de bakker bakker: heeft u worteltjes taart? Ja zegt de bakker, ik heb worteltjes taart! Zegt het konijn: vies he????
DE mop waarmee ieder kind van mijn generatie de volwassenen tot in den treuren mee lastig viel. Veel mensen die worteltjestaart niet kennen trekken een vies gezicht bij het idee. Zou de mop onbewust toch wat met onze overtuigingen hebben gedaan? Gelukkig heb ik mijn omgeving na het serveren van deze heerlijke worteltjestaart kunnen laten kennis maken met de heerlijkste taart die er is.
Er zijn vele recepten voor worteltjestaart. Van het eerste recept dat ik jaren geleden probeerde ben ik nooit meer afgeweken. Hij is namelijk perfect en zonder andere recepten te hebben uitgeprobeerd weet ik instinctief: beter dan dit wordt het niet.
Dus: op veler verzoek het recept van worteltjes taart! Uiteraard wel vegetarisch, niet veganistisch. Daar kun je mee aankomen op Moederdag!
Duur: 1.45 (inclusief 1.15 minuten oventijd)
Ingrediënten (voor een cakevorm, voor de taart op de afbeelding 3 keer onderstaande):
·         1 sinaasappel;
·         75 gr. gekraakte walnoten;
·         150 gr. boter op kamertemperatuur + iets om de bakvorm mee in te smeren;
·         150 gram rietsuiker + een kopje om de bakvorm mee te bestuiven;
·         175 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met bakpoeder);
·         1 el. Koekkruiden;
·         3 gesplitste eieren op kamertemperatuur;
·         200 gram geraspte wortel;
·         3 zakjes vanillesuiker;
·         1 eetlepel kaneel met kop;
·         Een handvol geweekte rozijnen;
·         Snufje zout.
Voor de topping:
·         1 bus poedersuiker / 250 gram;
·         200 gr. roomkaas;
·         Schil van 1 sinaasappel;
·         1 tl. Vanille essence of een zakje vanille suiker;
Bereidingswijze:
·      Verwarm de oven voor op 160 graden;
·      Vet een bakvorm in met boter en bestuif hem met suiker;
·      Rasp de schil van de sinasappel (maak eerst goed schoon, gebruik hiervoor het liefst  
      biologische). Doe dit samen met de noten in de keukenmachine en maal dit fijn;
·      Klopt de boter, de suiker, de koekkruiden, de kaneel, de vanille suiker en een snufje
  zout tot een romig mengsel.
·      Klopt de eierdooiers er vervolgens 1 voor 1 doorheen.
·      Schep het meel er doorheen, die dit met een lepel maar liever niet met de mixer.
·      Klopt het eiwit stijf (let op: gebruik metalen of glazen spullen die volkomen vetvrij
  zijn, bijvoorbeeld door ze in te wrijven met citroen) en schep hierdoor vervolgens de
  walnoten en geraspte wortel.
·      Spatel het geheel door de rest van het beslag samen met de rozijnen.
·      Doe alles in de vorm en bak het geheel 1 uur en 15 minuten. Laat de cake daarna in
  een uitgeschakelde oven 15 minuten afkoelen. Stort hem daarna voorzichtig op een
  rooster en laat hem verder afkoelen.
·      Intussen kun je de topping maken door alle ingrediënten simpelweg door elkaar te
  mixen. Je kunt deze over de taart verdelen als deze is afgekoeld.
Tips:
·     Wil je dat de topping meer opstijft? Meng er dan 30 gram ongezouten roomboter
 doorheen.
·      Maak (eventueel met de kinderen) eens mini worteltjes van oranje en groene
  marsepein. Leuk ter decoratie. Zoek via Google Afbeeldingen eens op ‘wortel
  marsepein’ voor inspiratie.
·      4 Kids? Maak muffins in plaats van een taart en kleur de topping eventueel met
  oranje kleurstof (te koop in de toko).

EET SMAKELIJK! KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE?

2 opmerkingen:

  1. Ik heb hem mogen proeven en hij was heerlijk!
    Hoewel ik zelf niet vegetarisch ben hoeft van mij vlees niet elke dag. Genoeg inspiratie op dit blog.

    Groetjes Jolanda (moeder van Loes)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hè wat leuk, dit blog voorziet inderdaad met zo goed in af en toe een dagje zonder vlees :-)

    BeantwoordenVerwijderen