zondag 11 september 2011

Gallo Pinto

De ingrediënten van 5-pices poeder

In 2007 maakte wij een reis door Costa Rica. En wat hebben we genoten van de gerechten bij de 'soda's'. Een soda is een soort eethuisje met simpel maar heerlijk eten. Er worden veel bonen geserveerd, laat ik daar nou toevallig gek op zijn. . .
Gallo Pinto is het nationale gerecht van Costa Rica en wordt gegeten bij ontbijt, lunch en diner. Gallo Pinto is ook gemaakt met bonen, een gezonde vleesvervanger. Diverse studies hebben aangetoond dat rasechte boneneters gemiddeld een kleinere taille en een 22 procent lagere kans op overgewicht hebben....nou als dat geen argument is :-). 
Er zijn in heel Zuid America versies op dit gerecht te vinden. Op de Antillen wordt dit gerecht bijvoorbeeld ook met kaneel gegeten, Arroz Moro. Ik heb een combinatie van deze invloeden gebruikt door 5 -spices aan het gerecht toe te voegen. Een gemengd kruid dat in de Toko verkrijgbaar is maar sinds kort ook bij alle supermarkten, gewoon bij de droge kruiden (dus geen zakje wok-mix) tussen de vertrouwde nootmuskaat en de de paprikapoeder.

Verder bevat het gerecht verse koriander, dit wordt in Costa Rica veel gebruikt. Niet iedereen houdt hiervan,  je kunt het ook weglaten of los serveren. Koriander bevordert de eetlust en is op velerlei manieren nuttig voor onze spijsvertering, het voorkomt een opgeblazen gevoel. Kijk en dat combineert dan weer goed met bonen! Koriander werkt ook vochtafdrijvend en bij verkoudheid , griep of in een periode van stress kan koriander verlichten.

In Costa Rica wordt het recept aangevuld met allerlei bijgerechten. Ik serveer deze maaltijd graag met gebakken bakbanaan, gegrilde mais en avocadosalade. 

 

Gallo Pinto

Duur: 45 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 gram gedroogde bonen (of een blik*). Traditioneel worden zwarte bonen gebruikt maar alle bonen kunnen hiervoor worden gebruikt, ik gebruikte black eyed beans omdat ik deze nog in huis had maar voor de kleur staat een andere boon leuker;
  • 2 laurierbladeren;
  • 1 theelepel chinese 5 spices ;
  • 2 teentjes knoflook, heel (geschild);
  • 1 maggieblokje of bouillonblokje;
  • zout;
  • het groene gedeelte van 2 a 3 lente uitjes;
  • 250 gram (zilvervlies) rijst (tip: Basamati zilvervliesrijst van Ekoland, verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel. Heeft de smaak van witte rijst maar is veel gezonder. De kleine ronde korrel laat zich goed bakken zoals bij dit gerecht van pas komt);
  • 3 eetlepels (olijf)olie;
  • 1 ui, fijngehakt;
  • versgemalen zwarte peper;
  • verse koriander (naar smaak);
  • 1 spaanse peper;
  • 3 kruidnagels.
     
  • 1 bakbanaan (verkrijgbaar bij grotere supermarkten, toko's, Marokkaanse en Turkse winkels, markten);
  • 2 verse of voorgekookte maiskolven (biologisch verkrijgbaar bij de supermarkt);
  • 1 avocado;
  • 2 tomaten;
  • sap van een citroen of een scheutje citroensap uit een flesje; 

Bereiden

Nog maar net 1 jaar en nu al mais!
  1. Als je bonen uit blik gebruikt kun je deze stap overslaan. Was de bonen en week ze een nacht in koud water. Spoel ze daarna en zet ze op met 1 liter vers water, de ui, het laurierblad, de kruidnagel en de knoflook. Breng langzaam aan de kook en laat ze – zonder deksel – gaar worden op een laag vuur (1 a 1,5 uur). Voeg zout toe naar smaak (niet tijdens het koken, want dat tast de vitamine B aan). Doe de bonen in een vergiet/zeef, spoel ze af met water en laat uitdruipen. 
  2. Indien je verse mais hebt laat deze dan 30 tot 45 min koken (prik met je vork en beoordeel of de mais gaar is)
  3. Kook ondertussen de rijst en laat staan tot het mooie droge rijst is. 
  4. Snijd de bakbanaan schuin in plakken.
  5. Snijd de groene gedeeltes van de lente uit schuin in dunne ringen evenals de Spaanse peper; 
  6. Maak de salade door de tomaat en de avocado te mengen en er een kwart van de lenteui en wat koriander aan toe te voegen. Breng het op smaak met wat peper en zout en eventueel een scheutje citroensap. O
  7. Verwarm de olie in een grote koekenpan/wok en bak de gehakte ui en een geperst knoflook op een middelhoog vuur.
  8. Voeg de droge kruiden en de spaanse peper direct toe en bak deze even mee.
  9. Bak ondertussen de bakbanaan in de olie. Laat deze hierna uitlekken op keukenpapier.
  10. Voeg de bonen en daarna de rijst toe als de ui glazig is. Bak totdat de rijst een beetje gebruind is, de kruiden zich goed hebben vermengd en de rijst en bonen geurig zijn. Doe er zout en peper bij naar smaak en de gehakte koriander. Bak alles snel en op hoog vuur zodat het geen natte rijst wordt. Voeg de rest van de  lenteui op het einde toe en vak deze maar 1minuut mee. Direct serveren is het lekkerst.
  11. Warm (als je voorgekookte mais hebt gekocht) de mais op in de magnetron, pan of grill ze ze even in de grillpan/-plaat. Halveer ze.
  12. Bonen zijn er in vele soorten.
  13. Serveer de rijst met bakbanaan, de mais, de salade en garneer met verse koriander.


Tips:
  • Rijst is gemakkelijker te bakken als het geheel is afgekoeld. Ik maak dit gerecht daarom vaak als ik de dag ervoor een rijstgerecht heb gegeten en gebruik de rijst dat over is voor deze maaltijd. Verder kook ik zo wie zo graag veel rijst in 1 keer en vries van wat over is bakjes rijst in. Zo tover ik snel een lekkere nasi of Gallo Pinto op tafel als ik eens restjes groenten op wil maken. Als je dan ook nog eens voorgekookte bonen hebt en voorgekookte mais dan is dit gerecht ineens in 15 minuten klaar!
  • Twijfel je tussen droge of ingeblikte bonen? Onbewerkte bonen zijn goedkoper, maar moeten eerst nog geweekt en gekookt worden voordat ze klaar zijn voor consumptie. Wel zijn ze minder milieubelastend omdat ze in grotere hoeveelheden kunnen worden getransporteerd en er minder verpakkingsmaterialen worden gebruikt. Ingeblikte bonen besparen tijd en deze zijn net zo voedzaam als de onbewerkte bonen. Let er op dat de ingeblikte bonen niet te veel zout bevatten. Zoutarme bonen in blik zijn even duur als gezouten bonen, maar bevatten tweederde minder aan zout. Door het omspoelen van de bonen in een vergiet kan zelfs nog een kwart van de hoeveelheid zout weggewassen worden.
  • Wissel de bonen die je gebruikt eens af. Alle bonen bevatten weer andere heilzame stoffen. In de supermarkt vindt je verschillende bonen maar bij een Natuurvoedingswinkel, toko of Marrokaanse of Turkse winkel vindt je ook veel soorten bonen. Op de gedroogde bonen van Ekoland (merk dat verkocht wordt bij de meeste natuurvoedingswinkels) is bovendien te lezen wat het verschil is tussen de bonen en waarom ze zo gezond zijn.  
  • Heb je gedroogde bonen gekocht of in huis maar weet je niet hoe ze te bereiden? Kijk hier voor de soorten bonen en zie of ze geweekt moeten worden en hoe lang de kooktijd is: http://www.dekooktips.com/warenkennis/peulvru/peul-koken.htm
  • Geen natuurvoedingswinkel in de buurt? Bestel eens online en sla een aantal basisingrediënten in. Leuk om mee te experimenteren! 
  • Als je nog nooit met bakbanaan hebt gewerkt dan heb je misschien de neiging om een bakbanaan met gele schil te kopen. Vaak zijn deze nog te hard. Een bakbanaan moet je enigszins kunnen indrukken en moet dus zacht zijn. Vaak gebeurd dat pas als de banaan zwarte vlekken op de schil gaat vertonen of zelfs helemaal zwart is. Dan is de banaan goed. 
  • Als je een bakbanaan te lang hebt laten liggen en de banaan is van binnen erg papperig (de schil vertoont dan zelfs wat schimmelvlekken) kan je de banaan nog steeds bakken. Om te voorkomen dat het snijden een bede wordt, snijd en bak de plakken dan met schil! Dit houdt de boek bij elkaar. Na het bakken kan je de schilletjes gemakkelijk verwijderen. Zo voorkom je dat je voedsel onnodig weggooit!
  • Ik gebruik in dit gerecht zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst is stukken gezonder dan witte rijst. Omdat we de rijst heerlijk kruiden proef je weinig verschil met witte rijst. Zoals eerder aangegeven gebruik ik erg graag Basamati Zilvervliesrijst door zijn heerlijke smaak en geur. Tot nu toe heb ik deze alleen in natuurwinkels kunnen krijgen. Zilvervliesrijst ofwel bruine rijst is de populairste soort ‘hele rijst’ van Nederland. Alleen het niet-eetbare kaf is van de korrel gehaald. Zilvervliesrijst wordt verder niet geslepen of gepolijst. Zilvervliesrijst bevat zodoende maar liefst 3,5 gram vezels per kopje t.o.v. 0,6 gram bij witte rijst.

    Kook je met mij mee? Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Deze Gallo pinto is nog beter dan die in Costa.
    Leuk die foto van Y erbij!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Na een reis door Costa Rica en Nicaragua organiseerden mijn vriend en ik een Costa Nica avond. We toonden foto's en gebruikten jouw recept om voor onze gasten gallo pinto te maken. Het was erg lekker en we kregen ook veel complimenten van de gasten. In plaats van mais serveerden wij de gallo pinto met maistortilla's. Bedankt en succes met het schrijven van je blog!

    BeantwoordenVerwijderen