zaterdag 4 augustus 2012

Courgettesoep met bruschetta'sAls je dit soort joekels in de tuin vindt dan vraagt dat om creativiteit. Nu is courgettesoep niet het meest creatieve idee met courgettes maar wel de gemakkelijkste manier om de grootste kiloknallers het eerste weg te werken. Zie dit dus als 'deel 1 van creatief met courgettes'.
Nu moet ik zeggen dat ik deze soep wel anders is dan anders....door het gebruik van honing en wijn krijgt de soep een bijzondere smaak. You like it or you hate it. Ik vond het geslaagd. Heerlijk met bruchetta's. En dat maakt deze soep heerlijk zomers met de smaak van Italië!

Liever geen alcohol? Gebruik dan een appelsap in plaats van wijn. Liever geheel veganistisch? Gebruik dan appelstroop of ahornsiroop in plaats van honing.

Duur:
30 minuten

Ingrediënten voor de soep:
- 2 flinke courgettes (ik had ongeveer 1500 gram maar dit komt niet zo nauw);
- 4 tenen knoflook;
- 1 eetlepel honing;
- 1 dl. witte wijn;
- olijfolie;
- 1 sjalotje;
- flinke hand verse basilicum;
- 4 pimentkorrels;
- Ter garnering: een Spaanse peper, italiaanse kaas naar keuze, wat blaadjes basicilum.

Voor de bruschetta’s:
- 1 ciabattabrood;
- 5 tomaten;
- een handje basilicum;
- 4 tenen knoflook;
- olijfolie.

Bereidingswijze soep:
 1. Snijd de courgette in blokjes.
 2. Verwarm een scheut olie in de pan samen met 2 tenen geperste knoflook.
 3. Bak te courgette totdat het begint te kleuren en de courgette zacht is.
 4. Zet intussen een pannetje op met ongeveer een liter water en voeg hieraan de basilicum, de pimentkorrels, een in grove stukken gesneden sjalotje en de overige tenen knoflook toe. Laat dit zachtjes koken terwijl je verder gaat met de courgette.
 5. Voeg de honing en de wijn aan het courgettemengsel toe en laat het geheel inkoken. Breng het daarna op smaak met peper en zout.
 6. Zeef nu de bouillon en breng deze vervolgens op smaak met zout en peper.
 7. Schep een lepel van de courgette in een kop en schenk hierover de bouillon. Garneer eventueel met ringetjes (gebakken) Spaanse peper, blaadjes basilicum en kaas.

Bereidingswijze bruschetta's:

 1. Snijd de tomaten in kleine stukken en vermeng deze met een flinke scheut olijfolie, in reepjes gesneden basilicum en twee geperste tenen knoflook. Breng het op smaak met peper en zout. Zet het mengsel weg in de koelkast tot gebruik.
 2. Snijd de ciabatta in schuine plakken en rooster deze in de oven, de broodrooster of een gril ijzer. 
 3. Snijd de 2 overgebleven tenen knoflook doormidden en wrijf deze over de geroosterde broodjes als ze nog warm zijn. Leg de broodjes tot gebruik op een rooster om ze aan beide kanten knapperig te laten. (let op: gebruik ze het liefst binnen een half uur om taaie broodjes te voorkomen). 
 4. Serveer de broodjes met het tomatenmengsel.

Tips:
 • Zowel de courgettes als de bouillon kun je gemakkelijk vooraf bereiden. Even opwarmen voor gebruik.
 • Ook het tomatenmengsel van de bruchetta's kun je vooraf maken hoewel ik wel aanraad dit op de zelfde dag te gebruiken omdat e.a. anders wat papperig kan worden.
 • De soep kun je ook mengen met een staafmixer.
 • Wijn en honing toch te eng? Maak dan een soep met ui, knoflook, een potje groene pesto en verse basilicum. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten