dinsdag 14 augustus 2012

Tuinbonen in roomsaus met gebakken aardappeltjes


Na onze vakantie stonden er in de moestuin aardig wat tuinbonen. Een late oogst maar de smaak was er niet minder om. Dus na een middagje ouderweds doppen een heerlijk maaltijd van krieltjes (uit de tuin) en tuinbonen.
Bonen hebben al niet echt een positief imago, laat staan tuinbonen. Wij mochten vroeger 2 maaltijden kiezen die we niet hoefden te eten. Ik koos tuinbonen en witlof.

En nu blijkt: meer mensen gruwelen van tuinbonen door tuinbonentrauma's uit hun jeugd. Maar laat ik je dan wat vertellen wat je misschien nog niet wist. Er zijn bruinkokende en wit (of groen) kokende tuinbonen. De eerste versie wordt (zoals de naam voorspeld) bruin bij het koken en is wat weeeig van smaak, dit is de versie die je vroeger waarschijnlijk voorgeschoteld kreeg. De smaak van de tuinbonen uit blik of pot die je mogelijk samen met een uitje, spek en appelmoes opgediend kreeg (let wel: sommige mensen loopt het water nu in de mond :-)).

De witkokende tuinbonen daarengegen zijn een stuk frisser van smaak en doen je echt verassen als je de oude weeeige potbonensmaak gewend was. Ook de naam is verassend want in feite kleuren deze tuinbonen fris groen. Tuinbonen worden ook wel eens gedubbeldopt. In de tuinboon zit als het ware nog een soort erwtje. Je kunt dus twee maal doppen zodat het knal groene mini tuinboontje tevoorschijn komt. Erg lekker maar ik vind het altijd een beetje zonde van de rest van de boon. Mocht je dit toch willen doen, maak dan van de omhulsels een lekkere tuinbonenspread door er verse kruiden, peper en zout en wat olijfolie aan toe te voegen en dan even in de keukenmachine smeuig te malen.

Mocht je toch nog eens een poging tot tuinbonen willen doen probeer dan de wit of groenkokende versie te krijgen en maak in een handomdraai dit snelle recept!

Duur: 30 minuten
Ingredienten:
 • 2 uien;
 • 2 paprika;
 • 3 tenen knoflook;
 • 1 pak diepvries tuinbonen (of verse naar keuze), de hoeveelheid komt niet zo nauw;
 • aardappeltjes naar keuze;
 • een scheut olijfolie;
 • cajunkruiden;
 • 1 pakje bourcin light.
Bereidingwijze:
 1. was de krieltjes en snij deze doormidden;
 2. doe ze in een schaal en meng de krieltjes met een scheut olijfolie en wat cajunkruiden naar smaak;
 3. laat ze daarna in een pan rustig goudbruin bakken. Doe hierbij de deksel op de pan zodat de krieltjes in zo'n 25 minuten goed gaar worden;
 4. kook de tuinbonen 5 minuten en spoel daarna koud af;
 5. Snipper de uien en bak deze glazig;
 6. voeg de knoflook geperst toe en vervolgens de in repen gesneden paprika;
 7. Voeg tot vervolgens de tuinbonen toe en roerbak deze even mee;
 8. Voeg nu de bourcin toe todat deze warm is.
 9. Doen de tuinbonen warm op samen met de krieltjes.
Tips:
 • Cajunkruiden zijn niet alleen zout maar ook wat pittig. Als je het eten snel te pittig vindt, voeg dan niet te veel toe. Achteraf zout toevoegen is dus niet meer nodig. Gebruik als alternatief wat provinciaalse kruiden en wat zeezout;
 • Lekker met een zelfgemaakt knoflooksausje op basis van volle kwark;
 • Ook lekker te combineren met vega-spekjes. Zie voor het recept: mijn bietjesstampot met vegaspekjes.
EET SMAKELIJK, KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten