donderdag 29 september 2011

Pompoen gevuld met curry en kokosmousse na.

Deze Indiase curry is leuk geserveerd in een kleine pompoen, zo ziet een simpele curry er indrukwekkend uit. Samen met het toetje is dit een leuk gerecht voor als je eters krijgt! Bovendien is het geen moeilijk recept. Ik heb dit typische herfstrecept gemaakt op deze zonovergoten dag met 24 graden :-). Maar het subtropische toetje paste juist weer zeer goed bij het warme weer! 
Het recept is erg makkelijk maar timing is belangrijk. het vruchtvlees moet lekker zacht worden zodat je het samen met de curry kunt uitlepepen. Zet je het te lang in de oven, dan heb je kans dat de pompoentjes inzakken. Regelmatig even controleren voorkomt teleurstellingen. 


Duur: 20 minuten (+30 min wachttijd)
Ingrediënten (voor 4 personen):


  • 4 kleine pompoentjes of 1 middelgrote;
  • Olijfolie;
  • 1 ui gesnipperd;
  • 3 tenen knoflook geperst;
  • 4 eetlepels milde Indiase currypasta (bijv. patak);
  • 1 blik fair trade kokosmelk;
  • 1 bloemkool in roosjes;
  • peultjes of sugersnaps;
  • 2 flinke handen spinazieblad;
  • 3 lente-uitjes in ringen gesneden;
  • 50 gr. cashewnoten;
  • meergranenrijst;
  • blokje verse gember van ongeveer 3 centimeter.
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven op 180 graden;
  2. Boen de pompoen schoon, snijd de kapjes eraf en schep de pitten en draden uit de pompoen;
  3. Zet de pompoenen met de kapjes erop 35-40  minuten in de oven tot het vruchtvlees zacht is maar de pompoenen nog wel goed van vorm zijn. Controleer dit door met een vork in het vruchtvlees te prikken vanaf ongeveer 30 minuten. 
  4. Kook de meergranenrijst op volgens de verpakking met de geschilde gember. Laat het na he afgieten met de deksel op de pan staan (gooi het stukje gember weg). 
  5. Maak intussen de curry. Verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg na 2 minuten de currypasta toe en bak deze een minuut mee. 
  6. Schenk de kokosmelk in de pan en voeg de bloemkoolroosjes toe. 
  7. Voeg na 8 minuten de peultjes mee en kook deze 4 minuten mee. 
  8. Schep de spinazie en de lente-ui er de laatste minuut doorheen. 
  9. Roer op het laatst de noten er doorheen en schep de curry in de pompoentjes. 
  10. Serveer met de rijst. 
Tips:

  • Je kunt andere groenten gebruiken, denk aan savooiekool, broccoli, wortel, taugé;
  • Je kunt ook thaise curry gebruiken waarbij je verse koriander gebruikt;
  • De meergranenrijst heb ik gekozen omdat het veel voedingswaarde bevat, basmatirijst is ook erg lekker en past goed bij een curry.  In natuurvoedingswinkel is deze ook in de volkoren-versie te vinden. 
  • Bij kleine pompoentjes kun je 1 pompoentje per bord serveren, een middelgrote pompoen kun je op een grote schaal met de rijst serveren waarvan iedereen kan opscheppen. (eventueel tussentijds curry bijvullen)


KROKANTE KOKOS-YOGHURT-MOUSSE



Duur: 10 minuten
Ingrediënten (voor 6 personen)
  • 8 country cookies;
  • 5 gram agar agar;
  • 150 ml. fair trade kokosmelk;
  • 3 eetlepels gembersiroop (of honing);
  • 200 ml. biologische yoghurt;
  • 1 eiwit;
  • 125 ml. slagroom;
  • 2 zakjes vanillesuiker;
  • ter garnering eventueel: rood fruit en een snufje kaneel naar wens. 
Bereiding
  • Verkruimel de koekjes over de schaaltjes;
  • Verwarm de kokosmelk samen met de Agar Agar zonder de kokosmelk te laten koken, todat de Agar Agar is opgelost;
  • Klop de slagroom stijf met de suiker;
  • Klop een eiwit stijf;
  • Roer door de kokosmelk de gembersiroop en de yoghurt;
  • Spatel de slagroom door het eiwit;
  • En roer dit mengsel door het kokos/yoghurtmengsel;
  • Schep het in de glazen en laat stollen (eventueel voor het eten afgedekt in de koelkast zetten, koel is dit toetje het lekkerst, zie wel onderstaande tips);
  • Dit gerecht voorbereiden doe je door de pompoentjes in plasticfolie te bewaren in de koelkast en de curry al tot en met de bloemkool te maken. Zo hoef je alleen de laatste stappen nog maar te zetten. 
Tips
  • Gelatine wordt gewonnen uit slachtafval, zoals huiden, botten, kraakbeen, pezen enzovoorts. Daarom wordt Agar Agar gebruikt. 
  • Agar-Agar bevat heel veel ijzer en calcium terwijl het een uiterst laag caloriegehalte heeft. 
  • Agar-Agar verliest al na 2 tot 3 uur zijn bindingskracht, waardoor het vocht zich weer los maakt. Recepten ver van tevoren alvast klaar maken, is dan ook niet aan te raden (gebruik dan als je hier geen moeite mee hebt 4 blaadjes gelatine).
  • Agar Agar stolt slecht bij chocolade, houdt hier dus rekening mee als je besluit andere koekjes te kiezen. 
  • Decoratietip voor de kinderen: het toetje afdekken met een plakje kokosbrood;
  • Strooi over het toetje eventueel  kokosvezels om de kokossmaak te vergroten;
  • Een eiwit stijf kloppen lukt alleen als er geen vet bij aan te pas komt. Zorg er dus voor dat alle materialen vetvrij zijn (nog even goed met sop afwassen en naspoelen met citroensap en water) en gebruik het liefst stalen en glazen materialen. Zorg er tot slot voor dat er beslist geen eigeel bij het eiwit komt. Gaat het een keertje mis? Bewaar het ei dan voor een gebakken eitje!
EET SMAKELIJK! KOOK JE MET MIJ MEE?

2 opmerkingen:

  1. Deze lijkt me echt heerlijk!
    Die ga ik zeker een keer maken :)
    Ik ben blij dat ik na al die tijd van deze lekkere vegetarische recepten vind :)
    Dankjewel :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag gedaan , ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

    BeantwoordenVerwijderen