donderdag 8 september 2011

4 kleuren lasagne met salie


Yesssss de 4 kleuren lasagne vol groenen smaakte fantastisch en viel zelfs bij de kinderen in de smaak! Dit is typisch een recept waarbij zelfs een vleeseter het vlees niet mist....denk ik. Ik was wel een beetje sceptisch omdat het een verzinsel was maar het smaakte heerlijk en zag er leuk uit! Ik gebruikte verse Basilicum en Salie uit de tuin van mijn vriendin en volger Sharon. De salie geeft een specifieke smaak bij het gerecht en werkt overigens ontstekingsremmend dus goed voor de keelpijn die nu heerst. Verder helpt salie bij de vertering van vette recepten...dat komt in dit recept van pas! Gebruik hiervan niet te veel omdat het anders overheersend wordt. Een blaadje of 10 fijngesneden is voldoende.

Omdat het eerste recept van dit blog super geslaagd is vraag ik voor de eerste echte keer: 'Kook je vegetarisch met mij mee?' Plaats ook jouw reactie!
  
Duur: 1 uur (+30 min oven)..maar je kunt meerdere porties in een keer maken :-)
Ingrediënten (voor ongeveer 4 personen)                               
 • 1 pak lasagnevellen die niet voorgekookt hoeven te worden;
 • rode Pesto;
 • groene Pesto;
 • verse kruiden die voor handen zijn. Bijvoorbeeld Salie, Oregano, Basilicum.;
 • een kleine courgette (courgettes zijn volop aanwezig in de moestuin);
 • 150 gram pompoen;
 • een half bakje champignons;
 • een pot gegrilde paprika;
 • 3 a 4 tomaten;
 • een pot zongedroogde tomaten;
 • 3 tenen knoflook;
 • 50 gr. boter;
 • 50 gr. bloem;
 • 1 groentebouillon-blokje;
 • 125 ml. slagroom;
 • 100 gram Italiaanse kaas;
 • evt. 1 bol mozzarella;
 • geraspte oude kaas (omdat dit zo'n lekker hard korstje geeft).
Bereidingswijze:
 1. Snijd de pompoen in blokjes en verwijder de zaden (je kunt deze drogen in de oven en daarna als snack eten, heel gezond!). Van pompoenen met een donker-oranje schil kun je ook de schil eten. Deze wordt net zo zacht dus kook deze gewoon mee. Twijfel je? Kook de schil dan toch mee. Blijft deze hard? Dan kun je het vruchtvlees er altijd na het koken nog gemakkelijker afhalen dan vooraf. 
 2. Stoom de pompoen kort tot het zacht is (5 a 10 min), controleer met een vork of het vruchtvlees zacht is. 
 3. Snijd de ui in kleine stukjes en fruit hiervan de helft met een geperste teen knoflook in een scheutje olie van de zongedroogde tomaten. Als de ui glazig is voeg je de pompoen toe. Prak het grof door elkaar en draai het voer uit. Voeg evt. nog wat peper en zout toe.
 4. Bak in een andere pan de andere helft van de ui met weer een geperste teen knoflook in een scheutje olie van de zongedroogde tomaten. Voeg de gesneden champignons na een minuutje toe en blijf deze al roerend bakken totdat ze zacht en bruin zijn.
 5. Gebruik de kaasschaaf om de courgette overdwars in lange dunne linten te snijden. Voeg aan de laatste pan een scheutje olie van de zongedroogde tomaten toe, met een teen geperste knoflook en een flinke lepel groene pesto. Roerbak hierin de courgettes 5 minuten op hoog vuur. 
 6. Snijd de helft van het potje gegrilde paprika en 4 zongedroogde tomaten klein. Laat het vocht er zo veel als mogelijk uitlopen. Voeg een flinke lepel rode pesto toe en meng het geheel. Dit hoeft dus niet gebakken te worden.
 7. Maak bechamelsaus door 50 gram boter in een steel pannetje te verwarmen. Voeg hier als het gesmolten is 50 gram bloem aan toe en roer het goed. Laat het mengsel al roerende op een laag pitje circa 5 min. gaar worden. Voeg dan 600 ml groentebouillon toe en laat de saus circa 10 min. indikken. Roer even goed met een garde om klontjes te voorkomen. Voeg de geraspte Italiaanse kaas toe en 125 ml. slagroom. Als de kaas gesmolten is kan het vuur uit.
 8. Bestrijk de ovenschaal met de saus en leg hierop een eerste laag lasagnevellen. Zorg dat deze elkaar overlappen. Bestrijk dit vervolgens met het tomaat/paprika mengsel (ROOD), een laagje saus en een laagje vellen. Bestrijk dit vervolgens met de verse kruiden en gourgettelinten (GROEN), een laagje saus en een laagje vellen. Bestrijk dit vervolgens met de pompoen (ORANJE), een laagje saus en een laagje vellen. Bestrijk dit vervolgens met de champignons (BRUIN), een laagje saus en een laagje vellen. Werk de lasagne af met een laatge saus, schijfjes tomaat, mozerella en de oude geraspte kaas. 
 9. Zet het geheel 30 minuten in de oven op 200 graden. Zet hem de laatste 5 a 10 min op de grill zodat het korstje lekker bruin wordt! Serveer met een beetje salade!

Tips:
 • Dit gerecht heeft best een lange bereidingstijd en je gebruikt veel pannen en producten. Het loont daarom om een (of meer) extra portie te maken. Dit vergt weinig extra tijd en zo heb je nog eens een verse gezonde maaltijd achter de hand. Ik heb zelf twee kleine schalen gevuld. 1 om direct te nuttigen en 1 om ongebakken en (na afkoeling) afgedekt in de vriezer te bewaren. Dit schuiven we dan weer een keer in de oven na een drukke werkdag! Wil je twee grote schalen maken? Verdubbel dan de bovenstaande hoeveelheid. 
 • Het lukt mij bijna nooit om alle ingrediënten precies op te krijgen met lasagne. Ik heb de restjes op een broodje gelegd, bedekt met kaas en even onder de grill gezet....een heerlijke lunch!
 • Natuurlijk kun je ook andere laagjes / groenten gebruiken. Denk bijvoorbeeld eens aan spinazie met knoflook en groene pesto. Of gele gegrilde paprika (te koop bij Jumbo) met gele tomaat (soms verkrijgbaar op de -biologische- markt).
 • Dit is geen slank recept. Om het aantal calorieën te verminderen kun je in plaats van de bechamelsaus rode tomatensaus gebruiken (bijvoorbeeld een pakje sugo van AH eigen merk). Ook kun je de mozzarella achter wege laten.
 • Lees meer over de genezende krachten van salie: http://www.iocob.nl/fytotherapie/salvia-officinalis-salie.html
Kook je met mij mee? Eet smakelijk!

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten