zaterdag 26 januari 2013

Champignons in saus met gele rijst.






Champignons in saus is voor ons een recept uit de oude doos die met enige regelmaat op het menu staat in ons gezin. In mijn tienerjaren was ik kind aan huis bij een vriendin waarmee ik veel uit ging. Op iedere verjaardag en vaak in het weekend werd deze maaltijd gemaakt, heerlijk! Destijds met kip, inmiddels heb ik gemerkt dat het weg laten van de kip niets afdoet aan het gerecht. Eerlijk is eerlijk: de vitamines spingen niet van het bord af maar toch: champignons is goed voor de nodige eiwitten en met wat komkommertjes en lente-ui erbij kan het best een keer. Natuurlijk kun je ook  gewoon wat knappigerige groene boontjes bij dit gerecht serveren. Overigens past de eerder geposte 'oosterse koolsalade' perfect bij dit gerecht. Dan komt het wel goed met die vitamientjes.

Kortom: overheerlijk, kids love it, snel en gemakkelijk (kan van te voren worden klaargemaakt).

Duur: 30 minuten
Ingredienten:
  • 1 pakje champignons in plakjes gesneden;
  • 4 tenen knoflook geperst;
  • 1 zakje nasikruiden;
  • 1 komkommer;
  • rijst naar wens;
  • een mespunt kurkuma;
  • 1 grote ui of 2 kleine uien fijn gesneden;
  • 50 ml. sojasaus;
  • 1 pakje sojaroom;
  • scheutje olie om in te bakken;
  • zout en peper;
  • 3 lenteuitjes;
  • 60 gram pindakaas.
Bereidingswijze:
  1. Doe de champignons samen met de knoflook, nasikuiden en de sojasaus in een mengkom en roer het geheel door elkaar. Laat het even marineren (dit kun je dus ook al 's morgens of vroeg in de middag doen, dan trekken de smaken lekker in).
  2. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking maar voeg direct de kurkuma toe.
  3. Bak de ui in een scheutje olie glazig en voeg vervolgens het champignon-mengsel toe. Bak het geheel 10 minuten door.
  4. Snijd intussen de komkommer in plakjes en de bosui in schuine ringen.
  5. Voeg nu de room en pindakaas toe. Laat het geheel even koken tot een dikke saus. Breng het op smaak met wat zout en peper.
  6. Serveer de rijst met de saus, komkommer en lenteuitjes.

KOOK JE VEGETATRISCH MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten