vrijdag 30 december 2011

Salade met een torentje bietengratin



Ik maakte volgens het recept van de Allerhande (http://www.ah.nl/recepten/recept?id=516904) een bietengratin. Ik halveerde de ingrediënten en vulde kookringen met het mengsel. Dat levert leuke 1-persoons torentjes op. Wij aten dit als hoofdgerecht maar in het klein ook leuk als voorgerechtje! Ik serveerde e.a. op een bedje van sla en voegde hier een kant en klaar peper-bietendressing aan toe. Deze heb ik ooit eens gekocht bij de groothandel maar AH-excellent heeft ook prima dressings die hiervoor geschikt zijn.
Ik vond de smaak niet mega bijzonder of heel erg afwijken van een bordje aardappels met bietjes, maar de presenteerwijze is natuurlijk wel grappig!

Omdat AH nog wel eens een recept verwijderd van de website, even een kopie. Doordat ik geen grote gratintaart maak maar kleintjes kan de oventijd verkort worden. 45 minuten oventijd is voldoende.

Ingrediënten

  • 1 beker crème fraîche (125 ml)
  • 100 ml melk
  • 2 eetlepels geraspte mierikswortel (potje a 140 gr)
  • 2 eieren
  • 150 gr oude kaas, geraspt
  • 1 kilo aardappels vastkokend, geschild en in dunne plakjes
  • 500 gr rode bieten, in dunne plakjes

  1. Voorbereiden

    Roer de crème fraîche, de melk, de mierikswortel, de eieren en zout naar smaak goed door elkaar met een garde. Schep 100 g van de kaas erdoor. Leg in de ingevette springvorm een laag aardappelschijfjes van 2 cm dik, giet er wat van het roommengsel over. Druk de schijfjes goed aan. Leg hierop de schijfjes bietjes, giet er wat van de room over, druk de schijfjes goed aan. Leg de rest van de aardappels erop. Schenk de rest van het roommengsel erover en bestrooi met de rest van de kaas. Knip een cirkel van doorsnede 22 cm uit het bakpapier en leg deze op de schijfjes. Leg hierop een ovenbestendig bord, dat alles stevig op elkaar drukt.
  2. Bereiden

    Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de taart midden in de oven in ca. 70 minuten gaar. Verwijder het bord en het papier. Laat de taart afkoelen tot lauwwarm, haal hem voorzichtig uit de vorm. Snijd hem in 8 punten. Serveer 1 punt per persoon. Bewaar de overige punten maximaal drie dagen afgesloten in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten